Παιδεία

Στα κάγκελα οι καθηγητές για τις εκδρομές - «Δεν είναι δυνατόν να φταίμε για όλα όσα συμβαίνουν»

Στα κάγκελα οι καθηγητές για τις εκδρομές - «Δεν είναι δυνατόν να φταίμε για όλα όσα συμβαίνουν»
Οι καθηγητές προβληματίζονται για τις σχολικές εκδρομές και ζητάνε από το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει δράση.

Το θέμα της αλλαγής του πλαισίου των εκδρομών έχει έρθει στο προσκήνιο της εκπαιδευτικής επικαιρότητας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζε ιένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα βάλει σε τάξη όλο το διαδικαστικό αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την διοργάνωση και υλοποίηση μαθητικών εκδρομών εντός αλλά και εκτός χώρας. 

Οι 2 μεγάλες αλλαγές που εξετάζονται και αφορούν τους εκπαιδευτικούς

Η μεγάλη έκπληξη που κρύβουν οι μεταρρυθμίσεις στο τομέα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι εξετάζεται αφενός μεν να τεθεί ζήτημα υποχρεωτικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε εκδρομές και αφετέρου να θεσμοθετηθεί αποζημίωση στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις εκδρομές δεδομένου των ευθυνών που αναλαμβάνουν.  Το ρεπορτάζ του Dnews επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου που όπως μας δήλωσε οι λόγω αλλαγές είναι υπό συζήτηση και μελέτη ενόψει των αλλαγών που προωθούνται στις μαθητικές εκδρομές. Όπως μας τόνισε οι σχολικές εκδρομές εξετάζονται από μηδενική βάση και σύντομα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές που θα προκύψουν.

«Δεν είναι δυνατόν για όλα όσα συμβαίνουν να φταίει πάντα ο εκπαιδευτικός και να τον τρέχουν στην Αστυνομία»

Ο πρόεδρος της Α΄ Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Αχαΐας – συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, Σπύρος Ψαρράς, μιλώντας στην «Πελοπόννησο» ήταν ξεκάθαρος για τη στάση που πρέπει να τηρήσει, πλέον, το Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές εκδρομές. Όπως τονίζει πρέπει να αναλάβει δράση το αρμόδιο Υπουργείο για την διασφάλιση των εκπαιδευτικών από περιστατικά βίας και ακραίων συμπεριφορών που καταγράφονται στο πλαίσιο εκδρομών: «Δεν είναι δυνατόν για όλα όσα συμβαίνουν να φταίει πάντα ο έρμος ο εκπαιδευτικός, ο οποίος συνοδεύει τους μαθητές του σε μια εκδρομή και ξαφνικά να τον βλέπουμε να βρίσκεται κατηγορούμενος στο Τμήμα, να φωτογραφίζεται από τους αστυνομικούς ως εγκληματίας, να του παίρνουν αποτυπώματα λες και είναι κατάδικος και να τον βγάζουν στα μανταλάκια στις εφημερίδες».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά: «Το πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα. Αν δεν μας προστατεύσει η Πολιτεία, τότε κι εμείς θα σταματήσουμε να συνοδεύουμε εκδρομές. Δεν είμαστε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου για να μας σέρνουν στο αυτόφωρο. Είναι οξύμωρο μαθητής που έχει το δικαίωμα να εκλέγει κυβερνήσεις, να χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση από τον πατέρα του για να πάει μια εκδρομή.

Οπως, επίσης, είναι οξύμωρο το να ελέγχεται ο καθηγητής για παραβατικές συμπεριφορές του μαθητή. Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Σωματικό έλεγχο στους μαθητές μήπως και φέρουν πάνω τους απαγορευμένες ουσίες και αντικείμενα;

Επαναλαμβάνω το δίκαιο και λογικό αίτημά μας προς την Πολιτεία: Πρέπει να θωρακιστούμε νομικά ως καθηγητές, ειδάλλως ποιο το νόημα να ρισκάρουμε το μέλλον μας, την υπόληψή μας, το όνομά μας και την επαγγελματική μας πορεία και ανέλιξη; Γιατί να μας βγάζουν στις εφημερίδες χωρίς να φταίμε και να τρέχουμε στα αστυνομικά τμήματα; Πρέπει, λοιπόν, να δημιουργηθεί το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία μας».