Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Οι τελικές εκτιμήσεις Στρατηγάκη για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Πανελλήνιες 2024: Οι τελικές εκτιμήσεις Στρατηγάκη για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Βάσεις Πανελληνίων 2024: Πού αναμένεται πτώση, οι τελικές εκτιμήσεις για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα 408 τμήματα όλης της χώρας.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων 2024 επιβεβαίωσε την πανωλεθρία των επιδόσεων των υποψηφίων που είχε προαναγγελθεί λόγω της αυξημένης δυσκολίας των θεμάτων σε Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία και αποτελεί προάγγελο ανατροπών στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα. 

Οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για τις Βάσεις Πανελληνίων 2024 και το βαθμολογικό ασανσέρ που καταγραφεί στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έρχονται στο προσκήνιο με τους υποψηφίους να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου εξετάζοντας εξονυχιστικά όλες τις σχολές που μπορούν να δηλώσουν αναλύοντας μια σειρά από παραμέτρους. Όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς για την επιλογή σχολών στο μηχανογραφικό οι υποψήφιοι θα πρέπει πρωτίστως να επιλέξουν το γνωστικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει χωρίς να προβληματίζονται για το επάγγελμα που θα κάνουν αργότερα. Βέβαια, ένα σημαντικό κριτήριο είναι και το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με πολλαπλές κατευθύνσεις που θα τους δώσει μετέπειτα την ευκαιρία να εξελιχθούν και να διευρύνουν τις σπούδες τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. 

Μάλιστα, όπως έχει τονίσει και επανειλλημένως ο μαθηματικός και εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να μην λάβουν υπόψη μόνο την κατάταξη στις λίστες των βάσεων εισαγωγής, αλλά καλό θα είναι να κάνουν μια οργανωμένη αξιολόγησή τους.

Υπό το πρίσμα αυτό και έχοντας λάβει γνώση των βαθμολογιών τους οι 90.416 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που διεκδικούν τις  68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κάνουν τους υπολογισμούς των μορίων και τις σχετικές προσθαφαιρέσεις προσπαθώντας να κάνουν τις επιλογές που θα τους εξασαφαλίσουν την πολυπόθητη εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. 

Πώς θα κινηθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα τμήματα όλης της χώρας

Τα σκαμπανεβάσματα στις ΕΒΕ των τμημάτων θεωρούνται δεδομένα και απόλυτα φυσολογικά καθώς οι βαθμολογίες των υποψηφίων και οι τεράστιες αποκλίσεις που καταγράφονται δεν μπορούν να μην αποτυπωθούν και στην τελική εικόνα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κάθε τμήματος. Ο Στρατής Στρατηγάκης συγκέντρωσε όλα τα στατιστικά των Πανελληνίων 2024, μελέτησε ενδελεχώς τα αποτελέσματα και έφτιαξε έναν πλήρη χάρτη με την τελική εκτίμηση της ΕΒΕ και για τα 408 προσφερόμενα πανεπιστημιακά τμήματα. Σε γενικές γραμμές δεν καταγράφονται τεράστιες διακυμάνσεις αλλά σίγουρα θα υπάρξουν αυξομειώσεις στις ΕΒΕ που χρήζουν προσοχής από πλευράς υποψηφίων. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Στρατηγάκης στον κάτωθι πίνακα βλέπετε την εκτίμησή μας για τη μέγιστη και την ελάχιστη ΕΒΕ ανά Επιστημονικό Πεδίο. Αν το Τμήμα που σας ενδιαφέρει περιλαμβάνεται σε δύο ή περισσότερα Πεδία, τότε ως ΕΒΕ λαμβάνεται η χαμηλότερη ΕΒΕ των Πεδίων στα οποία ανήκει το Τμήμα. Αν, για παράδειγμα, ένα Τμήμα ανήκει στο 2ο και στο 4ο Πεδίο τότε η ΕΒΕ γι’ αυτό το Τμήμα θα είναι η ΕΒΕ του 4ου Πεδίου.

statistika pinakes stratigakis 2024 85a43

Σε μια πρώτη αποτύπωση μπορούμε να πούμε συνοπτικά ότι αναμένεται πτώση στις Πολυτεχνικές, Νομικές και Ψυχολογίες σε αντίθεση με τις Ιατρικές Σχολές που θα καταγράψουν μικρή άνοδο λόγω καλύτερων επιδόσεων σε μαθήματα όπως η Χημεία και η Βιολογία. Στο 4ο Πεδίο θα δούμε πάνω κάτω τις ίδιες βάσεις με μικρές αυξομειώσεις στις σχολές υψηλών βαθμολογιών.

Στην 1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών ο μέσος όρος επιδόσεων φέτος είναι 11,37 (11,73 πέρσι), με την ΕΒΕ να αναμένεται από 9,1 έως 13,64. Στην 2η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Ο μέσος όρος επιδόσεων αναμένεται στο 12,11 (12,3 πέρσι), με την ΕΒΕ να κυμαίνεται από 9,69 έως 14,53. Στην 3η Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας η μέση επίδοση είναι 11,96 (11,63 πέρσι), με την ΕΒΕ να αναμένεται από 9,57 έως 14,35. Τέλος, στην 4η Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής ο μέσος όρος του Πεδίου είναι 10,43 (όπως και πέρσι), με την ΕΒΕ να κυμαίνεται από 8,34 έως 12,52. Οι βάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν μικρές διακυμάνσεις, με τις τελικές διαφορές να εξαρτώνται από τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με το πώς θα κυμανθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής πατώντας εδώ