Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Οι SOS συμβουλές για την τελευταία επανάληψη της ύλης

Πανελλήνιες 2024: Οι SOS συμβουλές για την τελευταία επανάληψη της ύλης
Πρεμιέρα των Πανελληνίων 2024 την προσεχή Πέμπτη 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 31 Μαΐου για τα ΓΕΛ με χιλιάδες μαθητές να διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι είναι ήδη κουρασμένοι σωματικά και ψυχολογικά και οι περισσότεροι που έχουν προετοιμαστεί σωστά αδημονούν για την εκκίνηση και κατ’ επέκταση τη λήξη των Πανελληνίων 2024 . Μαθητές και καθηγητές κάνουν την τελική τους προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση των εξετάσεων, καθώς, ακόμα και αν είναι πολύ μικρό το διάστημα που έχει απομείνει, υπάρχει περιθώριο για βελτίωση του γνωστικού επιπέδου των μαθητών, ειδικά στο κομμάτι της Θεωρίας.

Σε αυτές τις τρεις περίπου εβδομάδες έως και τη λήξη των Πανελλαδικών, η επιτυχία κρίνεται από τις λεπτομέρειες, από την ψυχραιμία - που συνεπάγεται καθαρό μυαλό - και από τη σωστή διαχείριση του χρόνου που μένει. Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Έξυπνο Διάβασμα – Έμφαση στη Θεωρία

Ο χρόνος είναι πλέον περιορισμένος και προφανώς όλοι οι μαθητές έχουν κάνει ήδη τουλάχιστον μια επανάληψη. Αυτό που μένει πλέον να γίνει είναι οι τελικές έξυπνες επαναλήψεις. Σε κάθε μάθημα λοιπόν, ο υποψήφιος πρέπει να κάνει ένα γρήγορο ‘’πέρασμα’’ σε όλη την ύλη και να σημειώσει τα σημεία που τον δυσκόλεψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα οποία πρέπει ξαναδιαβάσει προσεκτικά τώρα και ακριβώς πριν την εξέταση. Σε όλα τα μαθήματα, οι μονάδες που αντιστοιχούν σε θέματα αμιγώς θεωρίας είναι αυτές στις οποίες χτίζεται η βάση ενός καλού βαθμού. Γι’ αυτό πρέπει τώρα να γίνει προσεκτικό διάβασμα όλης της θεωρίας ώστε να εξασφαλισθεί η επιτυχία.

2. Βιολογικό ρολόι

Η ώρα έναρξης των Πανελλαδικών είναι 08:30, επομένως ο υποψήφιος καλείται εκείνη την ώρα να έχει πνευματική διαύγεια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα πρέπει να ρυθμίσει το βιολογικό του ρολόι και να ξυπνάει καθημερινά το αργότερο στις 07:30. Το βραδινό διάβασμα μετά τις 12:00 δεν ενδείκνυται αυτή την περίοδο.

3. Διατροφή

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη σωματική και πνευματική υγεία. Οι τροφές που καταναλώνονται αυτό το διάστημα πρέπει να είναι ποιοτικές και να αποφεύγεται ειδικά τις μέρες των εξετάσεων η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι καλό να χρησιμοποιούνται μετά από επικοινωνία με τον οικογενειακό γιατρό και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.

4. Σωματική Άσκηση

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι σε όλους μας γνωστά και ειδικά σε περιόδους αυξημένου άγχους μια ήπια σωματική άσκηση δρα ευεργετικά στην ψυχολογία. Μια απλή βόλτα με τα πόδια μετά το διάβασμα θα απελευθερώσει στον εγκέφαλο τις κατάλληλες ορμόνες της ‘’ευτυχίας’’, τις ενδορφίνες, και θα οδηγήσει σε ποιοτικό ύπνο και ξεκούραση. Προσοχή όμως, η έντονη σωματική άσκηση δεν ενδείκνυται για αυτήν την περίοδο.

5. Social media

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί για τους μαθητές μια διέξοδο χαλάρωσης που κρύβει όμως παγίδες. Ο βομβαρδισμός πληροφορίας, ήχου και εικόνας, ειδικά από τα μικρής διάρκειας βίντεο, κουράζει και επιβαρύνει τον εγκέφαλο μη επιτρέποντας του να μείνει συγκεντρωμένος σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία αυτήν την περίοδο: την Επιτυχία, για Τώρα αλλά και για το Μέλλον. Ο χρόνος που θα κερδηθεί από τη μη χρήση του κινητού και κατ’ επέκταση των Social, θα βοηθήσει στις τελικές επαναλήψεις και θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερα αποτελέσματα στις Πανελλαδικές. Η σχολική χρονιά για τους υποψηφίους πλησιάζει στο τέλος της και μαζί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής τους: τα σχολικά χρόνια. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, μαθητές και εκπαιδευτικοί να ολοκληρώσουμε αυτήν την πορεία με επιτυχία!

 

Ιάσονας Μαρκάκης,

ΜΕng NTUA, ΜΒΑ AUEB

Διευθυντής Σπουδών ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας