Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο

Πανελλήνιες 2024: Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο
Ο Στρατής Στρατηγάκης παρουσιάζει αναλυτικά ανά σχολή και επιστημονικό πεδίο τις τελικές εκτιμήσεις για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Στον απόηχο της ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων 2024, όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πώς θα διαμορφωθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τμήματα όλων των πανεπιστημιακών σχολών για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2024-25.

Συνολικά, 90.416 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 2024, διεκδικώντας μία από τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τους 74.847 υποψηφίους να προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι υπόλοποι 15.569 από τα ΕΠΑΛ.

Πανελλήνιες 2024: Πώς θα διαμορφωθούν οι ΕΒΕ σε κάθε σχολή

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει την εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που προκύπτει από συσχέτιση των μέσων όρων των επιδόσεων βαθμολογίας των υποψηφίων.

Οι μέσοι όροι είναι εκείνοι που επιτεύχθηκαν στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Αυτός πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή (ο οποίος ορίζεται, συνήθως, στο 0,80 – 1,00 – 1,20 της ΕΒΕ) που αποφασίζεται από το κάθε τμήμα ΑΕΙ, σε κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο ή πολυτεχνείο, και το οποίο στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής θα πρέπει να ευρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός, Στράτος Στρατηγάκης, έχοντας μελετήσει διεξοδικά τα στατιστικά και τις βαθμολογίες των υποψηφίων κατέληξε στις οριστικές του εκτιμήσεις για το πώς θα κυμανθούν οι Eλάχιστες Bάσεις Eισαγωγής (EBE), ανά επιστημονικό πεδίο, τις οποίες και παρουσίασε το ΕΡΤΝews  τονίζοντας ότι η εκάστοτε ΕΒΕ διαμορφώνεται από τη ζήτηση της εκάστοτε σχολής.

Tα σκαμπανεβάσματα στις ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο 

1o pedio 9bba2

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ο μέσος όρος των μαθημάτων για τους υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων προβλέπεται να είναι 13,45 στη Γλώσσα, 10,64 στα Αρχαία Ελληνικά, 8,96 στην Ιστορία και 12,43 στα Λατινικά.

«Βλέπουμε ότι ο μέσος όρος του 1ου πεδίου φέτος είναι 11,37 βαθμοί, ενώ πέρυσι ήταν 11,71. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χειρότερες επιδόσεις» με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στην ιστορία (8,6 φέτος) και στα Αρχαία στα 10,64 έναντι 10,8 βαθμούς. «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής για το πρώτο πεδίο είναι 9,1. Αυτό σημαίνει ότι όποιο παιδί έχει μέσο όρο κάτω από 9,1 βαθμούς στα 4 μαθήματα χωρίς κανένα συντελεστή βαρύτητας δε θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή που ανήκει μόνο στο 1ο πεδίο. Άρα, το κατώφλι είναι το 9,1» σημείωσε ο κ. Στρατηγάκης.

2o pedio d934f

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο ο μέσος όρος βαθμολογίας είναι: 14,06 στη γλώσσα, 9,07 στη Φυσική, 12,5 στη Χημεία, 12,17 στα Μαθηματικά. «Εδώ τη ζημιά την έχει κάνει η Φυσική, όπου βλέπουμε το μέσο όρο της φέτος να είναι 9,7, ενώ πέρυσι ήταν 11,19. Μεγάλος ο αριθμός των παιδιών κάτω από τη βάση και κατά δεύτερον τα μαθηματικά που φέτος έχουν μέσο όρο 12,17 έναντι 12,86», όπως είπε. Ειδικότερα, τόνισε ότι η μίνιμουμ ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,69 έναντι 9,87 πέρυσι. «Θα έχουμε και εδώ πτώση των βάσεων. Αυτό προαναγγέλλει χαμηλότερη η ελάχιστη βάση εισαγωγής» ανέφερε ο κ. Στρατηγάκης.

3o pedio 4699c

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση στη φυσική με τον μέσο όρο να πέφτει από 9,97 πάει στο 8,66. «Αυτό παρασέρνει το μέσο όρο του πεδίου από το 9,31 στο 9,57» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το 4ο επιστημονικό πεδίο εκτίμησε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι 8,34 βαθμούς, όπως και το 2023.

4o pedio 93166

«Η βάση διαμορφώνεται από τη ζήτηση» τόνισε ο σύμβουλος εκπαίδευσης ο οποίος αναφέρθηκε και στην συμπλήρωση του βιογραφικού . «Έχει μια σχολή υψηλή ζήτηση, θα έχει υψηλή βάση, έχει χαμηλή ζήτηση, θα έχει χαμηλή βάση. Ακόμα και στις περιζήτητες σχολές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης έχει τη χαμηλότερη βάση από τις Ιατρικές και η Νομική Κομοτηνής τη χαμηλότερη βάση από τις Νομικές. Αυτό συμβαίνει διότι είναι απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε η ζήτηση είναι μικρότερη. Δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερες σχολές» επισήμανε.