Παιδεία

Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες 2024 με Έκθεση: Το πρόγραμμα και τα «SOS» της τελευταίας στιγμής

Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες 2024 με Έκθεση: Το πρόγραμμα και τα «SOS» της τελευταίας στιγμής Φωτογραφία: EUROKINISSI
Πρεμιέρα την Πέμπτη 30 Μαΐου για τις Πανελλήνιες 2024 για τα ΕΠΑΛ με το μάθημα της Έκθεσης. Ένας χρηστικός οδηγός για όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι.

Έφτασε η μεγάλη μέρα. Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλήνιες 2024 για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας). Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή 31 Μαίου, θα αρχίσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου. Όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου.

Πανελλήνιες 2024: Τι ώρα είναι η εξέταση

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες.

Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ έχει ως εξής: Εναρξη την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Αλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Οσον αφορά τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), θα αρχίσουν την ερχόμενη Παρασκευή, στις 31 Μαΐου, με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), στη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ως ώρα έναρξης εξέτασης έχει ορισθεί η 08.30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00. Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες.

πανελληνιες 2024 εκθεση εξετασεις

Τι ισχύει για τα ειδικά μαθήματα και πρακτική δοκιμασία για ΤΕΦΑΑ

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων έχει ως εξής:

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024: Αγγλικά
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024: Γερμανικά
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024: Ελεύθερο Σχέδιο
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024: Γραμμικό Σχέδιο
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία
Τρίτη 25 Ιουνίου 2024: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία
Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024: Γαλλικά
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024: Ισπανικά
Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024: Ιταλικά

Η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες. Στο μάθημα «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και στο μάθημα «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας» η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30, μέχρι τις 11.30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12.00 και μέχρι τις 11.00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11.30.

Πανελλήνιες 2024: Τι ισχύει για τα κινητά

Όπως κάθε χρόνο έτσι και στις φετινές Πανελλήνιες, το Υπουργείο Παιδείας είναι ιδιαιτέρως αυστηρό ως προς την κατοχή αλλά και χρήση κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους εντός της αιθούσης και εν ώρα εξέτασης. Οι υποψήφιοιπροτρέπονται να μην φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο προσερχόμενοι στο σχολείο που θα εξεταστούν αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο το έχουν μαζί τους θα πρέπει φτάνοντας στο εξεταστικό κέντρο των Πανελληνίων 2024 με κινητό να ενημερώνει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ. και να του το παραδίδει. Τα κινητά φυλάσσονται σε ειδικό χώρο και παραδίδονται στους υποψηφίους κατά την αποχώρησή τους μετά το πέρας της εξέτασης.

Αν ο μαθητής αγνοήσει τις οδηγίες, δεν παραδώσει το κινητο τηλέφωνο και καθίσει να δώσεις Πανελλήνιες 2024 έχοντας πάνω του κινητό τηλέφωνο τότε αν πιάστει αυτομάτως θα μηδενιστεί. Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015, αποφάσεις του αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό!

Μάλιστα σε σχετικές προσφυγές γονιών μαθητών που μηδενίστηκαν λόγω κατοχής κινητού τηλεφώνου οι δικαστικές αρχές έχουν αποφανθεί ότι ο μηδενισμός του γραπτού των μαθητών που έχουν κινητό τηλέφωνο μέσα στα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επισημαίνει η εφετειακή απόφαση, καθώς το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για «τη διασφάλιση του κύρους και του αδιάβλητου των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση του τετραδίου

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους να χρησιμοποιήσουν τις σελίδες του τετραδίου που θα τους δοθεί με φειδώ, καθώς δεύτερο τετράδιο δεν θα δοθεί σε κανέναν υποψήφιο, αφού οι σελίδες του τετραδίου έχουν θεωρηθεί επαρκείς για τις απαντήσεις.

Οι υποψήφιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία φύλλα του τετραδίου τους ως πρόχειρο, αφού αναγραφεί σαφώς η ένδειξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ σε όσες σελίδες χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρο. Οι σελίδες αυτές σε καμία περίπτωση δεν βαθμολογούνται.

Επιπλέον, κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του τετραδίου τους ή να τσαλακώνουν το τετράδιο.