Παιδεία

Πανελλήνιες 2024 ΕΠΑΛ: Βατά και χωρίς εκπλήξεις τα θέματα στην Έκθεση

Πανελλήνιες 2024 ΕΠΑΛ: Βατά και χωρίς εκπλήξεις τα θέματα στην Έκθεση Φωτογραφία: INTIME
Απλά και αναμενόμενα χαρακτηρίζονται τα σημερινά θέματα και τα κείμενα στην Έκθεση Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες 2024.

Ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου οι Πανελλήνιες 2024 με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) να διαγωνίζονται στο μάθημα της έκθεσης (Νέα Ελληνικά).

Πανελλήνιες 2024: Χωρίς εκπλήξεις τα θέματα της Έκθεσης και Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ 

Απλά και αναμενόμενα χαρακτηρίζονται τα σημερινά θέματα και τα κείμενα των Νέων Ελληνικών, που κλήθηκαν να αναλύσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Από το φροντιστήριο Μεθοδικό τονίζονται τα εξής αναφορικά με τα σημερινά θέματα για τα Νέα Ελληνικά Έκθεση στα οποία κλήθηκαν  να εξεταστούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ:

  • Το θέμα παραγωγής λόγου - αρκετά σαφές και στοχευμένο - αναφέρεται στην αξία του βιβλίου και ζητά από τους μαθητές να παρουσιάσουν, σε επικοινωνιακό πλαίσιο ομιλίας, τα πλεονεκτήματα που
    απολαμβάνει ο άνθρωπος κατά την επαφή του με το βιβλίο.
  • Το κείμενο εμπνέει τους μαθητές και βοηθά στη παραγωγή της έκθεσης (Α3)Τα ερωτήματα (λεξιλογίου, δομής και πρόθεσης) Α1.β, και Α2 εξετάζουν την κατανόηση του κειμένου και τις γνώσεις των υποψηφίων χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία.
  • Οι μαθητές θα έπρεπε να εστιάσουν στην άσκηση Α2.α η οποία αναφέρεται σε παράγραφο του κειμένου που δεν ακολουθεί τον τυπικό τρόπο δομής. Η παράγραφος παραθέτει δύο διαφορετικά πλεονεκτήματα που αποκτά το άτομο κατά την ανάγνωση βιβλίων.

Το λογοτεχνικό κείμενο που τέθηκε είναι απόσπασμα από το έργο του Μένελαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα». Το απόσπασμα δεν αναμένεται να δυσκολέψει ιδιαίτερα τους υποψηφίους. Η ερώτηση παραγωγής της λογοτεχνίας (Β3) είναι κατανοητή και οι πληροφορίες για την απάντησή της είναι ευδιάκριτες στο απόσπασμα. Επίσης, η ερώτηση προσωπικής τοποθέτησης και επίκαιρου χαρακτήρα του λογοτεχνικού είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Η θεωρία λογοτεχνίας που εξετάστηκαν οι μαθητές δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.

Παρατηρείται, μόνο, μια ιδιαιτερότητα στην αφήγηση του λογοτεχνικού. Ενώ ο αφηγητής είναι ετεροδιηγητικός καθόλη την ανάγνωση του αποσπάσματος, στην παράγραφο που σχετίζεται με τον εντοπισμό αφήγησης και διαλόγου (3η παράγραφος) εντοπίζεται ένα σημείο πρωτοπρόσωπης αφήγησης μετά από ένα χωρίο που έχει παραληφθεί (έστρωσε με το δάχτυλο τα μουστάκια του… και μου τα έδωσε πίσω.)

Εν κατακλείδι, εκτός από ερώτημα Α2.α που παρουσιάζει δυσκολία, οι σωστά προετοιμασμένοι μαθητές αναμένεται να έχουν απαντήσει ορθά στα περισσότερα ερωτήματα

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Έκθεσης Νέα Ελληνικά

Το σημερινό μάθημα στα Νέα Ελληνικά/ Έκθεση είχε θεματολογία που περιστρέφεται γύρω από τη φιλαναγνωσία και τη σχέση των νέων με τον κόσμο του βιβλίου και της λογοτεχνίας εν γένει. Σκοπός της φιλαναγνωσίας είναι η εξοικείωση του αναγνώστη όλων των ηλικιών με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή η σχέση θα το βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του, να εμπλουτίσει την αισθητική του καλλιέργεια, να δοκιμάσει τα συναισθήματά του αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική του νοημοσύνη, να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι να συγκροτήσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του.

Το κείμενο της έκθεσης καλούσε τους υποψηφίους να γράψουν μία ομιλία (200‐250 λέξεις) που θα εκφωνήσουν στο σχολείο στο πλαίσιο ημερίδας για τη φιλαναγνωσία, στην οποία θα παρουσιάσουν την αξία του βιβλίου για τον άνθρωπο.

Στο Β3 ζήτημα με αφορμή ένα απόσπασμα από το κλασικό βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τα άστρα" οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από το συγκεκριμένο κείμενο καθώς επίσης και να διατυπώσουν την άποψή τους για την στάση των νέων της εποχής μας απέναντι στο βιβλίο. Το αριστούργημα του Λουντέμη από το οποίο πάρθηκε το κείμενο της εξέτασης περιγράφει τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και τελικά να επιβιώσει. Το εμβληματικό αυτό έργο είναι ένας ύμνος για το σχολείο, το βιβλίο και το δάσκαλο και παρουσιάζει την ηθογραφία μιας άλλης εποχής.

Πανελλήνιες 2024 ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στην Εκθεση Νέα Ελληνικά στο Dnews από το Μεθοδικό

Το Dnews συμμεριζόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών, γονέων και καθηγητών για την αμεσότερη και την έγκυρη ενημέρωση για τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων ΜΕΘΟΔΙΚΟ, καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων θα σας προσφέρει την πληρέστερη ενημέρωση.