Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Τα οφέλη του «ταξιδεύειν» το θέμα της Έκθεσης για τα ΓΕΛ

Πανελλήνιες 2024: Τα οφέλη του «ταξιδεύειν» το θέμα της Έκθεσης για τα ΓΕΛ Φωτογραφία: INTIME
Οι μαθητές των ΓΕΛ σήμερα εξετάστηκαν στο μάθημα της Έκθεσης για τις Πανελλήνιες 2024.

Η φετινή πρεμιέρα των μαθητών των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2024 είχε άρωμα..ταξιδιού για τους υποψηφίους καθώς το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στην Έκθεση τόσο σε επίπεδο κειμενικό όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης ιδεών ήταν τα ταξίδια και η επίδρασή τους στο κοινικοψυχοσυναισθηματικό γίγνεσθαι ενός ατόμου.

Η θεματική του φετινού ζητήματος στο οποίο κλήθηκαν να αποτυπώσουν τα επιχειρήματα και τις απόψεις τους οι απόφοιτοι της Γ Λυκείου των ΓΕΛ ήταν αφιερωμένη στα οφέλη του να ταξιδεύεις. Τα ταξίδια σε κάνουν ένα καλύτερο άνθρωπο και έχουν αναρίθμητα οφέλη που δεν μπορείς να τα βρεις μένοντας στο σπίτι. Ταξιδεύοντας μπορείς να κερδίσεις πάρα πολλά, από το να επεκτείνεις του ορίζοντες σου μέχρι να εκθέσεις τον αυτό σου σε πρωτόγνωρες κουλτούρες. Τα ταξίδια είναι η ευκαιρία να γνωρίσουμε πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις μακριά και πέρα από τα δικά μας παντός είδους σύνορα. Η αλλαγή περιβάλλοντος και το να έρθουμε σε επαφή με νέα τοπία συμβάλλει τα μέγιστα στο να αναζωογονηθεί  το πνεύμα. Διόλου τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι φωνές όσων λένε πως αν θέλουμε να κάνουμε ένα καλό στον εαυτό μας και αξίζει να «επενδύσουμε» στα ταξίδια.

Η αξία του «ταξιδεύειν» και τα οφέλη του ταξιδιού ήταν το θέμα της Έκθεσης για τα ΓΕΛ 

Τα κείμενα πάνω στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο « Ταξιδεύοντας», του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο είχε διατηρηθεί η γλωσσική ιδιοτυπία του κειμένου, το ποίημα «Το ταξίδι» του Κωστή Παλαμά και ένα κείμενο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου, από το διαδίκτυο (12-08-2016), ελαφρώς διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο 350-400 λέξεων, που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου τους σχετικά με τους τρόπους που επιλέγουν, για να αναζητήσουν την προσωπική τους ηρεμία και ισορροπία.

Ειδικότερα, στο ΘΕΜΑ Α οι υποψήφιοι καλούνται να αποδώσουν  συνοπτικά σε μία παράγραφο 60-70 λέξεων τα οφέλη του «ταξιδεύειν» σε ατομικό επίπεδο, όπως παρουσιάζονται στο απόσπασμα του Κειμένου 1: «Πολύτιμες και ανεξίτηλες…νέων τρόπων ζωής και σκέψης» .

και στο ΘΕΜΑ Δ που είναι και το βασικό κείμενο ανάπτυξης ιδεών και απόδωσης σκέψεων οι μαθητές καλούνται με αφορμή την θέση που διατυπώνεται ότι τα ταξίδια αποτελούν «τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο ψυχικής εκτόνωσης και αναζωογόνησης του κάθε ανθρώπου». α) Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την παραπάνω θέση της συντάκτριας και γιατί; β) Εσείς, ποιους τρόπους επιλέγετε, για να αναζητήσετε την προσωπική σας ηρεμία και ισορροπία και για ποιους λόγους κάνετε αυτές τις επιλογές; Αξιοποιώντας δημιουργικά τα Κείμενα 1 και 2 να παρουσιάσετε τις απόψεις σας σε άρθρο 350-400 λέξεων, που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας.

Πανελλήνιες 2024: Το θέμα της Έκθεσης και οι απαντήσεις για τα ΓΕΛ στο Dnews

πανελληνιεσ 2024 εκθεση ΓΕΛ θεμα

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10 το πρωί ως είθισται το θέμα της Έκθεσης και τα υπόλοιπα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι στα ΓΕΛ.

Δείτε το θέμα που έπεσε στην Έκθεση ΕΔΩ

Σε λίγη ώρα θα υπάρξει αναλυτική αναφορά στις δυσκολίες των θεμάτων. Το Dnews σε συνεργασία με το Μεθοδικό θα σας παρέχει τις απαντήσεις στο θέμα Έκθεσης έτσι ώστε οι υποψήφιοι να τσεκάρουν πώς τα πήγαν, καθώς και ξεχωριστό σχολιασμό για κάθε ζητούμενο στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Παράλληλα, απαντήσεις στα θέματα νεοελληνικής γλώσσας θα δώσει και ο ΟΕΦΕ.

Πανελλήνιες 2024: Το Dnews σε συνεργασία με το Μεθοδικό δημοσιεύει τα θέματα και τις απαντήσεις στο μάθημα της Έκθεσης για τα ΓΕΛ

Το Dnews συμμεριζόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών, γονέων και καθηγητών για την αμεσότερη και την έγκυρη ενημέρωση για τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων ΜΕΘΟΔΙΚΟ, καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων θα σας προσφέρει την πληρέστερη ενημέρωση.

Με την ανακοίνωση των θεμάτων της Έκθεσης Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Dnews θα δημοσιεύουμε σε πρώτο χρόνο τα θέματα που έπεσαν και αμε΄σως μετά θα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις καθώς και το σχολιασμό των προς εξέταση θεμάτων.

Θα υπάρξει ενδελεχής αξιολόγηση και σχολιασμός των θεμάτων που έπεσαν στο μάθημα της Έκθεσης για τα ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2024, θα αναφερθούμε στα δύσκολα σημεία της εξέτασης και θα έχουμε αναλυτικές απαντήσεις από το φροντιστήριο Μεθοδικό.