Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Βατό το θέμα της Έκθεσης στα ΓΕΛ, η κρυφή παγίδα

Πανελλήνιες 2024: Βατό το θέμα της Έκθεσης στα ΓΕΛ, η κρυφή παγίδα
«Πρεμιέρα» έκαναν σήμερα 31 Μαϊου 2024 οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας.

Το θέμα των σημερινών εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία, αφορά στην αξία του ταξιδιού ως μέσου ψυχικής εκτόνωσης και αυτοπραγμάτωσης του ανθρώπου. Τα Κείμενα αναφοράς δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην κατανόησή τους και τροφοδοτούν τον μαθητή να επεξεργαστεί το θέμα.

Πανελλήνιες 2024: Βατό το θέμα της Έκθεσης στα ΓΕΛ, η κρυφή παγίδα 

Το ερώτημα Α της περίληψης απαιτεί ιδιαίτερη ικανότητα στην πύκνωση των νοημάτων και ενέχει το κίνδυνο ο υποψήφιος να υπερβεί το όριο λέξεων. Τα ερωτήματα του Β Θέματος εξετάζουν την κατανόηση του κειμένου και τις γνώσεις των υποψηφίων (διαρθρωτικές λέξεις, ανάπτυξη παραγράφου, γλωσσικές επιλογές / εκφραστικά μέσα κ.λπ.) χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη πρωτοτυπία και δυσκολία.

Ενδεχομένως το ερώτημα Β3 να προβληματίσει μερικούς υποψηφίους. Η διατύπωση «χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνουν τον βιωματικό χαρακτήρα του κειμένου» μπορεί να περιλαμβάνει γλωσσικές επιλογές, εκφραστικά μέσα και στοιχεία του περιεχομένου που τον επιβεβαιώνουν.

Πανελλήνιες 2024: Το θέμα της Έκθεσης και οι απαντήσεις για τα ΓΕΛ στο Dnews

πανελληνιεσ 2024 εκθεση ΓΕΛ θεμα

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10 το πρωί ως είθισται το θέμα της Έκθεσης και τα υπόλοιπα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι στα ΓΕΛ.

Δείτε το θέμα που έπεσε στην Έκθεση ΕΔΩ

Το Dnews σε συνεργασία με το Μεθοδικό σας παρέχει τις απαντήσεις στο θέμα Έκθεσης έτσι ώστε οι υποψήφιοι να τσεκάρουν πώς τα πήγαν, καθώς και ξεχωριστό σχολιασμό για κάθε ζητούμενο στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Παράλληλα, απαντήσεις στα θέματα νεοελληνικής γλώσσας θα δώσει και ο ΟΕΦΕ.