Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Aπαντήσεις στην Έκθεση και νέο σχόλιο

Πανελλήνιες 2024: Aπαντήσεις στην Έκθεση και νέο σχόλιο Φωτογραφία: INTIME
Για τα ταξίδια το θέμα της Εκθεσης, που σηματοδοτεί την έναρξη των Πανελληνίων για τα ΓΕΛ - Δείτε αναλυτικά όλες τις απαντήσεις

Οι μαθητές των ΓΕΛ κινούνται επισήμως σε ρυθμούς Πανελληνίων 2024 καθώς σήμερα έδωσαν για πρώτη φορά μάθημα για την φετινή εξεταστική διαδικασία. Η πρεμιέρα των μαθητών Γενικών Λυκείου έγινε παραδοσιακά με το μάθημα της Έκθεσης ήτοι το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας.

Πανελλήνιες 2024: Οι μαθητές των ΓΕΛ στην Έκθεση έγραψαν για τα οφέλη των ταξιδιών αλλά και τους προσωπικούς τρόπους αποφόρτισης 

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα για την αξία των ταξιδιών σε κείμενα της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου, του Νίκου Καζαντζάκη και σε ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Ειδικότερα, τα κείμενα πάνω στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ταξιδεύοντας», του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο είχε διατηρηθεί η γλωσσική ιδιοτυπία του κειμένου, το ποίημα «Το ταξίδι» του Κωστή Παλαμά και ένα κείμενο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου, από το διαδίκτυο (12-08-2016), ελαφρώς διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο 350-400 λέξεων, που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου τους σχετικά με τους τρόπους που επιλέγουν, για να αναζητήσουν την προσωπική τους ηρεμία και ισορροπία.

Δείτε αναλυτικά τα θέματα που έπεσαν στην  Έκθεση

Πανελλήνιες 2024: Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις των θεμάτων στην Έκθεση 

Το Dnews σε συνεργασία με το Μεθοδικό σας παρέχει τις απαντήσεις στο θέμα Έκθεσης έτσι ώστε οι υποψήφιοι να τσεκάρουν πώς τα πήγαν, καθώς και ξεχωριστό σχολιασμό για κάθε ζητούμενο στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας. 

Πανελλήνιες 2024: Η κρυφή παγίδα στα θέματα της Έκθεσης

Το ερώτημα Α της περίληψης απαιτεί ιδιαίτερη ικανότητα στην πύκνωση των νοημάτων και ενέχει το κίνδυνο ο υποψήφιος να υπερβεί το όριο λέξεων. Τα ερωτήματα του Β Θέματος εξετάζουν την κατανόηση του κειμένου και τις γνώσεις των υποψηφίων (διαρθρωτικές λέξεις, ανάπτυξη παραγράφου, γλωσσικές επιλογές / εκφραστικά μέσα κ.λπ.) χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη πρωτοτυπία και δυσκολία.

Ενδεχομένως το ερώτημα Β3 να προβληματίσει μερικούς υποψηφίους. Η διατύπωση «χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνουν τον βιωματικό χαρακτήρα του κειμένου» μπορεί να περιλαμβάνει γλωσσικές επιλογές, εκφραστικά μέσα και στοιχεία του περιεχομένου που τον επιβεβαιώνουν.

Πανελλήνιες 2024: Βατά τα θέματα για προετοιμασμένους μαθητές τονίζει ο ΟΕΦΕ 

πανελληνιεσ 2024 εκθεση ΓΕΛ θεμα

Τα θέματα κρίνονται αρκούντως βατά και σίγουρα είναι μια θεματική που μπορεί να απαντήσει ο καλά διαβασμένος και προετοιμασμένος υποψήφιος. Ειδικότερα στον σχολιασμό των θεμάτων από πλευράς της Ομοσπονδίας Φροντιστηριούχων τονίζονται τα εξής «Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κλήθηκαν να απαντήσουν θέματα αναφορικά με το ταξίδι και τους τρόπους που συντελούν στην προσωπική ηρεμία κι ισορροπία, τα οποία αντλούνται από τις θεματικές ενότητες του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.

Αναλυτικότερα, δόθηκαν τρία κείμενα. Το πρώτο αντλήθηκε από το διαδίκτυο. Το δεύτερο από το έργο «Ταξιδεύοντας» του Ν. Καζαντζάκη, ενώ το τρίτο είναι το ποίημα «Το ταξίδι» του Κ. Παλαμά.

Τα θέματα Α και Β αποτελούν τυπικά ερωτήματα. Στο θέμα Γ ζητήθηκε, όπως είθισται, η προσωπική ανταπόκριση των μαθητών. Στο θέμα Δ -το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον- οι υποψήφιοι κλήθηκαν να συντάξουν άρθρο για την
ιστοσελίδα του σχολείου τους, στο οποίο αφενός πρέπει να διατυπώσουν τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με τη θέση της συντάκτριας για τα ταξίδια ως «τρόπο ψυχικής εκτόνωσης και αναζωογόνησης του κάθε ανθρώπου» κι
αφετέρου να καταγράψουν τρόπους που οι ίδιοι επιλέγουν για την προσωπική τους ηρεμία και ισορροπία.

Συνολικά, τα θέματα δεν παρουσιάζουν δυσκολίες για τον μαθητή που έχει προετοιμαστεί στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας καιστα τρία χρόνια του Λυκείου και είναι σε θέση να διατυπώνει την προσωπική
του άποψη»