Παιδεία

Κλείνουν τα σχολεία νωρίτερα λόγω καύσωνα

Κλείνουν τα σχολεία νωρίτερα λόγω καύσωνα
Ο καύσωνας παραμονές της λήξης της σχολικής χρονιάς φουντώνει τα σενάρια για κλειστά σχολεία νωρίτερα από την Παρασκευή 14 Ιουνίου. Ανακοινώθηκαν τα πρώτα κλειστά σχολεία.

Οι γονείς στο άκουσμα του κύματος καύσωνα αναρωτιούνται όλο και περισσότερο μήπως πρέπει να παρθεί απόφαση για κλειστά σχολεία και πρόωρη λήξη της σχολικής χρονιάς ήτοι τουλάχιστον για μια μέρα πριν την επίσημη λήξη των μαθημάτων για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, την Παρασκευή 14 Ιουνίου. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά το πέρας των Ευρωεκλογών 2024 και παραμονές του νέου κύματος καύσωνα καθώς σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς Κελσίου καθώς και ενισχυμένο κύμα αφρικανικής σκόνης, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. 

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό από πλευράς Υπουργείου Παιδείας τα μαθήματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παραδοσιακά θα ολοκληρωθούν την προσεχή Παρασκευή 14 Ιουνίου καθώς η 15η Ιουνίου πέφτει Σάββατο. Οι μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων περνούν τις τελευταίες μέρες τους στα θρανία των σχολείων με το μυαλό τους νοερά στις διακοπές.

Το εκρηκτικό καιρικό κοκτέιλ που θα επικρατήσει βάσει των καιρικών προγνωστικών με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για σχεδόν τέσσερις μέρες γεννά εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό στους γονείς πρωτίστως για τον αν θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα από την Παρασκευή 14 Ιουνίου με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 13 Ιουνίου που αναμένεται η θερμοκρασία να χτυπήσει κόκκινο, αγγίζοντας τους 43 βαθμούς.

Προς ώρας από πλευράς Υπουργείου δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο προς συζήτηση χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως το φαινόμενο του καύσωνα και οι επικρατούσες συνθήκες δεν θα είναι υπό παρακολούθηση ώστε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για την ασφάλεια της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων λαμβάνεται από το Υπουργείο Παιδείας όμως σε τοπικό επίπεδο την αρμοδιότητα για το κλείσιμο σχολείων έχει εξ ολοκλήρου ο Δήμαρχος εξετάζοντας τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και έχοντας λάβει τις απαραίτητες συστάσεις σε συζήτηση πάντα με την Περιφέρεια. 

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα στη Χαλκίδα για 3 μέρες

Διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων, λόγω καύσωνα

Ο Δήμος Χαλκιδέων ενημερώνει ότι, κατόπιν απόφασης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού), από αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Η αναστολή λειτουργίας κρίθηκε απαραίτητη για την προστασία των μαθητών, λόγω των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Επισημαίνουμε ότι, οι Παιδικοί Σταθμοί,τα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ του Δήμου Χαλκιδέων θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

κλειστα σχολεια

Δήμος Μετεώρων: Μέχρι τις 11:30 το πρωί η λειτουργία των σχολείων, μετά λουκέτο

Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου μειώνονται οι σχολικές ώρες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για τρεις μέρες ήτοι από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου αυστηρά μέχρι τις 11:30 και μετά τα σχολεία κλείνουν για την ασφάλεια των μαθητών.

Το 2021 έκλεισαν τα σχολεία για δυο μέρες λόγω καύσωνα

Υπενθυμίζεται ότι οι σκέψεις για λουκέτο στα σχολεία λόγω καύσωνα δεν πρέπει να θεωρούνται υπερβολικές και ανεδαφικές δεδομένου ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το καλοκαίρι του 2021 που ελέω κορονοιού η σχολική χρονιά είχε παραταθεί και τα μαθήματα ολοκληρώνονταν στις 25 Ιουνίου. Η έλευση ενός κύματος καύσωνα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας οδήγησε πολλούς Δήμους στην απόφαση διακοπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά) γλόγω καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις τα σχολεία συγκεκριμμένων Δήμων παρέμειναν εκτός λειτουργίας για δύο ημέρες με την εξής αιτιολόγηση «λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα και θα επηρεάσουν δυσμενώς και την περιοχή μας, καθώς και για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι στα εν λόγω σχολεία δεν υπάρχει ο κατάλληλος κλιματισμός και μαθητές και εκπαιδευτικοί οφείλουν τα τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω covid-19».