Πολιτική

Σαμαράς και Καραμανλής «έβγαλαν στη σέντρα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σαμαράς και Καραμανλής «έβγαλαν στη σέντρα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Αυστηρή κριτική στις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις συμπεριφορές της κυβέρνησης.

Αυστηρή κριτική στις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις συμπεριφορές της κυβέρνησης σε πτυχές της εσωτερικής αλλά και της εξωτερικής πολιτικής άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής στάθηκε στα εθνικά θέματα και ειδικά για την Τουρκία επεσήμανε ότι υπάρχει «κίνδυνος να δημιουργηθεί επικίνδυνο προηγούμενο»

Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και καλείται να αποφασίσει εάν θα πάει σε πολιτική απομόνωση ή σε πολιτική ολοκλήρωση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός επιμένοντας ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών κατέδειξε πως αποδοκιμάστηκε η «γουόκ» Ευρώπη, η Ευρώπη της ακραίας λαθρομετανάστευσης και η Ευρώπη της κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε πως στην Ευρώπη παρατηρείται «πρωτόγνωρο έλλειμμα ηγεσίας» και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι λαοί μίλησαν και δεν πρέπει να αγνοηθούν από ένα Διευθυντήριο, ξεκομμένο από τη λαϊκή βούληση. Αναφορικά με τα της εσωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα τη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μηστοτάκης «κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος» και διερωτήθηκε κατά πόσον ο πρωθυπουργός άκουσε τους βουλευτές του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικά με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα ανέκαθεν είχε «ανοιχτές τις πόρτες του, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες, άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη. Το ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κέντρο δε συνιστά πολιτική πρόταση». Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε, μάλιστα, ότι «η επιστροφή στην πολιτική είναι μονόδρομος, είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να το κάνει, είναι δική του ευθύνη και δίκη μου ευθύνη να το επισημαίνω». Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο «για τη μία ταπείνωση μετά την άλλη» και χαρακτήρισε χωρίς καμία λογική το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, την ώρα, που ο Ερντογάν διδάσκει στη νεολαία του τη «Γαλάζια Πατρίδα». Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση, όπως είπε, να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στο φόντο της συνεχιζόμενης στάσης της κατά του ευρωβουλευτή πλέον και νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη , να δρομολογήσει την απεμπλοκή της χώρας από τη συμφωνία των Πρεσπών και να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων. Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «δελφινάριο» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Αριστερά ψελλίζει «ασύνταχτες ανοησίες».

Μάλιστα, έκανε λόγο για τη «μικρότερη και πιο φοβική» Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την οικονομία, αλλά και για τα εθνικά θέμα.

«Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο, αναρωτιέμαι εάν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Εάν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο ελληνικός λαός έκρινε, το ζήτημα είναι «ότι δεν έδινε κανείς σημασία από την κυβέρνηση, για όλα τα θέματα», συνέχισε, σημειώνοντας τα όσα είχε πει ο ίδιος και ο Κώστας Καραμανλής.

«Κι όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς, αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση! Φθάσαμε στο σημείο, στο περιβόητο νομοσχέδιο για τον γάμο, να θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας, κι όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν “κενά έδρανα” την ώρα που μιλούσα...», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;».

Καραμανλής για Τουρκία: Κίνδυνος να δημιουργηθεί επικίνδυνο προηγούμενο

«Τι άλλο να πω εγώ τώρα;» Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής διαδεχόμενος τον Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».

Στην ομιλία του συντάχθηκε με πολλές από τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά σε ότι αφορά τα προβλήματα της Ευρώπης, ενώ επεκτάθηκε καλύπτοντας το θέμα της Ουκρανίας αλλά και τα ελληνικοτουρικά.

Εκανε λόγο για «άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα. Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια».

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία εξήγησε ότι αντί η Ευρώπη «να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στην βάση των συμφωνιών του Μίνσκ, συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά».

Εκανε λόγο για μεγάλο κίνδυνο αύξησης της έντασης, ακόμα και ανάφλεξης, στα Δυτικά Βαλκάνια. «Οι συμφωνίες του Dayton είναι στην ουσία γράμμα νεκρό, το Κόσοβο είναι σε αδιέξοδο, οι εθνικισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί στην περιοχή, αντί σταδιακά να κάμπτονται, είναι και πάλι σε έξαρση».

«Ιστορικά κόμματα, που έπαιξαν επί πολλές δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα των χωρών τους, εξαφανίζονται ή βρίσκονται σε φάση προϊούσας παρακμής», επεσήμανε. «Οι πολίτες απομακρύνονται από αυτά διότι έχασαν ή χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτά, στις πολιτικές τους, στα προγράμματά τους. Βλέπουν, οι πολλοί τουλάχιστον, το βιωτικό τους επίπεδο να επιδεινώνεται, τις κοινωνικές υπηρεσίες να συρρικνώνονται, τις βασικές παραδοσιακές τους αξίες να περιφρονούνται, στο όνομα μιας ασαφούς και στρεβλής παγκοσμιοποίησης».

«Απέναντι σε αυτή τη νέα ανησυχητική πραγματικότητα, θα περίμενε κανείς ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έλαβαν το μήνυμα», τόνισε. Δυστυχώς όμως «τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, τουλάχιστον αυτές τις τρεις εβδομάδες από το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου».

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην Τουρκία. «Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες. Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν» επεσήμανε.

«Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

«Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».

Υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας.