Παιδεία

Βάσεις 2024: Τι αλλάζει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ποιοι υποψήφιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολών

Βάσεις 2024: Τι αλλάζει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ποιοι υποψήφιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολών Φωτογραφία: Giannis Dimitropoulos / SOOC
Οι βαθμολογίες των Πανελληνίων θα φέρουν τα πάνω κάτω στις Βάσεις 2024, με τους υποψηφίους να καρδιοχτυπούν για μια θέση στο πανεπιστήμιο με φόντο και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Παραμονές της ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2024, η κουβέντα μεταξύ των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ επικεντρώνεται στις Βάσεις 2024 και ποιο ρόλο θα παίξει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην εισαγωγή ή μη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αύριο, Παρασκευή 28 Ιουνίου, μετά τις 13:00 το μεσημέρι θα γίνει από πλευράς Υπουργείου Παιδείας η επίσημη ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθητών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα με τους βαθμούς στα Ειδικά Μαθήματα να ανοικοινώνται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας με την Παρασκευή 5 Ιουλίου να θεωρείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία. 

Τα φετινά ιδιαιτέρως απαιτητικά θέματα σε Φυσική, Μαθηματικά, Ιστορία και Έκθεση προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο σε υποψηφίους όσο και σε γονείς με τις φωνές όλων και περισσότερων να συντάσσονται με την άποψη ότι τα ήδη στενά περιθώρια για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που έθεσε η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με την δυσκολία των θεμάτων θα λειτουργήσουν ως ένας επιπλέον κόφτης στην πρόσβαση χιλιάδων μαθητών στα Πανεπιστήμια.

Τα δεδομένα όμως είναι γνωστά και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται να παίξει τον καθοριστικότερο ρόλο - ακόμη και από την ίδια την βαθμολογία και τα μόρια που θα συγκεντρώσουν οι μαθητές - γεγονός που αποδεικνύει ότι οι βαθμολογίες όσο καλές και αν είναι, μπορούν να αφήσουν εκτός σχολών ακόμη και αριστούχους μαθητές αν δεν ανταποκρίνονται στις βαθμολογικές προυποθέσεις που έχουν θέσει τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα από τον Δεκέμβριο όπου και έγινε η ανακοίνωση της ΕΒΕ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται βάσει ενός συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,2 και της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Τα πανεπιστημιακά τμήματα επιλέγουν μεταξύ του εύρους των συντελεστών και θέτουν τον πήχη δυσκολίας για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Τα περιφερειακά τμήματα, τα οποία και λόγω μειωμένων οικονομικών αντοχών των ελληνικών νοικοκυριών παραμένουν χαμηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, επιλέγουν στην πλειοψηφία τους τον χαμηλότερο συντελεστή, χωρίς όμως να αποφεύγεται το φαινόμενο των κενών θέσεων.

Ο μέσος όρος των γραπτών όλων των υποψηφίων προφανώς επηρεάζεται από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων. Αν τα θέματα είναι εύκολα ο μέσος όρος θα είναι υψηλός, συνεπώς οι ΕΒΕ όλων των Τμημάτων θα είναι υψηλότερες. Αν τα θέματα είναι δύσκολα ο μέσος όρος θα είναι χαμηλότερος, οπότε οι ΕΒΕ όλων των Τμημάτων θα είναι χαμηλότερες έχει επισημάνει πολλάκις ο Μαθηματικός και Εκπαιδευτικός Αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης. Το συμπέρασμα που βγαίνει και είναι αυτό που ενδιαφέρει τους υποψηφίους είναι ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων δεν αυξάνει ή μειώνει τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ. Αυτό το κάνει η ΕΒΕ. Φέτος λοιπόν που όπως όλοι καλά γνωρίζουμε υπήρξαν δύσκολα θέματα σε μαθήματα με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας εύλογα η ΕΒΕ θα μειωθεί και συνακόλουθα θα πέσουν και οι βάσεις.

Με την αυριανή ανακοίνωση των βαθμολογιών που ήδη αναμένεται να δούμε απογοητευτικές επιδόσεις σε Φυσική, Μαθηματικά, Ιστορία και Έκθεση οι υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μια βαθμολογική πραγματικότητα που θα έχει αρνητικό κατά βάση πρόσημο καθώς τα δύσκολα θέματα ψαλίδισαν το Άριστα και οδήγησαν την πλειοψηφία των γραπτών σε βαθμούς κάτω του 10. Παράλληλα αναμένεται να καταγραφεί και συσσώρευση βαθμολογιών γύρω στο 15 καθώς όσοι αριστούχοι δεν τα κατάφεραν περιορίζονται σε μεσαίας κλίμακας βαθμούς.

Έτσι λοιπόν με τις βαθμολογίες ανά χείρας, οι υποψήφιοι θα αρχίσουν να σχεδιάζουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, το οποίο αυτόματα θα αποκλείει την πρόσβαση σε σχολές με υψηλότερη ΕΒΕ από τις επιδόσεις τους. Μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου οι υποψήφιοι θα έχουν διορία για να κλειδώσουν τις επιλογές τους, ενώ η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται και φέτος να έχει γίνει στα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα με τις προθεσμίες για το μηχανογραφικό δελτίο, τρέχουν και οι προθεσμίες για το παράλληλο μηχανογραφικό για πρόσβαση στα Δημόσια ΙΕΚ. 

Φέτος αρκετά τμήματα ανέβασαν τον συντελεστή της ΕΒΕ δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την εισαγωγή των υποψηφίων και μόνο 8 τμήματα μείωσαν τον συντελεστή τους βοηθώντας τρόπο τινά τα όνειρα των μαθητών για πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.Υπό το πρίσμα αυτό τη φετινή χρονιά προφανώς θα είναι δυσκολότερη η εισαγωγή σε τμήματα που ανέβασαν την ΕΒΕ όπως τα τμήματα:

Γεωπονίας και Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ
Πληροφορικής στο Δυτικής Μακεδονίας, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πελοποννήσου.
Στο Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής
Χημικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Παιδαγωγικό του πανεπιστημίου Κρήτης και Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στο ΕΚΠΑ

Ενώ στον αντίποδα διευκολύνεται η εισαγωγή λόγω μείωσης της ΕΒΕ σε τμήματα όπως:

Ιστορίας Αρχαιολογίας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
Αεροδιαστημικής του ΕΚΠΑ
Μαθηματικών και Φυσικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Λογοθεραπείας Πατρών και Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Η αγωνία του υποψηφίου ωστόσο δεν τελειώνει ακόμα και αν «πιάσει» την ΕΒΕ του τμήματος ή των τμημάτων που τον ενδιαφέρουν, γιατί ακολουθεί η διαδικασία υπολογισμού των μορίων του για το κάθε τμήμα ξεχωριστά, που συναρτάται από τους συντελεστές βαρύτητας. Υπενθυμίζουμε ότι κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα καθορίζει τους συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για κάθε τμήμα/σχολή/εισαγωγική κατεύθυνσή του. 

  • Σύμφωνα με τον νόμο 4777/2021 (Α΄ 25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των τεσσάρων συντελεστών αποδίδει το 100%.
  • Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%

Κάπως έτσι λοιπόν για ακόμη μια χρονιά αναμένεται να συμβεί το εξής παράδοξο όπου ένας υποψήφιος συγκεντρώνει διαφορετικό αριθμό μορίων ανάμεσα σε ομοειδείς σχολές του ίδιου πεδίου. Με απλά λόγια επειδή το κάθε τμήμα έχει δηλώσει δικούς του συντελεστές βαρύτητας, ο ίδιος υποψήφιος μπορεί να έχει άλλα μόρια πχ για την Ιατρική Αθήνας και άλλα για την Ιατρική Θεσσαλονίκης. Η απόκλιση δε θα είναι μεγάλη, αλλά ακόμη και 50 μόρια μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά για το πού θα εισαχθεί ο υποψήφιος ενώ μπορούν κάλλιστα να τον αφήσουν και εκτός κάποιας σχολής.