Παιδεία

To παράδοξο με τις Βάσεις 2024 - Πτώση αλλά ο ίδιος αριθμός επιτυχόντων

To παράδοξο με τις Βάσεις 2024 - Πτώση αλλά ο ίδιος αριθμός επιτυχόντων
Σε ελεύθερη πτώση οι Βάσεις 2024 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Πώς θα κινηθούν τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ κάθονται σε αναμμένα καρβούνα εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων που θα καθορίσουν εν πολλοίς το τοπίο στις Βάσεις 2024. Όπως όλα δείχνουν τόσο από πλευράς βαθμολογικών κέντρων όσο και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένεται σημαντική πτώση που θα επηρεάσει τουλάχιστον τα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Οι αυξομειώσεις στα τμήματα θα είναι ελάχιστες αλλά αυτό που τονίζεται χωρίς όμως να διασαφηνίζεται τόσο ως προς το βαθμολογικό εύρος όσο και ποσοτικά σε μόρια είναι ότι θα επικρατήσουν πτωτικές τάσεις με τα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Ιστορία να αποτελούν την αιτία των χαμηλών επιδόσεων. Σημειωτέον, τα θέματα και στα τρία αυτά μαθήματα αυξημένης βαρύτητας αξιολογήθηκαν κατά κοινή ομολογία ως ιδιαιτέρως δύσκολα, απαιτούσαν συνδυαστική θεώρηση της ύλης και απευθύνονταν σε πολύ καλά διαβασμένους μαθητές που είχαν πλήρη γνώση της θεωρίας. 

Ενδεικτικά σύμφωνα με τις πληροφορίες του Dnews οι επιδόσεις στην Ιστορία είναι σε ελεύθερη πτώση με το 50% των μαθητών να έχει γράψει κάτω από τη Βάση και μόλις ένα περίπου 5% κατάφερε να πιάσει το άριστα. Καλύτερη είναι η εικόνα σε Αρχαία και Λατινικά. Τα Μαθηματικά και η Φυσική διεκδικούν την πρωτιά ως «κόφτες» των βαθμολογιών. Οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά καταβαραθρώθηκαν με επιδόσεις που αγγίζουν βαθμολογίες κάτω του 10 σε επίπεδο τουλάχιστον 70% με τους μαθητές να αποδεικνύεται και εμπράκτως ότι ζορίστηκαν στην εξέταση και δεν ήταν προετοιμασμένοι για τέτοιας δυσκολίας θέματα. Το Άριστα πραγματικά θα αποδοθεί σε ελάχιστους. Εξίσου αποθαρρυντικά είναι και τα μαντάτα από την διόρθωση των γραπτών της Φυσικής που τα απαιτητικά θέματα έχουν ρίξει στον καιάδα τις επιδόσεις των υποψηφίων με τις πληροφορίες να λένε ακόμη για μέσο όρο βαθμολογίας γύρω στο 10,50 για τις Θετικές Σπουδές.

Προς ώρας ποσοτικές εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 για τις δημοφιλείς Σχολές όλων των πεδίων θεωρούνται ένα παράτολμο εγχείρημα. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα διαλευκάνει το τοπίο και οι εκτιμήσεις είναι ορθότερο να γίνουν από εκείνο το χρονικό σημείο για την ακρίβεια και την εγκυρότητα των εκτιμήσεων. 

Χατζητέγας: Πτωτική τάση στις Βάσεις 2024 αλλά δεν θα επηρεαστεί ο αριθμός των επιτυχόντων

Στο σημείο αυτό και προς την ψυχραιμότερη ενημέρωση των υποψηφίων αξίζει να καταγραφεί το παράδοξο που επίσημαινε πριν λίγες μέρες ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας μιλώντας για τις Βάσεις 2024 στο ERTNews. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζητέρας «Υπάρχει μια πτωτική τάση η οποία διαφαίνεται λόγω της δυσκολίας στα Μαθηματικά και θα επηρεάσει οπωσδήποτε και το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο και υπάρχει και το θέμα της Φυσικής το οποίο θα επηρεάσει το 2ο αλλά και το 3ο επιστημονικό πεδίο. Και βέβαια δεν θα μείνει ανεπηρέαστο λόγω της δυσκολίας της Ιστορίας και το πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτή είναι η διαφαινόμενη πραγματικότητα των βαθμολογιών από τα βαθμολογικά κέντρα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένουμε στις 28 Ιουνίου όπου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες». 

Παράλληλα για το παράδοξο πως παρά την πτώση στις βαθμολογίες και στις Βάσεις εντούτοις ο αριθμός των επιτυχόντων δεν επηρεάζεται τόνισε ότι «Ο αριθμός των φετινών υποψηφίων που έδωσαν εξετάσεις είναι άγνωστος αυτή τη στιγμή και φέτος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά δεν μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα για το πώς θα κινηθούν επακριβώς οι βάσεις. Επιπλέον υπάρχει και μία εσωτερική μετανάστευση από το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, η οποία διευρύνεται χρόνο με το χρόνο λόγω των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής. Όλα αυτά θα επηρεάσουν την τελική εικόνα» και πρόσθεσε «το σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο αριθμός των επιτυχόντων ο οποίος θα παραμείνει ο ίδιος όπως και τα προηγούμενα χρόνια».