Παιδεία

Όχι στις τάξεις «συνωστισμού»: Στους δρόμους γονείς και εκπαιδευτικοί στο παρά πέντε του αγιασμού (4/9)

Όχι στις τάξεις «συνωστισμού»: Στους δρόμους γονείς και εκπαιδευτικοί στο παρά πέντε του αγιασμού (4/9)
Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις για τους «κόφτες» στις τάξεις και τους στοιβαγμένους μαθητές με απόφαση Υπουργείου Παιδείας.

Οι αιφνιδιαστικές και με το «έτσι θέλω» του Υπουργείου Παιδείας συγχωνεύσεις τάξεων και καταργήσεις τμημάτων σε σχολεία όλης της χώρας που πραγματοποιήθηκαν μεσούσης καλοκαιριού προκαλούν θύελλα αντιδράσεων μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των γονέων. 

Όπως καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί αποφασίστηκαν εκτεταμένες συγχωνεύσεις τάξεων και σχολείων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κρυφός «κόφτης» αναπληρωτών ώστε η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας να πανηγυρίζουν για τους 10.000 μόνιμους διορισμούς. Χαρακτηριστικά δάσκαλος δήλωσε στο Dnews ότι με το τρικ των συγχωνεύσεων η ηγεσία του Υπουργείου μερίμνησε ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις προκειμένου να δημιουργηθούν τεχνητά πλεονάσματα – υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί - και να κοπούν έτσι προσλήψεις αναπληρωτών, αδιαφορώντας παράλληλα για τα τεράστια εκπαιδευτικά και μαθησιακά προβλήματα που επιφέρει μια τάξη με 29(!) μαθητές.

Γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Παιδείας 

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 14:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής), μαζί με την ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας), ενάντια στις σε όλη την Ελλάδα και με αίτημα τη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ «Με αυθαίρετες οδηγίες προς τα σχολεία, που παραβαίνουν ακόμα και την υπάρχουσα νομοθεσία, προωθείται η μείωση των τμημάτων και οι περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά σε Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση. Προωθείται η βίαιη δημιουργία τμημάτων 25 μαθητών/τριών στα δημοτικά και 27-28 στα Γυμνάσια-Λύκεια, με υποχρεωτικές και αντιπαιδαγωγικές προφορικές οδηγίες για μετακινήσεις μαθητών σε όμορα σχολεία. Καταγγέλθηκε η παραπλανητική εγκύκλιος Κατσαρού που στοχεύοντας στην εξοικονόμηση προσωπικού παραφράζει την υπάρχουσα νομοθεσία σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών/τριών.»

Από πλευράς ΟΛΜΕ χαρακτηρίζεται βαθιά αντιπαιδαγωγική την απόρριψη πολλών ολιγομελών τμημάτων και τις μαζικές συγχωνεύσεις άλλων τμημάτων και σχολικών μονάδων.
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «Η ελεγχόμενη κεντρικά μείωση του αριθμού των τμημάτων των σχολείων αλλά και η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα σηματοδοτεί με εμφατικό τρόπο την προτεραιοποίηση με απόλυτους όρους των οικονομοτεχνικών κριτηρίων εξοικονόμησης προσωπικού και δαπανών για την εκπαίδευση έναντι της ουσιαστικής υπεράσπισης της παιδαγωγικής λειτουργίας» και ζητά να εγκριθούν όλα τα τμήματα έτσι ώστε τα παιδιά να επιλέγουν την κατεύθυνση (ΓΕΛ) ή τον τομέα/ειδικότητα (ΕΠΑΛ) που επιθυμούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής που κάνει ευθέως λόγο για «σχολείο της υποβάθμισης με στοιβαγμένους μαθητές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών, εκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται ή και καταργούνται, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και μη συμπεριλαμβάνοντας μαθητές/τριες που έχουν παραπεμφθεί στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με τεράστιες συνέπειες τόσο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών όσο και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. «Καταργούνται τμήματα ακόμα και κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια και ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, παρότι ήδη συμπληρώνουν διψήφιο αριθμό μαθητών/τριών και αναμένονται και οι εγγραφές των μετεξεταστέων και ταυτόχρονα δίνονται προφορικές οδηγίες για αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών/τριών σε άλλα σχολεία», καταγγέλλουν οι ομοσπονδίες.