Παιδεία

Αυξήσεις «φωτιά» στην ιδιωτική εκπαίδευση - Την επαναφορά του παρατηρητηρίου διδάκτρων απαιτούν οι γονείς

Αυξήσεις «φωτιά» στην ιδιωτική εκπαίδευση - Την επαναφορά του παρατηρητηρίου διδάκτρων απαιτούν οι γονείς
ΟΙΕΛΕ – Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών ζητούν παρατηρητήριο διδάκτρων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Για ακόμη μια σχολική χρονιά καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς οι οποίοι επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία αλλά και στα ποσά που καταβάλλουν για τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους σε χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών.  Τα ετήσια δίδακτρα άλλωστε δεν είναι και λίγα.

Με βάση τα στοιχεία σχολαρχών, τα δίδακτρα μαζί με το κόστος μεταφοράς των μαθητών κυμαίνονται από 3.500 ευρώ έως 10.000 ευρώ στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, από 5.000 έως 13.000 ευρώ στο γυμνάσιο και από 5.000 έως 17.000 στο λύκειο. Προ τριετίας οι αντίστοιχες τιμές ήταν χαμηλότερες, από 500 ευρώ έως και 2.500 ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα. Στην περίπτωση που οι γονείς δεν επιλέξουν σχολικό για τη μεταφορά του παιδιού, οι τιμές μειώνονται έως 1.500 ευρώ.

Αίτημα για επαναφορά του e – παρατηρητηρίου για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

Την επαναφορά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρατηρητηρίου διδάκτρων των ιδιωτικών φορέων τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης ζητούν με την από κοινού επιστολή τους η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ)με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) στους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας, Τάκη Θεοδωρικάκο και Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ένωσης, η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, που λειτούργησε για τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ΙΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς έως το 2017 και για τα ιδιωτικά σχολεία έως το 2020, δημοσιοποιούνταν, με ευθύνη των εκπαιδευτικών φορέων, το ύψος των μηνιαίων ή ετήσιων διδάκτρων, έτσι ώστε να ενημερώνεται επαρκώς ο καταναλωτής-γονέας και να επιλέξει το κατάλληλο (από οικονομικής άποψης) εκπαιδευτήριο για το παιδί του.

Η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής, σύμφωνα με την ΕΕΚΕ συνέβαλε παράλληλα στην αποτροπή αθέμιτων πρακτικών εκ μέρους των ιδιοκτητών σχολείων, σε συνδυασμό και με την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων.

Ειδικά μετά την απελευθέρωση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων με τον ν. 4111/2013, η ενημέρωση των καταναλωτών απέκτησε μεγαλύτερη σημασία αφού έτσι μπορούσε να γίνει εύκολη σύγκριση των διδάκτρων με σκοπό την ορθή επιλογή ιδιωτικού σχολείου.

Η σωστή αυτή πρακτική όμως έχει ατονήσει πλήρως από τον Αύγουστο 2020, οπότε και δεν καταχωρήθηκαν ξανά τα στοιχεία αυτά. Για το λόγο αυτό και λόγω της προφανούς ωφέλειας που προκύπτει για τους καταναλωτές η δημοσιότητα των διδάκτρων των εκπαιδευτικών φορέων και με δεδομένο ότι δεν έχει καταργηθεί τυπικά η διάταξη του άρθρου 11 Ν.3279/2004 σχετικά με την υποχρέωση των ιδιωτικών σχολείων για γνωστοποίηση του ύψους των διδάκτρων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά της σχετικής υποχρέωσης για δημοσιότητα των διδάκτρων τόσο των ιδιωτικών σχολείων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και των κάθε είδους Φροντιστηρίων, Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., Εργαστηρίων

Για να καταδειχθεί η αναγκαιότητα γνωστοποίησης του ύψους των διδάκτρων ιδιωτικών μονάδων εκπαίδευσης λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησής τους, αναφέρουμε συνοπτικά ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για τις ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης (που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 3,1 δις ευρώ).

Το 74% του δείγματος δηλώνει ότι τους τελευταίου 12 μήνες έχει καταβάλει δαπάνες για φροντιστήρια.
Ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (49%) καταβάλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του σε μηνιαία βάση, ενώ το 30% ξοδεύει τουλάχιστον 750 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τουλάχιστον έναν μηνιαίο κατώτατο μισθό.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Έτσι, εμφανίζεται μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.
Το 91% των συμμετεχόντων στο δείγμα, δηλώνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος των εκπαιδευτικών δαπανών αυξάνεται συνεχώς.

Αποστείλαμε δε από κοινού τη σχετική επιστολή μας με το αίτημα αυτό, με σκοπό την υιοθέτηση του μέτρου του Παρατηρητηρίου Διδάκτρων, με σκοπό την άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αλλά και την προστασία των κανόνων του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.»