Παιδεία

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για το ετοιμόρροπο Δημοτικό που λειτουργούσε παρά την καθίζηση

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για το ετοιμόρροπο Δημοτικό που λειτουργούσε παρά την καθίζηση
Θα εξεταστούν ενδεχόμενες ευθύνες των προηγούμενων διοικούντων και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου

Μπορεί το κουδούνι της φετινής χρονιάς να μην χτύπησε φέτος στο Αρχιγένειο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης καθώς το σχολικό κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών όμως η Δικαιοσύνη φέτος έκρινε σκόπιμο να παρέμβει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η εισαγγελική παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών αποφασίστηκε τώρα για να διερευνηθεί πώς παρά τα κτιριακά προβλήματα λόγω καθίζησης, τις ρωγμές και τις πτώσεις σοβάδων, οι μαθητές έμπαιναν για χρόνια κανονικά στα σχολεία. 

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα εξεταστούν ενδεχόμενες ευθύνες των προηγούμενων διοικούντων και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου. Το σχολείο φέτος μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο ύστερα από την απόφαση της δημοτικής αρχής, που αναλαμβάνει και τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών.

Η καθίζηση έβαλε λουκέτο στο σχολείο 

Υπενθυμίζεται ότι μπήκε λουκέτο στο σχολείο καθώς όπως διαπιστώθηκε από μηχανικούς δύο από τα τέσσερα κτίρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ενώ σε αρκετά σημεία έχει παρατηρηθεί ακόμα και υποχώρηση του εδάφους. Συγκεκριμένα, μετά τη διενέργεια δύο αυτοψιών και τον μακροσκοπικό οπτικό έλεγχο στο μεσαίο κτίριο ισόγειο λυόμενων αιθουσών του σχολικού συγκροτήματος διαπιστώθηκε σημαντική υποχώρηση του κτηρίου προκαλώντας έντονη υποσκαφή, δηλαδή εδαφικό κενό άγνωστης έκτασης και βάθους, υποχώρηση – καθίζηση του διαδρόμου που υπάρχει στην βορειοδυτική πλευρά αλλά και θραύση της πλάκας σκυροδέματος, επίσης αγνώστων διαστάσεων και έδρασης. Επιπλέον, σύμφωνα με την μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, φαίνεται πως εσωτερικά της πρώτης αίθουσας υπάρχουν αστοχίες θεμελίωσης καθώς υπήρχε καθίζηση του δαπέδου με ταυτόχρονη αποκόλλησή του από την ανωδομή της τοιχοποιίας, δημιουργώντας ένα κενό ανάμεσά τους. Τέλος, εντοπίστηκε μία διαμήκης ρωγμή στο κέντρο του δαπέδου καθώς και κατακόρυφη ρηγμάτωση στην βορειοανατολική γωνία της τοιχοποιίας πλήρωσης.