Παιδεία

«200 χρόνια από το πρώτο Πανεπιστήμιο στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, το οποίο ήταν ιδιωτικό!»

«200 χρόνια από το πρώτο Πανεπιστήμιο στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, το οποίο ήταν ιδιωτικό!»
Συνδιοργάνωση επετειακής εκδήλωσης από το MEDITERRANEAN COLLEGE & τις Ανώτερες Σχολές ΑΛΦΑ στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Το MEDITERRANEAN COLLEGE & οι Ανώτερες Σχολές ΑΛΦΑ πρωτοπορούν για άλλη μια φορά στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, συνδιοργανώνοντας Επετειακή Εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής με θέμα: "200 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας (1824), το οποίο ήταν ΙΔΙΩΤΙΚΟ"

Στην Επετειακή Εκδήλωση -η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 18.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων του πολιτικού και ακαδημαϊκού βίου, αλλά και εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε, επιμελητηρίων, φορέων και ιδρυμάτων της χώρας μας- θα τοποθετηθούν με διαλέξεις επί του θέματος διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι: Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής (Συγγραφέας & Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ), Δρ. Σπύρος Βλιάμος (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Συμβουλίου & Επιστημονικής Επιτροπής του MEDITERRANEAN COLLEGE), Δρ. Μάρκος Μποναζούντας (Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - πρώην Καθηγητής στο M.I.T.), Δρ. Φώτης Παπαθανασίου (Διευθυντής Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής «Β&Μ Θεοχαράκη» - πρώην αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών της Γαλλίας), Δρ. Ναπολέων Μαραβέγιας (Ομότιμος Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης & Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών –ΕΚΠΑ- πρώην αναπληρωτής Πρύτανης ΕΚΠΑ, πρώην επισκέπτης Καθηγητής στα πανεπιστήμια Οξφόρδης, Γκρενόμπλ, Παρισίων, Βαλέντσια & Βουδαπέστης).

photo_2_9_5e605.jpg

Στόχοι της Επετειακής Εκδήλωσης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ -με εφαλτήριο την επέτειο των 200 ετών από το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα (1824), το οποίο ήταν ιδιωτικό- διοργανώνει την ομώνυμη εκδήλωση με πρωτοβουλία του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή, ώστε να αναδειχθεί το εν λόγω ιστορικό γεγονός που καταδεικνύει την πρωτοπορία και την αξία της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως ισχύει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.

Παράλληλα, θα αναδειχθούν:

  • η ιστορική συνέχεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία σηματοδοτήθηκε με την ίδρυση του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • το γεγονός ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, ως διαχρονική ανθρώπινη αξία, μεγαλουργεί και στην εκπαίδευση από την αρχαιότητα, με την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, την ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, την ΣΤΟΑ ΖΗΝΩΝΟΣ, τον ΚΗΠΟ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, κ.λ.π, τα οποία ήταν τα πρώτα (ιδιωτικά) πανεπιστήμια στον κόσμο

photo_3_5_3be19.jpg

Σοφοκλής Ξυνής: «Η ιδιωτική πρωτοβουλία υπέρτατη και διαχρονική ανθρώπινη αξία»

Τονίζοντας το αναντίρρητο γεγονός ότι η ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε συνεργασία με μια ισχυρή δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτισμική πρόοδο, ο Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής έχει υπογραμμίσει πολλές φορές την αναγκαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως διαχρονικής ανθρώπινης αξίας και αφετηρίας εξέλιξης των πάντων -και φυσικά και της Εκπαίδευσης!

Τόσο οι φιλοσοφικές σχολές στην αρχαιότητα (Κλασική Εποχή), όσο και τρία πρότυπα πανεπιστήμια της Νεότερης Ιστορίας ήταν όλα ιδιωτικά και λειτουργούσαν ως «φάροι» Παιδείας & Πολιτισμού σε αγαστή συνεργασία με το κράτος (ή την πόλη-κράτος στα αρχαία χρόνια):

  • Ακαδημία Πλάτωνος
  • Περιπατητική Σχολή Αριστοτέλους
  • Στοά Ζήνωνος
  • Κήπος Επίκουρου
  • «Ιόνιος Ακαδημία» (νυν Ιόνιο Πανεπιστήμιο): το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ελληνιστή Δημήτριο-Frederick North το 1824 (πριν 200 χρόνια)
  • «Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών» (νυν Πάντειον Πανεπιστήμιο): το πρώτο μονοθεματικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο ιδρύθηκε από την ιδιωτική εταιρεία «Εκπαιδευτική Αναγέννησις» του Γεωργίου Σ. Φραγκούδη με έτος ιδρύσεώς της το 1924 (πριν 100 χρόνια)
  • «Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών» (νυν Πανεπιστήμιο Πειραιώς): ιδρύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (Σ.Ε.Β.Β.) το 1938

3_e85a0.jpg

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Στο πλαίσιο της Επετειακής Εκδήλωσης των εκπαιδευτικών φορέων του Ομίλου ΞΥΝΗ –MEDITERRANEAN COLLEGE & ΣΑΕΚ ΑΛΦΑ- θα πραγματοποιηθεί και παρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή με τίτλο: «ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Ο 50ετής αγώνας (1974-2024) του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ».

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι ομιλητές θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού και εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε.

Ελεύθερη Είσοδος με κράτηση θέσης:

  • Για παρακολούθηση διά ζώσης, καλώντας στα 210- 9640117 ή 210- 8899600
  • Για παρακολούθηση μέσω live streaming, συμπληρώστε τη φόρμα https://bit.ly/3zxERrQ ώστε να σας αποσταλεί σύνδεσμος και κωδικός παρακολούθησης της εκδήλωσης σε πραγματικό χρόνο

Ώρα έναρξης: 18.00
Ώρα προσέλευσης: 17.30
Τόπος Διεξαγωγής: Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13 (Πλατεία Κολοκοτρώνη), Αθήνα