Παιδεία

Σχολεία: Το νέο μάθημα για τους μαθητές Λυκείου θα έχει και... πριβέ συνεδρία

Σχολεία: Το νέο μάθημα για τους μαθητές Λυκείου θα έχει και... πριβέ συνεδρία
Πώς θα γίνεται το τεστ Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τι ισχύει για τους μαθητές της Α Λυκείου.

Η φετινή σχολική χρονιά κρύβει εκπλήξεις για τους μαθητές της Α Λυκείου καθώς όπως έχει ανακοινωθεί θα έρθουν σε επαφή με ένα νέο μάθημα. Ο λόγος για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό που φέτος εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των μαθητών της πρώτης τάξης Λυκείου μέσα όπως από ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα που είχε διδαχθεί το μάθημα.

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Το μάθημα της Α Λυκείου για να ανακαλύψουν οι μαθητές τις κλίσεις τους

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς όλοι οι μαθητές της Α’ λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Οι μαθητές θα μπαίνουν με ένα προσωπικό κωδικό σε ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου θα επιλέγουν εταιρία επαγγελματικού προσανατολισμού από μητρώο πιστοποιημένων εταιριών από τον ΕΟΠΠΕΠ. Η υπηρεσία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή και ατομική συνεδρία με εξειδικευμένο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Πρόκειται για ένα αναβαθμισμένο μάθημα που αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο σχολικό πρόγραμμα της Α Λυκείου καθώς μέσω αυτού δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία να ανακαλύψουν όλα όσα εξατομικευμένα τους αφορούν σε επίπεδο προσωπικής και επαγγελματικής ταυτότητας ώστε να επιλέξουν το αντικείμενο σπουδών που συνδέεται με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους. Για να γίνει η διαδικασία αυτή της χαρτογράφησης είναι απαραίτητο οι μαθητές να συμπληρώσουν ψυχομετρικά εργαλεία (τεστ και ερωτηματολόγια) τα αποτελέσματα των οποίων θα δώσουν πολύτιμα συμπεράσματα στην αποκωδικοποίηση των ατομικών χαρακτηριστικών που μέσω προσωπικής συνεδρίας με τον μαθητή θα ερμηνευτούν και θα καταλήξουν στην οριστική κατάρτιση των αντικειμένων σπουδών που ταιριάζει στο προφιλ κάθε μαθητή.

Προς επίρρωση των ανωτέρω και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, στην Real News, που για τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό δήλωσε ότι «το ερωτηματολόγιο επαγγελματικού προσανατολισμού με συνεδρίες συμβουλευτικής» είναι μια από τις καινοτομίες που επενδύει η ηγεσία του Υπουργείου για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.