Παιδεία

Αλλαγές στις Στρατιωτικές Σχολές: Το σχόλιο Στρατηγάκη για τα 3 επιστημονικά πεδία

Αλλαγές στις Στρατιωτικές Σχολές: Το σχόλιο Στρατηγάκη για τα 3 επιστημονικά πεδία
Μισθός 609 ευρώ για τους σπουδαστές και εισαγωγή από 3 πεδία για τις στρατιωτικές σχολές, το σχόλιο Στρατηγάκη

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές ανακοίνωσαν σήμερα ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Στον απόηχο των 460 κενών θέσεων στα ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών που προέκυψαν από τις Πανελλήνιες 2024 τα Υπουργεία Παιδείας και Εθνικής Άμυνας κατήρτησαν ένα πλάνο παρεμβάσεων που αφορούν σε κίνητρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την εισαγωγή και φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές.

Όπως τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%. Τόνισε ότι, παράλληλα, παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

stratiotikes sxoles b7a75

Σαρωτικές αλλαγές στην πρόσβαση σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων ανακοινώθηκε από πλευράς Υπουργού Παιδείας η δυνατότητα εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές από τρία επιστημονικά πεδία και σε ποσοστό 10% για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ αρχής γενομένης από τις Πανελλήνιες του 2026 καθώς η αύξηση αποδοχών των σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολων. Ειδικότερα τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ. Παράλληλα δίνεται στους σπουδαστές των σχολών η δυνατότητα για απόκτηση διδακτορικών μέσω ΑΣΕΙ. Τέλος προβλέπεται και βελτίωση των κτιριολογικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

«Θετικός» ο Στρατηγάκης για τις αλλαγές με ορίζοντα τις Πανελλήνιες 2026

Σε δηλώσεις του στο Dnews ο Μαθηματικός και Ερευνητής Στρατής Στρατηγάκης αποτίμησε θετικά τα όσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς ήταν από τους πρώτους με την ανακοίνωση των Βάσεων 2024 που είχε επισημάνει την θεαματική πτώση και τα κενά στις Στρατιωτικές Σχολές. Όπως μας δήλωσε «Το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στις στρατιωτικές σχολές από τα 3 επιστημονικά πεδία (2ο,3ο και 4ο) είναι σωστό και απόλυτα λογικό καθώς η φημολογία που ήθελε η δυνατότητα αυτή να αφορά και το 1ο πεδίο ήταν παράλογη και θα δημιουργούσε αδικίες στην πράξη. Καθώς οι μαθητές του 1ου πεδίου έχουν διδαχθεί και εξεταστεί σε εντελώς διαφορετικά μαθήματα - Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά και Νεοελληνική Γλώσσα - Έκθεση& Λογοτεχνία - εκτός Μαθηματικών οπότε θα υστερούσαν σε σχέση με τους υποψηφίους των άλλων πεδίων.»

Παράλληλα έκρινε ότι ορθώς αποφασίστηκαν οι αλλαγές να τεθούν σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά και τις Πανελλήνιες 2026 καθώς η προθεσμία για αλλαγή επιστημονικού προσανατολισμού – πεδίου έχει ολοκληρωθεί. Αν είχε ανακοινωθεί εφαρμογή των μέτρων από τις Πανελλήνιες 2025 τότε θα προέκυπτε ζήτημα ανισότητας και αδικίας. Όπως εξήγησε ο κ. Στρατηγάκης στο Dnews «Αν είχε αποφασιστεί από φέτος εφαρμογή χωρίς να δοθεί στους υποψηφίους προθεσμία για να αλλάξουν πεδίο, τότε οι μαθητές που επέλεξαν το 2ο πεδίο στοχεύοντας στις στρατιωτικές, θα βρεθούν σε μειονεκτικότερη θέση έναντι εκείνων που θα δηλώσουν σχολές από το 4ο πεδίο.»

Τέλος, δήλωσε ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα ανταποκρίνονται εν πολλοίς στην ανάγκη η καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις να ξαναγίνει ελκυστική καθώς όπως επισήμανε την πιο δύσκολη επαγγελματική ζωή μεταξύ των στρατιωτικών την έχουν οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί του Στρατού. Οι πολύ συχνές μεταθέσεις τους δυσκολεύουν τη ζωή, κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και τη διαβίωση οικογένειας με τους νέους να μην έχουν την διάθεση να αντιμετωπίσουν τόσες πολλές δυσκολίες.