Παιδεία

Γεμάτο με αργίες και τριήμερα το 2025 - Καλά νέα για εργαζόμενους και μαθητές

Γεμάτο με αργίες και τριήμερα το 2025 - Καλά νέα για εργαζόμενους και μαθητές Φωτογραφία: eurokinissi
Το 2025 θα κάνει ποδαρικό με πολλές αργίες και τριήμερα, η λίστα με όλες τις ημερομηνίες.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων έχουν μπει για τα καλά στη σχολική ρουτίνα με τα πρώτα διαγωνίσματα της χρονιάς να είναι γεγονός. Βέβαια, οι απαραίτητες ανάσες ξεκούρασης δεν λείπουν καθώς το ημερολόγιο επιφυλάσσει 7 μέρες αποχής από τα μαθήματα και τις σχολικές υποχρεώσεις λόγω των καθιερωμένων σχολικών αργιών. Για να ακριβολογούμε, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος φέρνουν τετραήμερο και τριήμερο για τους μαθητές λόγω της 28ης Οκτωβρίου αλλά και της γιορτής του Πολυτεχνείου. Βέβαια, η αργία της 28ης Οκτωβρίου αφορά και τους εργαζομένους καθώς το γεγονός ότι «πέφτει» Δευτέρα τους δίνει μια ευκαιρία για τριήμερες αποδράσεις (σαββατοκύριακο και Δευτέρα) εκμεταλλευόμενοι την καλοκαιρία και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα καλα νέα για τους μαθητές συνεχίζονται καθώς μετά τις παραπάνω αργίες ακολουθεί το απαραίτητο «λουκέτο» στα σχολεία και η διακοπή των μαθημάτων για σχεδόν 15 μέρες λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ως είθισται τα σχολεία θα σταματήσουν τα μαθήματα την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές υποχρεώσεις την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων φέρνουν χαμόγελα και στους εργαζόμενους καθώς τα Χριστούγεννα και η Δεύτερη Μέρα των Χριστουγέννων «πέφτουν» Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα οπότε δυο μέρες ξεκούρασης είναι πάντα καλοδεχούμενες. Η Πρωτοχρονιά φέτος «πέφτει» Τετάρτη ενώ η αμέσως επόμενη αργία για τους εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιο τομέα είναι η γιορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου που «πέφτουν» Δευτέρα.

Το γενναιόδωρο 2025 «φέρνει» μπόλικες αργίες και τριήμερα

Αν το 2024 κρίθηκε ως ευνοϊκό για τις ημέρες ξεκούρασης τότε το 2025 δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί γενναιόδωρο καθώς ημερολογιακά φέρνει μπόλικες αργίες που μεταφράζονται σε τριήμερα ξεκούρασης από τις σχολικές αλλά και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

To πρώτο τριήμερο του 2025 είναι η αργία της Καθαράς Δευτέρας που «πέφτει» στις 3 Μαρτίου και λίγες μέρες αργότερα ακολουθεί και νέα ανάπαυλα καθώς ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης του 1821 «πέφτει» την Τρίτη 25 Μαρτίου οπότε η σχολική γιορτή θα γίνει την Δευτέρα 24 Μαρτίου. Πολλοί εργαζόμενοι μπορούν να εκμεταλλευτούν το σαββατοκύριακο και παίρνοντας άδεια την Δευτέρα μπορούν να απολαύσουν ένα τετραήμερο ξεκούρασης.

Παραδοσιακά ακολουθεί το Πάσχα με τους μαθητές να «πανηγυρίζουν» για την καθιερωμένη διακοπή των μαθημάτων. Το Πάσχα 2025 θα εορταστεί στις 20 Απριλίου. Τα σχολεία θα κλείσουν όπως κάθε χρόνο παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας και θα ανοίξουν μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου ήτοι θα κλείσουν την Παρασκευή 11 Απριλίου και θα ανοίξουν την Δευτέρα 28 Απριλίου.

Για τους εργαζομένους ημέρες αργίας του Πάσχα θεωρείται μόνο η Δευτέρα του Πάσχα ήτοι η 21η Απριλίου.

Έπεται η αργία της Πρωτομαγιάς που «πέφτει» Πέμπτη και εκείνη τη μέρα τα σχολεία θα είναι κλειστά ενώ θεωρείται και υποχρεωτική αργία για τους εργαζομένους.

Η τελευταία σχολική αργία είναι αυτή του Αγίου Πνεύματος που πέφτει την Δευτέρα 9 Ιουνίου χαρίζοντας ένα ακόμη τριήμερο στους μαθητές αλλά και σε όσους εργαζομένους είναι στους «τυχερούς» και το επάγγελμα τους αργεί εκείνη την ημέρα.

Εξίσου ευνοϊκή είναι η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου που «πέφτει» Παρασκευή και δίνει ένα καλοκαιρινό τριήμερο ξεκούρασης.

Φυσικά στις σχολικές αργίες θα πρέπει να υπολογίσετε και την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

Οι εξτρά μέρες σχολικών αργιών για τα ιδιωτικά σχολεία

Όπως κάθε χρόνο έτσι και τη φετινή σχολική χρονιά 2024-25 οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν δυο εξτρά μέρες σχολικών αργιών εν αντιθέσει με τους μαθητές των δημόσιων. Ειδικότερα, τα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπεται, ύστερα από σχετική γνωστοποίηση στον/στην οικείο/α Διευθυντή/ντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να αργούν έως δύο (2) επιπλέον ημέρες ανά έτος, σε ημερομηνίες που σχετίζονται με την ιστορία και τη σχολική τους παράδοση ή, στην περίπτωση των ξένων σχολείων της ημεδαπής, που αποτελούν επίσημη εθνική ή θρησκευτική εορτή στη χώρα προέλευσής τους.

NETWORK