Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, ο στόχος του 17% στις ευρωεκλογές και η αναζήτηση νέου ακροατηρίου!

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, ο στόχος του 17% στις ευρωεκλογές και η αναζήτηση νέου ακροατηρίου! Φωτογραφία: intime
Γιατί θα αλλάξει και το όνομα, παρότι τώρα ο πρόεδρός του το διαψεύδει!

Δια γυμνού οφθαλμού την παρούσα χρονική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που όχι μόνο δείχνει ικανό να χάσει στις ευρωεκλογές τη δεύτερη θέση, αλλά να μην είναι καν τρίτο, παρά τη δημοσκόπηση που τον φέρνει ισοπαλία με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, έθεσε εκ νέου ως στόχο του κόμματός του το 17%, το ποσοστό δηλαδή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει και αρχικά αυτό το στόχο, εν συνεχεία όμως δήλωσε πως στόχος είναι να νικήσει στις ευρωεκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατόπιν διεμήνυσε πως και να χάσει από τον Μητσοτάκη με είκοσι μονάδες διαφορά δεν πρόκειται να φύγει από την ηγεσία του κόμματος.

Ανεξαρτήτως των παλινωδιών αυτών, τώρα επανέρχεται στο στόχο του 17%, ποσοστό που αυτομάτως όμως αποτελεί και τον πήχη που θα του θέσουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.

Έναν πήχη που ο ίδιος θέτει μετά την αποχώρηση των στελεχών της Νέας Αριστεράς και μετά την παρέμβαση Τσίπρα και τα όσα διαδραματίστηκαν στο Συνέδριο. Άρα δεν θα μπορεί να τα επικαλεστεί ως δικαιολογίες.

Για κάθε λογικό άνθρωπο, πάντως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές λάβει πάνω από 14%, ακόμα και αν είναι τρίτο κόμμα, πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί η ηγεσία του- αντιθέτως θα εδραιωθεί πλήρως.

Αν λάβει κάτω από 12%, αν είναι τρίτο και πολύ περισσότερο τέταρτο κόμμα, είναι φανερό πως και θα αμφισβητηθεί και η προσπάθεια παραμονής του στην ηγεσία θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη.

Τυχόν δε παραμονή του στην ηγεσία θα θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέρουμε σε νέα κρίση και πιθανότατα σε νέα διάσπαση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του -αυτό που μάλλον, πέραν του Μανώλη Καπνισάκη δεν γνωρίζουμε- κατανοούν την παραπάνω κατάσταση.

Αναζητούν δε ένα ακροατήριο πέραν της Αριστεράς και πέραν της κεντροαριστεράς.

Γι΄ αυτό και οι περιηγήσεις του προέδρου του κόμματος στα πρωινάδικα, το λάιφ στάιλ, στο "εγέρθητω της Αριστεράς" που είδαμε στο Συνέδριο κοκ.

Από το πόσο θα καταφέρει να βρει το κοινό αυτό ώστε να αντικαταστήσει το κοινό της αριστεράς που αποχωρεί συνεχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί και το ποσοστό της Κουμουνδούρου στις ευρωεκλογές.

Πρόσφατα, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει όνομα. Λίγο διάστημα πριν είχε δηλώσει πως θα αλλάξει όνομα γιατί, πχ, είναι πλέον ενιαίο κόμμα και όχι Συνασπισμός που είναι το πρώτο συστατικό του.

Γνώμη μας; Θα αλλάξει όνομα αλλά όχι γιατί δεν είναι πλέον Συνασπισμός κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γιατί έχει και δυο ακόμα λέξεις στον τίτλο του: (Συνασπισμός) Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Και αυτό το όνομα νέο κόμμα δεν το θέλει με τίποτε!