Παιχνίδια Εξουσίας

Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Μονομαχία μεταξύ Ιμάμογλου και ...Ερντογάν!

Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Μονομαχία μεταξύ Ιμάμογλου και ...Ερντογάν!
Καταλύτης για το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας οι κάλπες- Όλα τα ενδεχόμενα- Τι γράφει το Κ-Report.

Καθοριστικές για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας αναμένεται να είναι οι κάλπες την προσεχή Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, όπου και αναμετρούνται ο Εκρέμ Ιμάμογλου με τον ...Ταγίπ Εντογάν!
Αναδημοσιεύουμε από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά με πλούσια ύλη και σε συνδρομητική μορφή και κάθε Τετάρτη έχει επιπλέον έκδοση αποκλειστικά με νέα από την Τουρκία που επιμελούνται οι Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη:

Σε μονομαχία ανάμεσα στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν έχουν μετατραπεί οι δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής που θα κρίνουν το μέλλον της Τουρκίας. Την περασμένη Κυριακή, ο Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με υπουργούς του όπως ο Χακάν Φιντάν, οργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, για να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΑΚΡ Μουράτ Κουρούμ ενώ ο Ιμάμογλου στις ομιλίες του απευθύνεται λιγότερο στον Κουρούμ και περισσότερο στον Ερντογάν.

Νευρικότητα στο AKP: Πάντως, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο πλήθος όσο θα ήθελε, ενισχύοντας το κλίμα νευρικότητας που ήδη επικρατεί στους κύκλους της κυβέρνησης. Επιπροσθέτως, ενώ πριν από σχεδόν δυο βδομάδες η διαφορά υπέρ του Ιμάμογλου στις δημοσκοπήσεις ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους, τώρα όλες οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι η διαφορά υπέρ του ξεπερνά σταθερά το 4%.

Η αντιπολίτευση: «Η αντιπολίτευση βρέθηκε στις δημοτικές εκλογές σε μειονεκτική θέση», έγραψε σε ανάλυση της στο Μiddle East Institute η έγκριτη ακαδημαϊκός Εvren Balta, αναφερόμενη στον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης και στο υψηλό ηθικό της κυβέρνησης: «Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο: (α) H κύρια βάση υποστήριξης του AKP έχει μετατοπιστεί σε μικρότερες πόλεις και αγροτικές περιοχές, σε σύγκριση με τα προπύργια της αντιπολίτευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα. (β) Οι εν ενεργεία δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα αποδοχής. (γ) Yπάρχει παράδοση στις τοπικές εκλογές οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να συσπειρώνονται ακόμη και χωρίς επίσημες κομματικές συμμαχίες».

Οι αναποφάσιστοι: Στους τρεις αυτούς παράγοντες έρχονται, ωστόσο, να προστεθούν οι μεγάλοι αριθμοί αναποφάσιστων, λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κυμαίνονται ακόμα στο 10%-15%. Εντύπωση έχει προκαλέσει στον τουρκικό Τύπο και στους αναλυτές το ακόμα πιο υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων ανάμεσα στους νέους, με έρευνα της εταιρείας KONDA να καταγράφει ότι το 29,7% των νέων είναι αναποφάσιστοι, ενώ το 14,1% δεν σκοπεύει να ψηφίσει στις τοπικές εκλογές.
Όλοι οι συνομιλητές του KReport στην Τουρκία επισημαίνουν ότι οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις, τόσο για την αντιπολίτευση όσο και για την κυβέρνηση:

Ενδεχόμενο Ι: «Αν ο Ιμάμογλου χάσει, η αντιπολίτευση θα εξασθενίσει ακόμα περισσότερο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Ερντογάν δεν θα δυσκολευθεί να πλησιάσει τους Κούρδους και τους εθνικιστές της Ακσενέρ που τους έχει ανάγκη για να αλλάξει το Σύνταγμα», είπε στο ΚReport βετεράνος αναλυτής στην Άγκυρα.

Ενδεχόμενο ΙΙ: «Αν όμως ο Ιμάμογλου κερδίσει, ο Ερντογάν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση διότι θα αναγκαστεί να κάνει νέες υποχωρήσεις απέναντι στον (υπερεθνικιστή εταίρο του), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι πλέον το μεγάλο εμπόδιο του Ερντογάν στην επιθυμία του να προσελκύσει ψήφους της αντιπολίτευσης για την μεγάλη συνταγματική αλλαγή που ονειρεύεται»