Θα γίνει ο Μητσοτάκης... Δένδιας; - Αθήνα και Άγκυρα «γράφουν- σβήνουν» τις δηλώσεις των ηγετών τους

Θα γίνει ο Μητσοτάκης... Δένδιας; - Αθήνα και Άγκυρα «γράφουν- σβήνουν» τις δηλώσεις των ηγετών τους
Η ...βόμβα του Τούρκου προέδρου για «έγερση ζητημάτων κυριαρχίας» επιβαρύνει το κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών!

Πόσο ...Δένδιας μπορεί να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Πόσο μπορεί να σηκώσει το γάντι δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να ταραχθούν τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τη Δευτέρα το απόγευμα στην Άγκυρα;

Δύσκολη η απάντηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος:

-Έχει ήδη θέσει στο τραπέζι το θέμα των θαλασσίων πάρκων.

-Ανακοίνωσε τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί το μεγάλο Σάββατο, λίγες ακριβώς μέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα!

-Επιμένει, με συνέντευξη που παραχωρεί στην «Καθημερινή της Κυριακής» στη συζήτηση όλων των θεμάτων, ακόμα και αυτών που αποτελούν ζητήματα κυριαρχίας! "Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του" αναφέρει χαρακτηριστικά στον Μανώλη Κωστίδη, επιμένοντας σε όλες τις πάγιες Τουρκικές θέσεις.

Θα γίνει ο Μητσοτάκης Δένδιας;

Η Αθήνα, και λόγω των ευρωεκλογών, με τις διαρροές στα δεξιά της, θέλει να απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ήδη σημειώνουν κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει ενώπιον του Τούρκου προέδρου τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί, ενώ θα απαντήσει και για το θέμα των θαλασσίων πάρκων. Μετά την πρόκληση Ερντογάν που επιμένει σε συζήτηση και ζητημάτων κυριαρχίας προφανώς θα επιμείνει στην πάγια ελληνική θέση για «μια και μόνο διαφορά».

Μένει δε να επαληθευτούν κάποιες πληροφορίες μέσων της γειτονικής χώρας πως ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει αιφνιδίως και κάποιο άλλο θέμα στο τραπέζι, πράγμα ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται από καμία διπλωματική πηγή.

Γράφουν-σβήνουν τις δηλώσεις τους

Ταυτόχρονα, όμως, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα δεν θέλουν να διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» στις μεταξύ τους σχέσεις.

Γι΄ αυτό και οι δυο αντιπροσωπείες βρίσκονται σε συνεχή επαφή για τις ερωτήσεις που δεχθούν και πώς θα αποφευχθούν οι εντάσεις, κυρίως πώς θα αποφευχθεί μια απευθείας αντιπαράθεση των δυο ανδρών. Μια αντιπαράθεση που έχουν και οι δυο ανάγκη για το εσωτερικό των χωρών τους, ιδίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει πρόβλημα στα δεξιά του ενόψει ευρωεκλογών, αλλά που ταυτόχρονα δεν θα υπονομευτούν τα «ήρεμα νερά» στις μεταξύ τους σχέσεις.

Δυο ακόμα τετ α τετ μέχρι τον Σεπτέμβρη

Οι ευρωεκλογές είναι σαφές πως εμποδίζουν μια σημαντική πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και τη Δευτέρα στην Άγκυρα είναι σαφές πως θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης.

Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 10 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον (η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα γιορτάσει τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της), αλλά και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.