Παιχνίδια Εξουσίας

Δεδομένες οι ευθύνες του Μαξίμου, αλλά μήπως υπερβάλλουμε με τα μνημόνια;

Δεδομένες οι ευθύνες του Μαξίμου, αλλά μήπως υπερβάλλουμε με τα μνημόνια;
Κυβέρνηση ή κόμματα οφείλουν να δημοσιοποιήσουν τα σχετικά Πρωτόκολλα.

Η αλήθεια είναι πως και ο υπογράφων έπεσε θύμα της συζήτησης για τα τρία μνημόνια που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κυρώσει, όπως προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη μη κύρωση των τριών αυτών μνημονίων είναι και δεδομένες και σοβαρές, όμως τώρα η συζήτηση που γίνεται για την κύρωσή τους είναι ίσως υπερβολική.

Το ένα μνημόνιο, άλλωστε, που προβλέπει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βορείας Μακεδονίας είναι πεπερασμένο, καθώς αυτό θα ίσχυε έως ότου η Βόρειος Μακεδονία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ. Από τη στιγμή που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον έλεγχο του εναερίου χώρου της γειτονικής μας χώρας έχουν ήδη αναλάβει η Ελλάδα και η Ιταλία.

Το εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και αρμόδια στελέχη κυβέρνησης και κομμάτων, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, δεν γνωρίζουν και κυρίως δεν έχουν στα χέρια τους τα μνημόνια αυτά, τα οποία το υπουργείο Εξωτερικών τα έχει καταθέσει στη Βουλή το 2020, χωρίς όμως να τα έχει φέρει προς ψήφιση υπό το φόβο της καταψήφισής τους από τον Αντώνη Σαμαρά και δεκάδων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι λοιπόν ζήτημα ουσίας τα μνημόνια που παραμένουν προς κύρωση να δοθούν στη δημοσιότητα άμεσα, ώστε να γνωρίζουμε όλοι μας τι ακριβώς λένε. Και κυρίως να γνωρίζουν αυτοί που κυβερνούν και αυτοί που αντιπολιτεύονται!