Διεθνή

Γκάβιν Νιούσομ: Το όνομα που συζητούν όλοι, για να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν

Γκάβιν Νιούσομ: Το όνομα που συζητούν όλοι, για να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν Φωτογραφία: EPA/ MICHAEL REYNOLDS
Η καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο debate έφερε το όνομα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια σχεδόν σε κάθε λίστα με πιθανούς αντικαταστάτες.

Τον τελευταίο καιρό ο Γκάβιν Νιούσομ είναι παντού: σε εκδηλώσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά και στα χείλη όσων συζητούν για πιθανούς αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν.

Μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, το όνομα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια είναι σχεδόν σε κάθε λίστα πιθανών αντικαταστατών του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Με δεδομένο ότι απομένουν μόλις τέσσερις μήνες για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να αποσυρθεί ο Τζο Μπάιντεν από την κούρσα. Όμως, αυτό δεν έχει βάλει φρένο στις εικασίες. Στα διαδικτυακά στοιχήματα, οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές έφτασαν στο 1 προς 4 την προηγούμενη εβδομάδα.

Για τον φιλόδοξο κυβερνήτη της πιο πολυπληθούς πολιτείας των ΗΠΑ, αυτή είναι μια στιγμή που προετοίμαζε εδώ και καιρό. Επί χρόνια, η έφεση του Νιούσομ στις φωτογραφίσεις και η σταθερή επιδίωξη τηλεοπτικών εμφανίσεων έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες για τις προεδρικές φιλοδοξίες του και έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό ανάμεσα στους ψηφοφόρους, που θα προτιμούσαν να μείνει στη θέση του. Τώρα, φαίνεται πως ο πολιτικός που τα τελευταία χρόνια έψαχνε μια εθνική σκηνή, βρέθηκε επιτέλους στο επίκεντρο μίας, γράφει ο Guardian.

«Πιστεύω ότι ξεκάθαρα περίμενε στα παρασκήνια εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε η Έμιλι Χόβεν, αρθρογράφος της San Francisco Chronicle, που παρακολουθεί από κοντά τη σταδιοδρομία του Γκάβιν Νιούσομ. «Αλλά πιστεύω ότι τώρα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα για εκείνον από ποτέ», συμπλήρωσε.

Μόλις τελείωσε το debate, οι δημοσιογράφοι έσπευσαν στον Γκάβιν Νιούσομ «σαν πιράνχας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Άλεξ Βάγκνερ του MSNBC. Όταν ρωτήθηκε για τις ολοένα πιο έντονες φωνές που ζητούν την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, ο κυβερνήτης απάντησε ότι αυτή η συζήτηση είναι «περιττή και άχρηστη».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει να πει ο Γκάβιν Νιούσομ δεν διαφέρει από αυτά που πρέπει να πει ο Τζο Μπάιντεν. Αλλά παίρνει το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν και το μεταφέρει πολύ πιο αποτελεσματικά», σχολίασε ο Μπιλ Γουόλεν, από το think tank Hoover Institution.

Επιπλέον, ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ο Γκάβιν Νιούσομ έχει συγκεντρώσει εντυπωσιακά πολιτικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιεί όχι μόνο για να βοηθήσει άλλους Δημοκρατικούς υποψήφιους- ανάμεσά τους και ο Τζο Μπάιντεν- αλλά και τις δικές του πολιτικές βλέψεις. Μετά την εύκολη επανεκλογή του το 2022, έχει διοχετεύσει εκατομμύρια για διαφημίσεις και εμφανίσεις εκτός της πολιτείας του.

Το αν θα μπορέσει να μετατρέψει αυτή τη δυναμική σε μια επιτυχημένη καμπάνια σε εθνικό επίπεδο, παραμένει αβέβαιο, επισημαίνουν ο Γουόλεν και άλλοι πολιτικοί αναλυτές. Κι ενώ είναι απασχολημένος επιδιώκοντας την προβολή σε εθνικό επίπεδο, η δημοτικότητά του στην πολιτεία του έχει υποχωρήσει. Μόνο το 47% των ψηφοφόρων στην Καλιφόρνια επιδοκιμάζουν τις επιδόσεις του σε δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούνιο, από 57% που ήταν το ποσοστό τον Μάρτιο του 2023.

«Οι πράξεις του δείχνουν ότι οι προτεραιότητές του είναι ολοένα περισσότερο εκτός της Καλιφόρνια», σχολίασε η Χόβεν. «Και πιστεύω ότι αυτό εκνευρίζει τους Καλιφορνέζους, οι οποίοι προφανώς δεν τον ψήφισαν για να γίνει πρόεδρος», συμπλήρωσε.

Παραμένει ασαφές αν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια θα έχει ποτέ πραγματικά αυτό που χρειάζεται για να συγκεντρώσει εθνική υποστήριξη, σε μια ολοένα περισσότερο διχασμένη χώρα, επισημαίνει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει και τη φωτογραφία που στοίχειωσε την πολιτική καριέρα του κυβερνήτη για δύο δεκαετίες. Σε αυτή ο Γκάβιν Νιούσομ είναι ξαπλωμένος πάνω σε ένα πολυτελές χαλί στο ρετιρέ της Αν Γκέτι, με την πρώην σύζυγό του Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η οποία πλέον είναι σύντροφος του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ.

{https://x.com/ellievhall/status/1298076761876463616}