Ενώπιον νέων εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ - Σφοδρή επίθεση στον Σπίρτζη

Ενώπιον νέων εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ - Σφοδρή επίθεση στον Σπίρτζη Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Ο πρώην υπουργός επανέλαβε πως ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στην κυβέρνηση και πως για αρχηγό της κεντροαριστεράς επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα - «Δεν ξέρουμε αν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές», απαντά η Κουμουνδούρου!

Μπροστά σε νέες εξελίξεις δείχνει να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την απόλυση πολιτικών στελεχών από επαγγελματικές θέσεις, ξεσπά ολομέτωπη σύγκρουση με τον Χρήστο Σπίρτζη.

Αφορμή η νέα δήλωση του πρώην υπουργού στον «Σκάι» ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ότι αναμφίβολα θα επέλεγε τον Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία της κεντροαριστεράς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σχολιάσει τις δηλώσεις κάποιου, ο οποίος συνειδητά απειλεί για να εξασφαλίζει, επί καθημερινής βάσης, τα 15 λεπτά δημοσιότητας που (πιστεύει ότι) του αναλογούν...», σημείωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας πηγές της Κουμουνδούρου, οι οποίες και κατέληγαν: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τουλάχιστον ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου».

Η αντίδραση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου στις δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη είναι κίνηση που ουσιαστικά δείχνει τον δρόμο της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην υπουργό, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος θα σηκώσει το γάντι ή θα περιμένει τη διαγραφή του, όποτε ο Στέφανος Κασσελάκης το αποφασίσει.

Είχαν προηγηθεί οι απολύσεις στελεχών όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Τσίπρας, τον οποίο το κόμμα τον κατηγόρησε δημοσίως για ...αργομισθία. «Τα περί αργομισθίας από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με την Αριστερά ή η μόνη τους σχέση είναι έμμισθη σε μένα, όχι απλά τους το επιστρέφω, αλλά τους φτύνω στα μούτρα για να τελειώνουμε. Όχι σε μένα αυτά τα πράγματα», ήταν μια από τις απαντήσεις του έως πρόσφατα στενού συνεργάτη του προέδρου του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε απολυθεί και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Καμία συζήτηση στην Κουμουνδούρου για την ήττα στις εκλογές

Είναι σαφές πως το γυαλί αφενός μεταξύ των στελεχών αυτών και όσων συντάσσονται μαζί τους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου της ηγεσίας έχει ραγίσει. Τρόπος «επανασυγκόλλησης» δεν μπορεί να υπάρξει. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει η σύγκρουση.

Κάποια στελέχη, πάντως, επιμένουν πως ένας από τους λόγους που η ηγεσία επιλέγει τη σύγκρουση όχι συντεταγμένα (π.χ. με την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας) δείχνει πως επιδιώκει τον θόρυβο για να μην πραγματοποιηθεί συντεταγμένα η συζήτηση για το εκλογικό αποτελέσματα. Ένα αποτέλεσμα που μόνο ο πρόεδρος και το Εκτελεστικό Γραφείο δεν βλέπει ως ήττα, εξωραΐζοντας την κατάσταση.

Από την πλευρά τους οι διαφωνούντες δείχνουν να μην έχουν στρατηγική και να χτυπούν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, κάτι που δεν μπορεί να τους οδηγήσει μακριά.

Στο Καταστατικό Συνέδριο οι αλλαγές των οργάνων

Οι αλλαγές των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», θα πραγματοποιηθούν μετά το Καταστατικό Συνέδριο, που εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές φθινοπώρου.

Έως τότε μάλλον έχει επιλεγεί ο δρόμος της απαξίας και του εξαναγκασμού σε αποχώρηση των πιο ανεπιθύμητων στελεχών όπως εν προκειμένω ο Χρήστος Σπίρτζης.