Ο Πληροφοριοδότης

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη

 Αν κάτι κατέστη σαφές στον κ. Μητσοτάκη, σαφέστερο δεν γίνεται, είναι πως η αναμπουμπούλα στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ήτοι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν θα μονοπωλήσει το πολιτικό ενδιαφέρον τους προσεχείς μήνες.

Αντιθέτως, το μαοϊκό δόγμα «μεγάλη αναταραχή υπέροχη κατάσταση» θα εφαρμοστεί σε υπερθετικό βαθμό στην κυβερνώσα παράταξη, τώρα που η περίοδος χάριτος ενταφιάστηκε από το 28% των εκλογών και βγαίνουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια.

Το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε η ΝΔ στις ευρωεκλογές, σπάζοντας το αρνητικό προηγούμενο του Αντώνη Σαμαρά το 2012 (το οποίο φρόντισε να επισημάνει εμφατικά ο πρώην Πρωθυπουργός κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως έχει οδηγήσει στη «μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ όλων των εποχών»), δημιουργεί ήδη τριβές στις τεκτονικές πλάκες της Νέας Δημοκρατίας.

Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, παρουσία υπουργών, ευρωβουλευτών, βουλευτών αλλά και επικεφαλής όμορων πολιτικών χώρων, με λίγα λόγια σύμπασας της Δεξιάς, φρόντισαν να ρίξουν βαριά σκιά πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, προαναγγέλλοντας δονήσεις στο κυβερνόν κόμμα.

Το μήνυμα των δύο, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και της ανόδου της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά ήταν σαφές: Η αντιπολίτευση στο εκσυγχρονιστικό υβρίδιο θα είναι από τη λαϊκή δεξιά.

Αυτό που σήμερα μένει να φανεί είναι κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει σήμερα που θα έχει συζήτηση με τον Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», μετά την απόφασή του να μην παραστεί στην εκδήλωση των δύο «πρώην» για να αποφύγει την άβολη θέση να παρακολουθεί διά ζώσης τον «εξάψαλμο». Ή αν θα επιμείνει στο αμήχανο σχόλιο πηγών του Μεγάρου Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το οποίο «δεν σχολιάζουμε τις ομιλίες των πρώην Πρωθυπουργών».

Και σίγουρα, αυτό που μένει να φανεί στο εγγύς μέλλον, είναι πως η εξάντληση της τετραετίας για το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει πια μακρινό όνειρο και ο χρόνος προσφυγής σε πρόωρες κάλπες θα εξαρτηθεί από το παράθυρο που θα βρει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε μία συνθήκη πλήρους και οριζόντιας τήξης και ανασύνθεσης του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού.