Πολιτική

Βαθαίνει το ρήγμα στην κορυφή, ισχυρό το αίτημα για «επιστροφή στις ρίζες» στην βάση της ΝΔ

Βαθαίνει το ρήγμα στην κορυφή, ισχυρό το αίτημα για «επιστροφή στις ρίζες» στην βάση της ΝΔ Φωτογραφία: intime
Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Το ρήγμα μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή είναι ξεκάθαρο ότι βαθαίνει στην κορυφή της ΝΔ μετά και το χθεσινό ιδεολογικό «μανιφέστο» της Δεξιάς που παρουσίασε επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς και σε σημαντικό βαθμό φάνηκε να συμμερίζεται και ο κ. Καραμανλής.

Καθένας με τον δικό του τρόπο- στρεφόμενος ευθέως κατά των επιλογών του πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς και με αυστηρή κριτική κυρίως για την Ευρώπη ο κ. Καραμανλής που όλοι όμως καταλάβαιναν ότι είχε ως αποδέκτη και το Μέγαρο Μαξίμου- οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αποδόμησαν βασικές επιλογές της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Και είναι σαφές ότι έδωσαν με τις ομιλίες τους συγκεκριμένο περιεχόμενο στο ισχυρό αίτημα που αποτελεί και την ουσία της προϊούσας εσωκομματικής αναταραχής στη ΝΔ: «Επιστροφή στις ρίζες».

Ο κ. Σαμαράς επέλεξε μάλιστα να απαντήσει ευθέως τόσο στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «λέμε «όχι» σε αυτούς οι οποίοι θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ», όσο και στην επιχειρηματολογία με την οποία επιχείρησε κατά την πρόσφατη εσωκομματικά φορτισμένη συνεδρίαση της ΚΟ, να πείσει τους γαλάζιους βουλευτές για την επιτυχία της πολιτικής της διεύρυνσης. Λέγοντας πως «εάν το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί».

«Πως και γιατί δημιουργήθηκε «η μικρότερη και πιο φοβική» ΝΔ όλων των εποχών, σε αυτές τις εκλογές; Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο, πράγματι, ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται, ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αμφισβήτησε όμως και ένα… «εμβληματικό όχι» του κ. Μητσοτάκη, την άρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα επικαλούμενος απώλεια εσόδων που δεν αντέχει η οικονομία.

«Οι φιλελεύθερες παρεμβάσεις δεν γίνονται με τις «μάχες του τελάρου», «τα καλάθια», τα «κουπόνια» , τα παρακάλια και την οριζόντια φορολόγηση . Γίνονται μόνο με σκληρή δουλειά, ουσιαστικό διάλογο για τις αιτίες με τους κατ’ εξοχήν ειδικούς της αγοράς και με μέτρα ουσίας. Όπως η μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Και πέτυχε», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε όμως και την βασική ανάγνωση του μηνύματος των ευρωεκλογών που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας ότι «το μήνυμα των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκzλογές δεν ήταν να ...συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική τρέχοντας ακόμα πιο γρήγορα! Ήταν το ακριβώς αντίθετο, να αλλάξει άμεσα».

Το ερώτημα, παρακολουθώντας κανείς και το ενθουσιώδες χειροκρότημα για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς ακόμη και όταν επέκριναν κυβερνητικές επιλογές, είναι σε ποιο βαθμό αυτό το ρήγμα έχει φθάσει και στην κομματική βάση της ΝΔ, η οποία έδωσε ισχυρό παρών στην χθεσινή εκδήλωση. Παλαιό κομματικό στέλεχος μας έλεγε χαρακτηριστικά ότι «το μήνυμα δεν είναι η παρουσία βουλευτών, αλλά η παρουσία του κόσμου εδώ».

Συνομιλώντας με παριστάμενους πριν την έναρξη της εκδήλωσης ήταν προφανές ότι υποδείκνυαν ως βασικό πρόβλημα για το κόμμα της ΝΔ ότι «έχει χάσει τις επαφές με τις ρίζες του». Δεν έκρυβαν μάλιστα την ενόχλησή τους για την πολιτική της λεγόμενης διεύρυνσης, την οποία δείχνουν να αισθάνονται ως… άλωση του κόμματος από στελέχη που δεν συμμερίζονται στην πραγματικότητα τις παραδοσιακές αρχές και αξίες της παράταξης.

Όσο για το επιχείρημα ότι χάρη στην διεύρυνση πέτυχε η ΝΔ το 41% που είναι από τα υψηλότερα εκλογικά ποσοστά, κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ των στελεχών που αντιτίθεται στην διεύρυνση- την οποία εξέφρασε και ο κ. Σαμαράς από το βήμα της εκδήλωσης- είναι πως αυτό το ποσοστό ήταν το αποτέλεσμα του φόβου που προκαλούσε στον ελληνικό λαό η πιθανότητα επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση και άπαντες τελούσαν σε αναμονή των ομιλιών των δύο πρωθυπουργών, συνομιλώντας κανείς με παριστάμενους διέκρινε εύκολα ότι ανέμεναν να υπάρξουν σκληρές τοποθετήσεις, ειδικά από τον κ. Σαμαρά. Και για τον λόγο αυτό, η ικανοποίηση ήταν διάχυτη μετά το τέλος της ομιλίας του και αποτυπώθηκε κατά την αποχώρησή του από το Πολεμικό Μουσείο, όπου ξανακούστηκε το σύνθημα «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς».

Κάποιοι εκ των περίπου 40 βουλευτών της ΝΔ που ήταν παρόντες στη εκδήλωση, αποχωρούσαν βέβαια μετά το τέλος μάλλον με κάποια αμηχανία, δηλώνοντας στις τηλεοπτικές κάμερες ότι δεν υπάρχει εσωκομματικό θέμα για όσα είχε αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς.

Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε παρέμεινε πιστό στην γραμμή του μη σχολιασμού , διαρρέοντας ότι «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών».

Από τα μέλη της κυβέρνησης, πλην του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, ήταν στην εκδήλωση οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Όλγα Κεφαλογιάννη και οι υφυπουργοί Κώστας Καραγκούνης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα, σχολίασε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα για την κυβέρνηση. Η κ. Μπακογιάννη εισέπραξε πάντως και κάποιες αποδοκιμασίες από μερίδα των παριστάμενων που βρίσκονταν κυρίως έξω από την κεντρική αίθουσα όταν φάνηκε να μην συμφωνεί που ο συγγραφέας διερωτήθηκε αν «βάζουμε πάνω απ' όλα την σημαία την γαλανόλευκη ή κάτι άλλες πολύχρωμες που είναι πολύ της μόδας τελευταία»;

Εισέπραξε πάντως χλιαρό χειροκρότημα όταν, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μανώλης Κοττάκης, την ευχαρίστησε για την παρουσία της σχολιάζοντας ότι «έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα να διαφωνούμε ειλικρινώς». Μάλλον χλιαρό ήταν το χειροκρότημα που εισέπραξε και ο Παύλος Μαρινάκης ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό.

Την ώρα της εκδήλωσης ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο το οποίο βρισκόταν σε γενική εφημερία.