Παιχνίδια Εξουσίας

Το «κόκκινο» δεκαπενθήμερο του ΣΥΡΙΖΑ - Ο κίνδυνος της διάσπασης πριν το Συνέδριο

Το «κόκκινο» δεκαπενθήμερο του ΣΥΡΙΖΑ - Ο κίνδυνος της διάσπασης πριν το Συνέδριο
Η απόφαση για τον Σπίρτζη, η έδρα στη Βουλή, η στοχοποίηση του Τσίπρα και η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή 7-8 Σεπτεμβρίου.

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με το επόμενο δεκαπενθήμερο να κρίνει πολλά για τη συνοχή και την ενότητά του, ενόψει και του Καταστατικού του Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία θα εξετάσει την υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη, που έχει παραπεμφθεί από 70 περίπου στελέχη που ζητούν τη διαγραφή του για αντικαταστατική δράση. Η απόφαση δεν θα είναι καθόλου εύκολη μιας και τυχόν απόφαση για διαγραφή του θα ανοίξει στην Κουμουνδούρου τον ασκό του Αιόλου.

Παρότι η κρίσιμη μέρα πλησιάζει είναι ακόμα πολύ νωρίς να γίνει πρόβλεψη για το τι ακριβώς θα συμβεί. Από το αν θα πάει και με ποια γραμμή ο πρώην υπουργός, έως για την τελική απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπου προεδρεύει ο Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της Ρένας Δούρου. Το βέβαιο είναι ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα λάβει την απόφαση που επιθυμεί η ηγεσία της Κουμουνδούρου, καθώς οι «Κασσελοφύλακες» αποτελούν την πλειοψηφία του οργάνου.

Τυχόν απόφαση για παραπομπή του Χρήστου Σπίρτζη με το ερώτημα της διαγραφής στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία ως μέλος της που είναι ο πρώην υπουργός θα λάβει και την τελική απόφαση, αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα φτάνουν μέχρι τη διάσπασή του!

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Με το άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθεί το θέμα της αντικατάστασης του Όθωνα Ηλιόπουλου, του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλε την παραίτησή του, από άλλο μέλος του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Με κεντρικό σχεδιασμό από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, έχει σχεδιαστεί καμπάνια και πολιτική πίεση ώστε να παραιτηθούν όλοι οι επιλαχόντες ώστε να εισέλθει στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος και να αναλάβει και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση που σήμερα κατέχει ο Σωκράτης Φάμελλος.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως η Πόπη Τσαπανίδου, πρώτη επιλαχούσα θα καταλάβει την έδρα, παρά το μπούλινγκ που δέχεται και που προφανώς θα δεχθεί με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα. Ούτως ή άλλως, και να μην έπαιρνε την έδρα η Πόπη Τσαπανίδου, ο έβδομος στη σειρά Αθανάσιος Τσακρής έχει ενταχθεί στον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη, ενώ η όγδοη Ζωρζέτα Λάλη (ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένατος στη σειρά) έχει ήδη δηλώσει πως αν έρθει η σειρά της θα κρατήσει την έδρα, εντασσόμενη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Συνεπώς ο Στέφανος Κασσελάκης, που θα θελήσει να "χρεώσει" την αρνητική εξέλιξη στον Αλέξη Τσίπρα. δεν μπορεί να γίνει βουλευτής παρά μόνο αν φτάσουμε στην Ζωρζέτα Λάλη, λάβει η ίδια την έδρα και παραιτηθεί ένας ακόμα εκ των νυν βουλευτών Επικρατείας, δηλαδή η Έλενα Ακρίτα ή ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Περίπτωση που δεν συγκεντρώνει παρά ίσως απειροελάχιστες πιθανότητες, αλλά ασφαλώς θα πρέπει να την κρατήσουμε.

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Κυριακή 18 Αυγούστου, αλλά και τις επόμενες Κυριακές, το ιδιότυπο ημερολόγιο που δημοσιεύει ο Στέφανος Κασσελάκης ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στις 24 Σεπτεμβρίου! Ο Στ. Κασσελάκης έχει προαναγγέλλει πως σε μια από αυτές τις συνέχειες θα αποκαλύψει γιατί έχουν διαρρηχθεί οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που φυσικά θα σηματοδοτήσει όχι απλώς νέα εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιθανότατα και νέα σύγκρουση!

7-8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Θέμα θα έχει τις αλλαγές που θα αποφασίσει το Καταστατικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί 4-6 Σεπτεμβρίου, πλην όμως όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για το αν θα παραστεί η μειοψηφία, παραμένουν ανοιχτά. Σε περίπτωση που υπάρχει ως θέμα της συνεδρίασης η διαγραφή Σπίρτζη, η σύγκρουση με την μειοψηφία θα είναι μετωπική και εφόλης της ύλης, με την εσωκομματική αντιπολίτευση προφανώς να αποχωρεί!

4-6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που γνωρίσαμε και, σύμφωνα πάντα με το σχεδιασμό, η απαρχή του -προσωποπαγούς- κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη. Σε κάθε περίπτωση, σε συνδυασμό πάντα με τον αρχηγό που θα εκλέξουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ (6 Οκτωβρίου ο πρώτος γύρος μεταξύ των υποψηφίων και 13 Οκτωβρίου ο τελικός γύρος μεταξύ των δυο πρώτων), οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Και σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί παρά να δώσει το στίγμα του και ο Αλέξης Τσίπρας, που προφανώς θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα διαδραματιστούν και τα όσα ακολουθήσουν!

(Το κείμενο έχει γραφεί για την εφημερίδα «Στο Καρφί» του Σαββατοκύριακου)