Το Σαββατοκύριακο που θα κρίνει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ- Ο μαγικός αριθμός 151!

Το Σαββατοκύριακο που θα κρίνει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ- Ο μαγικός αριθμός 151!
Η αρχή της νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από την Κεντρική Επιτροπή- Οι πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία- Η εκκωφαντική σιωπή του Αλέξη Τσίπρα.

«Φωτιά στα Σαββατόβραδα» για την Κουμουνδούρου, καθώς τα τραπέζια, οι πιέσεις, και τα ταξίματα των δυο (ετερόκλητων) στρατοπέδων προς τα αμφιταλαντευόμενα μέρη φτάνουν στο φόρτε τους: Στόχος η συγκέντρωση των περιζήτητων 151 ψήφων που είτε θα δώσουν το φιλί της ζωής στον Στέφανο Κασσελάκη ή θα παραπέμψουν το πρόβλημα σε έκτακτο Συνέδριο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΒΟΡΙ; Δύσκολο να το πει κανείς καθώς η κατάσταση θυμίζει κινούμενη άμμο. Ο Στέφανος Κασσελάκης πιστεύει ότι θα έχει την πλειοψηφία, το στρατόπεδο όμως που του έδωσε τη νίκη είναι διασπασμένο μετά το γάντι που έριξε ο Παύλος Πολάκης στον πρόεδρο που ο ίδιος προώθησε στην ηγεσία της Κουμουνδούρου. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως οι «87» μπορεί να έχουν έως και 130 ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή και εφόσον ο Πολάκης κατορθώσει και υποστηριχθεί έστω και από 20 μέλη η πρόταση μομφής κατά του προέδρου θα υπερψηφιστεί. Σε κάθε περίπτωση ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πόσες ψήφους διαθέτει και από αυτή την άποψη όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά έως την τελευταία ώρα.

ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ; Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα έως τώρα δεδομένα θα προσφύγει στο Έκτακτο Συνέδριο, ελπίζοντας σε αυτό να κερδίσει την παραμονή του στην ηγεσία. Αν οι διαφωνούντες ωστόσο κερδίσουν την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, δεν θα μπορεί να σταθεί στην ηγεσία ενός ενωμένου κόμματος. Αν δεν περάσει; Πολύ δύσκολα οι «87» δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα. Το κλίμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι θυελλώδες, πολύ δύσκολα εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν τα επεισόδια, πολύ περισσότερο καθώς το Καταστατικό του κόμματος δεν είχε τη ...φαντασία να προβλέψει τέτοιες εξελίξεις. Η ψηφοφορία στην πρόταση μομφής πχ θα είναι φανερή, όπως θέλει η ηγεσία ή μυστική, όπως η μειοψηφία εκτιμά ότι πρέπει να γίνει;

ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ ΠΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ «87»; Όσον αφορά στην ανατροπή Κασσελάκη ναι, έστω και αν το σκεπτικό που θα καταθέσουν είναι διαφορετικό. Όσον αφορά στην επόμενη μέρα ασφαλώς και όχι, η σύγκρουση μεταξύ τους θα είναι ιδιαίτερη σφοδρή.

ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ; Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Παύλος Πολάκης και ένας εκ των «87»- η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Φαραντούρης, ο Κώστας Αρβανίτης, αν και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στήριξης στον Σωκράτη Φάμελλο.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ; Έστω και αν εκ των πραγμάτων το γραφείο του στην οδό Αμαλίας θεωρείται «στρατηγείο», ο ίδιος δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση.

ΑΝ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ; Όχι. Παρά το αίτημα Κασσελάκη να δεσμευτούν τα στελέχη και ιδίως οι βουλευτές ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα και δεν θα παραβιάσουν τη λαϊκή εντολή του 2023 που ήθελε το κόμμα αξιωματική αντιπολίτευση, σε περίπτωση διάσπασης θα αποχωρήσει ίσως και η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αν κερδίσει ο Κασσελάκης, αλλά και κάποιοι βουλευτές αν κερδίσει η σημερινή μειοψηφία. Άγνωστο είναι το τι θα συμβεί αν σε τυχόν μάχη για την ηγεσία κερδίσει ο Στέφανος Πολάκης.

ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ; Ναι, σε κάθε περίπτωση. Με νικητή τον Κασσελάκη ή τον Πολάκη εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος των «πασοκογενών» που συμπορευόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα προσβλέπει στην ανασύνθεση στο ΠΑΣΟΚ που πρεσβεύει ο Χάρης Δούκας, σε περίπτωση νίκης του επικεφαλής των «87» είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαρροές προς τη Χαριλάου Τρικούπη, με ότι αυτό θα σημαίνει για τους υποψηφίους αρχηγούς του κόμματος αυτού.

ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ-ΠΑΠΠΑ; Σε αυτή τη φάση ναι, οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφή και για τους δυο!

(Το κείμενο έχει γραφεί για την εφημερίδα Στο Καρφί που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο)