Μητσοτάκης: Ανοιχτό το θέμα του εκλογικού νόμου αλλά και η ευρωπαϊκή θέση!

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το θέμα του εκλογικού νόμου αλλά και η ευρωπαϊκή θέση!
Λανθασμένη η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο αλλά και ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση Κόστα στην Ευρώπη!

Τον Χάρι Κλιν και το «μένουν οι βάσεις που φεύγουν» θύμισε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρά την ερμηνεία φιλοκυβερνητικών μέσων ο πρωθυπουργός άφησε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, όσο και να μεταβεί στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Κόστα σε διόμισι χρόνια από σήμερα.

Ας δούμε τις ακριβείς απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΟΣΤΑ (απαντά σε ερώτηση του Γρηγόρη Τζιοβάρα):

*Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη, κ. Τζιοβάρα.

*Γρηγόρης Τζιοβάρας:Εγώ όχι.

*Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023 και, επιτρέψτε μου, θα φάνταζε λίγο αλαζονικό και τολμώ να πω και αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε τώρα με το τι θα γίνει το 2027.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω -θυμάστε, το έλεγα και πέρσι, κάποιοι δεν ήθελαν να το πιστεύουν-, ότι δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Το έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα. Σας το επαναλαμβάνω και τώρα.

Είμαι εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας για μια πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027.

ΣΧΟΛΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ: Ο πρωθυπουργός λέει τι σκοπεύει να κάνει, όχι αν αποκλείει τη μετακίνησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το προσπάθησε και μετά τις ευρωεκλογές και δεν του βγήκε. Οι γνωρίζοντες επιμένουν πως θα προσπαθήσει και για τη θέση του Κόστα και αν το επιτύχει ασφαλώς θα το προτιμήσει- και από τη σκοπιά του ορθώς θα πράξει!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ (απαντά σε ερώτηση του Άγγελου Μόσχοβα):

Λοιπόν, από εκεί και πέρα, να έρθω λίγο στο ερώτημά σας σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Το ίδιο ερώτημα μου είχε γίνει πολλές φορές και πριν τις εκλογές του 2023 και πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι προέβλεπαν ότι με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, που είναι ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο πιστεύω ότι έχει μια καλή ισορροπία μεταξύ της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος και μιας αναλογικής εκπροσώπησης στη Βουλή, ότι με αυτό το σύστημα ήταν περίπου αδύνατη η αυτοδυναμία.

Θυμάμαι κι εγώ τη Νέα Δημοκρατία να είναι δημοκοπικά σε ποσοστά 33%, 34%, τα θυμάστε και εσείς, και τελικά να παίρνει 41% στις εκλογές.

'Αρα, διαψεύστηκαν αυτοί που πίστευαν και τότε ότι η αυτοδυναμία ήταν ανέφικτη. Δεν ήταν ανέφικτη, ήταν εφικτή. Και τολμώ να πω μάλιστα ότι στην πρώτη κάλπη, στην κάλπη της απλής αναλογικής, με πέντε κόμματα στη Βουλή και όχι εννέα, η Νέα Δημοκρατία θα είχε πάνω από 170 έδρες. Θα είχε μια πολύ-πολύ άνετη, ακόμα πιο άνετη αυτοδυναμία από αυτή την οποία πέτυχε.

'Αρα, σε αυτούς οι οποίοι προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο, θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές στο τι έγινε την προηγούμενη τετραετία.

Και επιτρέψτε μου να αντιστρέψω το ερώτημά σας, πριν έρθω στα θέματα της αντιπολίτευσης, και να ρωτήσω, ρωτώ και τους πολίτες οι οποίοι μας παρακολουθούν: αν το 2027 η Νέα Δημοκρατία έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε το 2023, θα είναι μια καλή κυβέρνηση; Θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα αξίζει και πάλι της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού; Η απάντησή μου είναι θετική. 'Αρα, περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε τα επόμενα τρία χρόνια.

Το 2027 είναι πολύ μακριά. Ζούμε σε ένα πολύ απρόοπτο περιβάλλον και, όπως σας είπα, είναι και λίγο αυτάρεσκο να μιλάω είτε για τον εαυτό μου είτε να κάνω προβλέψεις για το τι θα γίνει το 2027.

ΣΧΟΛΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ: Καμία δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Βλέποντας και κάνοντας- τι τον συμφέρει! Δυστυχώς...

ΥΓ: Για να ξέρουμε τι διαβάζουμε και τι ακούμε!