Έξι ερωτήσεις- απαντήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ: Το μέλλον του κρίνεται στο Συνέδριο

Έξι ερωτήσεις- απαντήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ: Το μέλλον του κρίνεται στο Συνέδριο
Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.

1. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ; Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου δεν μπορεί παρά να επικυρωθεί από το Συνέδριο του κόμματος που διεξάγεται 8-10 Νοεμβρίου. Από ...σήμερα κιόλας θα ξεκινήσει η μάχη των συσχετισμών. Το στοίχημα για την τωρινή πλειοψηφία είναι να σηκώσει από τον καναπέ τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ που έχουν απαυδήσει έως και σιχαθεί την κατάσταση που επικρατεί μετά την έλευση Κασσελάκη στην ηγεσία. Αν το πετύχουν, πράγμα δύσκολο, έχουν ελπίδες. Αν δεν το πετύχουν, τότε οι πιθανότητες να κερδίσει ο Κασσελάκης είναι πολύ μεγάλες. Να σημειώσουμε ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν θα πρέπει να θεωρούμε απολύτως βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στο Συνέδριο.

2. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; Όχι. Και είναι και αστείο να τίθεται το ερώτημα. Ο νικητής της σύγκρουσης "Κασσελίστας" και τωρινής πλειοψηφίας θα κρατήσει το κόμμα και τα προνόμια που εκπορεύονται από αυτό όπως η κρατική χρηματοδότηση. Ο ηττημένος είτε θα προχωρήσει σε συντεταγμένη αποχώρηση, είτε αυτή θα γίνει με τη μέθοδο των διαρροών. Σε κάθε περίπτωση ο έχων τη σφραγίδα θα έχει και το πλεονέκτημα, αφού από τη σύγκρουση μηχανισμών που διεξάγεται δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής.

3. ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ; Θα πρόκειται για θαύμα αν δεν αυτό δεν συμβεί. Λιγότερο πιθανό αν την εσωκομματική σύγκρουση την χάσει ο Κασσελάκης, καθώς παρά τα όσα λέγονται δύσκολα θα τον ακολουθήσουν πέντε βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν και που αν αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ (35 έδρες σήμερα) αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδειχθεί (χωρίς να προηγηθούν εκλογές) το ΠΑΣΟΚ (31 έδρες σήμερα). Αν χάσει η τωρινή πλειοψηφία είναι σαφές πως είτε υπάρχει συντεταγμένη έξοδο είτε η διάσπαση συμβεί δια της ...διολισθήσεως, τότε οι βουλευτές που δεν θα μπορούν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ περισσότεροι από πέντε. Είτε φύγουν μόνοι τους, είτε αναγκαστεί ο Κασσελάκης να τους διαγράψει.

4. ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ; Να απαντήσουμε με το τι τον συμφέρει να συμβεί στην Κουμουνδούρου. Δεν τον βολεύει να φύγει ο Κασσελάκης από το κόμμα, γιατί θα φύγουν και οπαδοί που τον ακολουθούν και θα μπορούσε ο "αψύς Σφακιανός" να διεκδικήσει, καθώς αποτελούν "κοινή δεξαμενή" και για τους δυο. Αντιθέτως τον βολεύει ένας ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη χωρίς τους "87", καθώς -λιγότερο ή περισσότερο- εύκολα στην πορεία θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία. Προς τον παρόν πάντως έχει ανοίξει μέτωπο τόσο με τον Κασσελάκη όσο και με την τωρινή πλειοψηφία: Τον μεν κατηγορεί ότι έχει ως στόχο να διαμορφώσει ένα προσωποπαγές κόμμα του 6% που θα ασχολείται με τα δικαιώματα, τους δε ότι θέλουν ένα αντίστοιχα μικρό κόμμα προκειμένου να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ.

5. ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ; Και εδώ το ερώτημα είναι αστείο. Αν τον κερδίσει ο Κασσελάκης θα μεταμορφωθεί σε ένα κόμμα με πολύ ...Τραμπ και με λιγότερο ...Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, με στόχο πιθανόν να κερδίσει τη θέση κυβερνητικού εταίρου αν προκύψουν ανάγκες κυβερνήσεων συνεργασίας. Αν κερδίσει η σημερινή συνεργασία προφανώς θα έχει ως στόχο να συμβάλει σε μια ανασύνθεση της προοδευτικής συνεργασίας κατά τα πρότυπα του Κινήματος Αλλαγής της Φώφης Γεννηματάς.

6. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ; Θεωρητικά μπορεί, είναι όμως το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε. Οι συνομιλητές του όμως υποστηρίζουν πως εκείνο που πραγματικά δεν μπορεί να αντέξει ο έκπτωτος πρόεδρος είναι να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να είναι άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Να έχει χάσει τη δημοσιότητα...

# TAGS