Διαβουλεύσεις με Ζελένσκι για εδάφη, «εγγυήσεις ασφαλείας», ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Διαβουλεύσεις με Ζελένσκι για εδάφη, «εγγυήσεις ασφαλείας», ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
...ενώ ο ρωσικός στρατός προωθείται στο ανατολικό μέτωπο- Τι γράφει ο «Ριζοσπάστης».

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ από τον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου για τις εξελίξεις στο μέτωπο Ουκρανίας-Ρωσίας που υπογράφει η Ελένη Μαυρούλη αναδημοσιεύουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» χωρίς άλλα λόγια:

Η συζήτηση για τους όρους «τερματισμού του πολέμου» στην Ουκρανία - στην πραγματικότητα για το ενδεχόμενο ενός προσωρινού και αβέβαιου συμβιβασμού που δεν θα αναιρεί καμία από τις αιτίες της σύγκρουσης - έχει μπει στο τραπέζι, με δεδομένα τα συνεχή ρωσικά εδαφικά κέρδη στο Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα, τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, το ευρωατλαντικό υπό την ηγεσία ΗΠΑ - ΕΕ, και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό, υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας, προετοιμάζονται για μια βαθύτερη και ευρύτερη σύγκρουση για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, στην Ασία, αλλά και συνολικά για τη «νέα παγκόσμια τάξη».

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που δεν κρύβεται πια είναι ότι η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μέρος αυτής της συνολικότερης αντιπαράθεσης για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και σχετίζεται με άλλα μέτωπα ανά τον κόσμο, όπως στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική κ.α.

Μια νέα «παγκόσμια τάξη» αναδύεται

Ο παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων «έχει εισέλθει σε εποχή θεμελιωδών αλλαγών: Μια νέα τάξη πραγμάτων, που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία του πλανήτη, σχηματίζεται τώρα στον κόσμο και αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε για ακόμη μια φορά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, την Παρασκευή συμμετέχοντας σε φόρουμ στο Τουρκμενιστάν, όπου είχε και συνάντηση με τον Ιρανό Πρόεδρο, Μ. Πεζεσκιάν.

Ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε ότι «νέα ισχυρά κέντρα οικονομικής ανάπτυξης, οικονομικής και πολιτικής επιρροής αναδύονται, κυρίως στην Παγκόσμια Ανατολή και στον Παγκόσμιο Νότο» και προσπαθούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την κυριαρχία με βάση τα «εθνικά συμφέροντα».

Η Μόσχα είναι ανοιχτή σε έναν «διεθνή διάλογο» για την οικοδόμηση μιας «νέας παγκόσμιας τάξης» με τους «εταίρους» σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (EAEU), ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και οι BRICS.

«Με αυτό το πνεύμα προετοιμάζουμε τη Σύνοδο Κορυφής BRICS και BRICS Plus στο Καζάν στις 22 - 24 Οκτωβρίου», είπε ο Πούτιν.

Το ΝΑΤΟ βλέπει στην Ουκρανία μια «ευρασιατική σύγκρουση»

Οπως η Μόσχα τονίζει σταθερά τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη λεγόμενη «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, έτσι και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο αντιλαμβάνεται τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως μέρος αυτού του παγκόσμιου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, που δεν θα τερματιστεί ακόμη και με έναν προσωρινό συμβιβασμό.

Το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να γίνει παγκόσμια, δήλωσε ο ταξίαρχος της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ, Ντέβιν Πέπερ, που είναι στέλεχος στην Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.

«Στο ΝΑΤΟ σκεφτόμαστε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια ευρασιατική σύγκρουση», είπε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών Μίτσελ και το ευρωατλαντικό μπλοκ πρέπει «να σκεφτεί τον παγκόσμιο αγώνα» ακόμη και σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η ευρασιοκεντρική νοοτροπία που έχουμε στο ΝΑΤΟ, δεν επικεντρώνεται απλώς σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια».

Εξάλλου, συνέχισε, η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας κάνει τις ΗΠΑ να πιστεύουν ότι «αυτές οι δύο χώρες έχουν σχηματίσει μια συμμαχία που, παρά τις διαφορές, δεν είναι κατώτερη από το ΝΑΤΟ». Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να δημοσιεύσει το 2025 μια έκθεση για τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας και την απειλή για το «δυτικό» ιμπεριαλιστικό μπλοκ.

Το διακύβευμα «είναι πιο σημαντικό από μερικά εδάφη στο Ντονμπάς»

Στο «δυτικό» στρατόπεδο, σύμφωνα με ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», υπάρχουν δύο «σχολές» αντιμετώπισης της ουκρανικής σύγκρουσης και του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η μία θεωρεί τον πόλεμο «δράση και αντίδραση», «στρατιωτική απάντηση σε πολιτικά προβλήματα που συσσωρεύονταν επί δεκαετίες». «Υπό αυτήν την οπτική η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μία αντιπαθής, αλλά κατανοητή αντίδραση στην προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ» και «στην επιθετική προέλαση» της «Δύσης» σε «ζώνη επιρροής της Μόσχας». Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι «διαδοχικά βήματα κλιμάκωσης στη διαμάχη μεταξύ Εβραίων και μουσουλμάνων για ένα κομμάτι γης».

«Υπάρχει όμως και μία δεύτερη σχολή σκέψης για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με την οποία, «ακόμη και αν οι πόλεμοι επηρεάζονται από τα προβλήματα του παρελθόντος, δεν συνιστούν μεμονωμένες αντιδράσεις με μοναδικά πολιτικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, αλλά αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης επίθεσης παγκόσμιων διαστάσεων, την οποία έχουν ξεκινήσει οι δικτατορίες, ο άξονας Ρωσίας - Ιράν - Κίνας, εναντίον της δημοκρατικής, φιλελεύθερης Δύσης».

Αφαιρώντας το κάλπικο περιτύλιγμα περί «αντιπαράθεσης δημοκρατιών - δικτατοριών», αυτό που μένει είναι η παγκόσμια ιμπεριαλιστική σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία.

Αν ο στόχος της Μόσχας, της Τεχεράνης και του Πεκίνου «είναι να καταστρέψουν τη δημοκρατική Δύση», συνεχίζει η εφημερίδα, «τότε το διακύβευμα είναι πιο σημαντικό από μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ντονμπάς ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Τότε είναι υπαρξιακή η απειλή για την Ευρώπη».

Χαρακτηριστική είναι και η απάντηση του Γάλλου υπουργού Αμυνας, Σ. Λεκορνί, στο «Le Point», όταν ρωτήθηκε για τη μεγαλύτερη απειλή για τη Γαλλία: «Σαφώς η Ρωσία», που έχει γίνει «ακόμη πιο επιθετική σε σύγκριση με το 2022 και το 2023».

Εξήγησε ότι η Ρωσία όχι μόνο απειλεί τα γαλλικά συμφέροντα στην Αφρική, αλλά αποτελεί και άμεσο κίνδυνο για τις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε μη γαλλικά εδάφη.

Σενάρια για εδάφη, ΝΑΤΟ, ΕΕ και «εγγυήσεις ασφαλείας»

Σε ένα τέτοιο φόντο, στη «Δύση» εξελίσσονται εντατικές διαβουλεύσεις για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια «συμφωνία εκεχειρίας» με τη Ρωσία, υπό τον φόβο «κατάρρευσης» του ανατολικού μετώπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ρωσία κατέλαβε τον Σεπτέμβρη τουλάχιστον 468 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έναν μήνα και η Ουκρανία έχασε τα περισσότερα εδάφη από την αρχή της ρωσικής εισβολής το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στον «δυτικό» Τύπο κυκλοφορούν σενάρια και «διαρροές» για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει ο ρωσικός στρατός και το μελλοντικό γεωπολιτικό καθεστώς της Ουκρανίας.

Οι «Financial Times» έγραψαν ότι οι αρχές του Κιέβου διεξάγουν κλειστές διαπραγματεύσεις για «μια συμφωνία, βάσει της οποίας η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο στο περίπου 25% της Ουκρανίας που κατέχει, αν και δεν θα αναγνωρίζεται ως κυρίαρχο τμήμα της», με αντάλλαγμα «η υπόλοιπη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να δοθούν παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας».

Η Ρωσία κάλεσε το Κίεβο «να λάβει υπόψη τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα με τέσσερις νέες ρωσικές οντότητες» και απέρριψε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ ζητά «αποστρατιωτικοποιημένη» Ουκρανία.

Η ιταλική «Corriere della Sera» υποστηρίζει ότι το Κίεβο θα ήταν έτοιμο να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός στη σημερινή γραμμή του μετώπου, απαιτώντας, ταυτόχρονα, «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ στο μοντέλο των «αμυντικών συμφωνιών» με Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες και άμεση ένταξη στην ΕΕ.

Παρότι η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε προ ημερών πως η δεύτερη διάσκεψη για την «ειρήνη» στην Ουκρανία, που επρόκειτο να γίνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη, αναβάλλεται επ' αόριστον, ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η διάσκεψη θα πρέπει να γίνει μέσα στον Νοέμβρη.

Οπως μετέδωσε η «Washington Post», «Δυτικοί» διπλωμάτες «διαισθάνονται» ότι ο Ουκρανός ηγέτης «έχει γίνει πιο ανοιχτός στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ακόμη κι αν οι δυνάμεις της Μόσχας κατέχουν περισσότερο από το 20% της Ουκρανίας και είναι απίθανο να παραχωρήσουν οποιοδήποτε έδαφος που ελέγχουν».

Ετσι, ο Ζελένσκι είπε ότι «η Ρωσία θα προσκληθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη», γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως «το Κίεβο έχει σηματοδοτήσει τη σημασία του τερματισμού της σύγκρουσης καθώς η Ρωσία κερδίζει έδαφος στο πεδίο της μάχης».

Ταξίδι - εξπρές του Ζελένσκι στην Ευρώπη

Μετά την αναβολή της Συνόδου Κορυφής των ΝΑΤΟικών κρατών και «συμμάχων» τους στη βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, πραγματοποίησε Πέμπτη και Παρασκευή περιοδεία - αστραπή στις βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο Ραμστάιν ο Ζελένσκι επρόκειτο να παρουσιάσει το λεγόμενο «σχέδιο νίκης», αλλά η σύνοδος αναβλήθηκε μετά την ακύρωση του ταξιδιού του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λόγω του τυφώνα «Μίλτον».

Στο Λονδίνο, ο Ζελένσκι συνάντησε τον εκεί πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, και τον γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Παρίσι τον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, στη Ρώμη την πρωθυπουργό Τζ. Μελόνι, στο Βερολίνο τον καγκελάριο Ολ. Σολτς.

Μεταξύ άλλων ο Σολτς ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα στρατιωτική βοήθεια, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για το Κίεβο, ενώ υποσχέθηκε και ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2024 μαζί με τους «εταίρους».

Αντίστοιχα, ο Γάλλος Πρόεδρος εστίασε στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτιών από τη Γαλλία και στον παραπέρα εξοπλισμό του Κιέβου με τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα κ.ά.

Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο σκοπεύει να συνεχίσει να ενισχύει τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και την ουκρανική οικονομία σε μια πιο μακροχρόνια και συμφέρουσα βάση, με τη μορφή π.χ. επενδύσεων στην πολεμική βιομηχανία, με αξιοποίηση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και με επενδύσεις σε Ενέργεια και άλλες υποδομές.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζ. Μελόνι, δήλωσε ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αεράμυνα και στο πώς μπορούμε να στηρίξουμε την ουκρανική αμυντική βιομηχανία και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Σε σχέση με «τις προοπτικές ειρήνευσης», η Μελόνι τόνισε: «Με τον Πρόεδρο Ζελένσκι συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να εμπλακούν όσο γίνεται περισσότερο διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να πείσουν τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι με αξιόπιστο τρόπο. Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να αντιδράσουμε με σαφή τρόπο, με άμεση και έμμεση στήριξη, κατά της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις κεφαλαίων η Μελόνι ανακοίνωσε πως η επόμενη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη τον Ιούλη του 2025, ενώ αναφέρθηκε στις «οικονομικές ευκαιρίες» στην Ουκρανία και στους σημαντικούς πόρους που δεν πρέπει να καταλήξουν στους Ρώσους.