Ο Πληροφοριοδότης

Το σκληρό κείμενο για Κασσελακη, η πόρτα Κουρέτα στον υπουργό, το πράσινο στο deal της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η περικοπή με πολιτικό κόστος που πάει περίπατο

Το σκληρό κείμενο για Κασσελακη, η πόρτα Κουρέτα στον υπουργό, το πράσινο στο deal της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η περικοπή με πολιτικό κόστος που πάει περίπατο

Ανοιχτή αντιπαράθεση Πατούλη - Κικίλια

Θα την είδατε τη δήλωση που έκανε χθες στο Dnews o Περιφερειάρχης κ. Πατούλης για αυτή την «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν ξέρω τι είναι αυτό που βγήκε τώρα. Δηλαδή τι να κάνουν οι δήμοι στα ρέματα. Ας εξηγήσει σε σας στους δημοσιογράφους τι εννοεί με την ανακοίνωση. Εμείς δώσαμε το έγγραφο στις υπηρεσίες μας. Ούτε οι υπηρεσίες μας έχουν καταλάβει τι σημαίνει αυτή η ανακοίνωση», ανέφερε.

Μήπως, λέμε μήπως, αυτή η παράδοξη «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» δικαιολογεί τις απευθείας αναθέσεις σε διάφορα έργα;

Νέο think tank

Νέο think tank με επικεφαλής την 27χρονη επιστημονα σε θέματα ρομποτικής, Διάνα Βουτυράκου, συγκροτεί ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στόχος του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας συντονίστριας είναι αυτή τη φορά το think tank να έχει μεγαλύτερη βιωματική προσέγγιση στα θέματα και να μην αποτελείται αποκλειστικά από πρόσωπα υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Σε ότι αφορά τη διάρθρωση των ομάδων εργασίας του, η σκέψη είναι να καλυφθούν όλοι οι «Τομείς» του κόμματος στη βουλή, αλλά να δημιουργηθούν και μερικές ακόμη, για θέματα τα οποία στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι, αν και αρκετά «ειδικά», έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στην παραγωγή πολιτικής.

"Σκληρό" κείμενο υπογραφών

Υπογραφές για κείμενο με αρκετά επικριτικό χαρακτήρα έναντι της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνουμε ότι συγκεντρώνει αυτές τις μέρες μία από τις ομάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα η Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα, λέγεται ότι σε αυτό θα υπονοείται ενδεχόμενο αποχώρησης στελεχών της από την Κουμουνδούρου. Αν κάτι τέτοιο, όντως, πραγματοποιηθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών.

Το θέμα δεν έχει κλείσει

Σε καλό κλίμα η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος, σύμφωνα με όσα είπε και ο ίδιος, θα έχει πλήρη ενημέρωση τις επόμενες ημέρες για τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή από τρεις υπουργούς, τον Θόδωρο Λιβάνιο, τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Νίκο Ταχιάο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, μεταξύ αυτών στους οποίους αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης δεν είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης με τον οποίο υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού για σήμερα το απόγευμα, αλλά αναβλήθηκε. Και μάλιστα ο ίδιος ο κ. Κουρέτας, όταν ρωτήθηκε χθες το απόγευμα στο πλαίσιο συνέντευξης στην ΕΡΤ, σχολίασε ότι μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ίσως και να μην χρειάζεται.

Κοινώς, το θέμα που άνοιξε με τις δηλώσεις του κ. Αυγενάκη πριν τον β' γύρο των εκλογών για τις αποζημιώσεις, μάλλον δεν έχει κλείσει.
Κατά τα άλλα στην συνάντηση του κ. Κουρέτα με τον πρωθυπουργό συμφωνήθηκε και η συγκρότηση ενός καινούργιου συντονιστικού οργάνου στην Θεσσαλία.

Επόμενες συζητήσεις για το μεταναστευτικό

Μπορεί οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή να δημιουργούν κάποιες ανησυχίες για τυχόν αρνητική επίδραση στην εξέλιξη της προσπάθειας επαναπροσέγγισης Ελλάδας -Τουρκίας, το κλίμα των συνομιλιών δεν φαίνεται πάντως να έχει επηρεαστεί αρνητικά.
Αυτό εκπέμπεται ως εκτίμηση και μετά τις πρώτες συζητήσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών για την θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο, διαφαίνεται όμως και από την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Όπως μαθαίνουμε, σειρά παίρνουν τώρα οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης αναμένεται να βρεθεί την Δευτέρα στην Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του.

To deal Intrakat - Ακτωρ

Πράσινο φως εκτιμάται ότι θα δώσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην εξαγορά της Ακτωρ από την Intrakat, καθώς κατά τη διαδικασία της πλήρους διερεύνησης της συγκέντρωσης δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η εν λόγω συγκέντρωση μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές που αφορά. Η ολομέλεια θα αποφανθεί επί της σχετικής εισήγησης την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, αλλά η χθεσινή ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής, στην οποία αναφέρεται ότι προτείνεται η έγκριση της συγκέντρωσης, προαναγγέλλει, το αποτέλεσμα.

Ο ΑΔΜΗΕ αναζητά επιστήμονες

Τον νέο κύκλο του προγράμματος «IPTO Τalent», για νέες και νέους επιστήμονες, ανοίγει για δεύτερη χρονιά ο ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας–, αξιοποιώντας την επιτυχημένη εμπειρία από τον πρώτο κύκλο που «έτρεξε» κατά το προηγούμενο έτος.

Με στόχο την ανάσχεση του brain drain και την προσέλκυση ανθρωπίνου δυναμικού νεαρής ηλικίας με υψηλού επιπέδου προσόντα και δεξιότητες, το νέο πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ απευθύνεται σε διπλωματούχους μηχανικούς, πτυχιούχους θετικών επιστημών, νομικής και οικονομικών επιστημών. To «ΙPTO Τalent» δίνει τη δυνατότητα σε νέες και νέους με ελάχιστη (έως δύο έτη) ή καθόλου εργασιακή εμπειρία, να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία από τον ΑΔΜΗΕ.

Οι 20 υποψήφιες και υποψήφιοι που θα επιλεγούν έπειτα από ατομικές συνεντεύξεις και διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης δεξιοτήτων, θα ενταχθούν στο δυναμικό του ΑΔΜΗΕ με έμμισθη σχέση πλήρους απασχόλησης διάρκειας ενός έτους. Σημειώνεται ότι περίπου το 60% των νέων επιστημόνων που προσελήφθησαν στον ΑΔΜΗΕ κατά τον πρώτο κύκλο του «IPTO Talent» παρέμειναν στην εταιρεία και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Εντός τετραετίας...κάποια στιγμή

Παράταση χρόνου παίρνει η περικοπή των συντάξεων χηρείας που εκκρεμεί από το 2020. Το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο και όπως φαίνεται δεν το αναλαμβάνει κανείς παρά το γεγονός ότι οι συντάξεις χηρείας των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί... Αν και από ότι μάθαμε είχε αποφασιστεί να μπει η σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας τελικά αποσύρθηκε...

Ή μάλλον δεν θα μπει στο νομοσχέδιο γιατί σε αυτή την οικονομική και πολιτική συγκυρία να κόψεις και τις συντάξεις χηρείας είναι επίπονο. Έτσι κρίθηκε και θα έτσι εκτός απροόπτου θα κριθεί και από το υπουργικό συμβούλιο.

Πάντως η κυβέρνηση θα κληθεί κάποια στιγμή εντός της τετραετίας να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι νομικά θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...