Το δούναι και λαβείν για το μεγάλο τσεκ με την ΔΕΗ, το come back του Νίκα και οι καταγγελίες και για... «fake euronews»

Το δούναι και λαβείν για το μεγάλο τσεκ με την ΔΕΗ, το come back του Νίκα και οι καταγγελίες και για... «fake euronews»

«Επιταγή» 974,9 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από το ΥΠΟΙΚ

Κοντά στο 1 δις. ευρώ, συγκεκριμένα 974,9 εκατ. ευρώ, είναι η προκαταβολή που θα λάβει η ΔΕΗ ως έναντι για το ρεύμα που θα κάψουν οι Δήμοι, την επόμενη χρονιά. Όπως μαθαίνω σχετική απόφαση επί του θέματος έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών. Όμως έμαθα και κάτι ακόμη. Το ποσό της προκαταβολής προσδιορίστηκε με βάση το ύψος της αντίστοιχης συνολικής δαπάνης του 2023, μειωμένο κατά το ποσό της έκπτωσης που αναλογεί στην αξία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να λάβει η ΔΕΗ την προκαταβολή για το 2024 θα χορηγήσει για τις εγκαταστάσεις Χαμηλής Τάσης έκπτωση 7% επί της τελικής αξίας χρέωσης προμήθειας αφαιρουμένης τυχόν κρατικής επιδότησης και για τις εγκαταστάσεις Μέσης Τάσης 2% έκπτωση επί της τελικής αξίας χρέωσης προμήθειας αφαιρουμένης τυχόν κρατικής επιδότησης.

Το come back της οικογένειας Νίκα

Ο γόνος μιας από τις πιο ισχυρές, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, επιχειρηματικές οικογένειας της χώρας τα ασημικά της οποίας βγαίνουν στο σφυρί έχει επιστρέψει για τα καλά στις εγχώριες business μετά την περιπέτεια που είχε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις ΗΠΑ, ο Γ. Νίκας κατηγορείται για συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας διεθνές δίκτυο ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών όπου φέρεται να λάμβανε inside information που λένε για deals.

Αλλά αυτό είναι πάνω κάτω γνωστό όπως και τα σχέδια του Γιώργου Νίκα, του γιού του γνωστού αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη η περιουσία του οποίου όπως είπαμε βγαίνει στο σφυρί, για τις επενδύσεις του στην ενέργεια. Το νέο, και αυτό σκοπεύω να σας αποκαλύψω, είναι ότι στον επιχειρηματικό στίβο, όπως μαθαίνω, επενδύει και ο υιός του Γιώργου Νίκα. Ο συνονόματος με τον παππού του, Παναγιώτης Νίκας του Γιώργου Νίκα και της Μιράντα Πατέρα, της γνωστής οικογενείας, έχει φτιάξει ή συμμετέχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε 3-4 εταιρείες γύρω από το real estate και όχι μόνο.

Καταγγελίες και για... "fake euronews"

Ακούμε συχνά στην εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση για fake news, τώρα που έρχονται οι ευρωεκλογές άρχισαν καταγγελίες και για... "fake euronews". Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα με αφορμή αναφορές ότι το ΕΛΚ ψήφισε θετικά σε τροπολογία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα.

"Αν η αντιπολίτευση σκοπεύει, ενόψει των ευρωεκλογών να κατασκευάζει fake news για το Ευρωκοινοβούλιο, τουλάχιστον ας μάθει να διαβάζει σωστά τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών της Ολομέλειας", είναι το "καρφί" γαλάζιων στελεχών, όπως η ευρωβουλευτής, Άννα Ασημακοπούλου.

Τι έχει συμβεί; Σύμφωνα με τη ΝΔ, στην πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τον Frontex με βάση τη διερευνητική έρευνα της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για τον έλεγχο του Frontex», σύσσωμη η ευρωομάδα του ΕΛΚ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταψήφισε το 6ο μέρος της παραγράφου 13 για την αποχώρηση του Frontex από την Ελλάδα.