Οι δύσκολοι καιροί για τους Τούρκους της ΜΕΛ, το σφυρί της Φρέντζος και τα πλάνα του Κωνσταντίνου Μπήτρου

Οι δύσκολοι καιροί για τους Τούρκους της ΜΕΛ, το σφυρί της Φρέντζος και τα πλάνα του Κωνσταντίνου Μπήτρου

Δύσκολοι καιροί για τους Τούρκους της ΜΕΛ

Ήταν τον Οκτώβριο του 2015, όταν οι Τούρκοι της PAK GROUP B.V. κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση αναγκαστικής εξαγοράς των μετοχών μειοψηφίας της «ΜΕΛ». Τελικά οι μετοχές πέρασαν στα χέρια τους τον Νοέμβριο του 2016 και η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017.

Επτά χρόνια μετά η Χαρτοβιομηχανία από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό πίεση. Όπως έμαθα πέρυσι έχασε το ¼ των πωλήσεών της που υποχώρησαν στα 74,185 εκατ. ευρώ. Ο λόγος η μείωση της μέσης τιμής πώλησης από 944,69 ευρώ/τόνο σε 693,85 ευρώ /τόνο, παρά την αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3%. Αυτό έφερε ζημιές 1,608 εκατ. ευρώ από κέρδη 11,7 εκατ. ευρώ. Σε άλλα νέα αυξήθηκε και το κόστος χρήματος παρά τη μείωση των δανείων.

Παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι επιμένουν. Ετοιμάζουν νέες επενδύσεις. Μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του επενδυτικού σχεδίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 και θα καλυφθεί με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και με μακροπρόθεσμο δανεισμό. Με τις νέες επενδύσεις θα αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγική δυναμικότητα, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό επενδυτικά έργα 11 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό.
Σε άλλα νέα η εταιρεία ετοιμάζεται να πουλήσει ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 4,9 εκατ. ευρώ.

Το σφυρί της Φρέντζος

Σε δεύτερο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση των μετοχών της βιομηχανίας υφασμάτων Π. Φρέντζος προχωρά η Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Επενδύσεων. Το σφυρί θα χτυπήσει για 218.625 ονομαστικές μετοχές της εταιρείας οι οποίες ανήκουν στην κατοχή της ΕΑΕΕ και αντιστοιχούν σε ποσοστό 24% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ανερχόμενου στο ποσό 2,204 εκατ. ευρώ.

Τι νέο ετοιμάζει ο Κωνσταντίνος Μπήτρος

Σε δύο νέα επιχειρηματικά πεδία, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είναι παρουσία, ετοιμάζεται να εισέλθει ο Κωνσταντίνος Μπήτρος της HIG που πήρε mandate για επέκταση του επενδυτικού του προγράμματος για επιπλέον 5 χρόνια από τα κεντρικά στο Λονδίνο. Όπως έμαθα η HIG που έχει επενδυτική παρουσία στη χώρα από το 2017 βρίσκεται κοντά στην είσοδό της στον αγροδιατροφικό τομέα και σε μια ακόμη δραστηριότητα. Σήμερα η HIG «τρέχει» επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ενώ ο ίδιος δεν θέλει να αποκαλύψει ποιο θα είναι το ύψος των επόμενων επενδύσεων του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σκοπεύει να ρίξει πολλά λεφτά στο real estate με έμφαση στα ξενοδοχεία. Ήδη έχει το Ella Resorts στην Ρόδο που ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Το κόστος της ανακαίνισης έφτασε τα 45 εκατ. ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε εντός 8 μηνών. Μάλιστα στα σχέδια είναι η επέκταση πέρα από την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με έμφαση σε Ιταλία και Ισπανία και στόχο τα 10.000 δωμάτια εκ των οποίων τα 6.000 να είναι στην Ελλάδα. Και για όσους ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες τα ξενοδοχεία που κοιτάζει είναι πάνω στη θάλασσα, διαθέτουν περισσότερα από 200 δωμάτια και απέχουν μέχρι και 90 λεπτά από κάποιο αεροδρόμιο.