Πολιτική

Η διαγραφή Αυγενάκη στο τραπέζι του Μαξίμου - Εξηγήσεις σε Τασούλα και Καλαφάτη

Η διαγραφή Αυγενάκη στο τραπέζι του Μαξίμου - Εξηγήσεις σε Τασούλα και Καλαφάτη
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευτέρη Αυγενάκη είχε το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, για το επεισόδιο του πρώην υπουργού με τον υπάλληλο στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται πλέον το θέμα της διαγραφής του Λευτέρη Αυγενάκη, τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όσο και από το κόμμα, μετά το σάλο από το βίντεο που κυκλοφόρησε στο οποίο εμφανίζεται να βιαιοπραγεί εναντίον εργαζομένου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή και βρισκόταν σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews υπόψη των αστυνομικών Αρχών του αεροδρομίου, αλλά τυχόν πρωτοβουλίες για τον πρώην υπουργό λαμβάνονται - εφόσον ληφθούν - πέντε μέρες μετά και μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε εξηγήσεις από τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε πως δεν χειροδίκησε εις βάρος του υπαλλήλου.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το περιστατικό δεν μπορεί να εξεταστεί από τη στιγμή που δεν έχει έρθει δικογραφία. Η Βουλή θα «εμπλακεί» για το θέμα, εφόσον γίνει μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του πρώην υπουργού και σχηματιστεί δικογραφία. Στην περίπτωση αυτή η Δικαιοσύνη θα προωθήσει τη δικογραφία στην Βουλή για την άρση ασυλίας του Λευτέρη Αυγενάκη.

Προ των ευθυνών του και στη «γαλάζια» Κ.Ο.

Εξηγήσεις από τον πρώην υπουργό ζήτησε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης. Ο Λευτέρης Αυγενάκης επιστρέφει από την Κρήτη και θα τεθεί προ των ευθυνών στην «γαλάζια» Κ.Ο.

Το θέμα αυτή τη στιγμή που μονοπωλεί τις συζητήσεις στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια είναι αν θα διαγραφεί ο πρώην υπουργός από την Κ.Ο. της ΝΔ. Όπως μαθαίνουμε, το «μπαλάκι» είναι πρωτίστως στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θέμα και στην Ολομέλεια

Το θέμα αναφέρθηκε και στην Ολομέλεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τον βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη να καταδικάζει το περισταστικό και να ζητά από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, να πάρει θέση.

«Καταδικάζω με απόλυτο τρόπο οποιαδήποτε εκδήλωση βίας σωματικής και λεκτικής. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει τοποθετηθεί για το θέμα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Σφοδρές αντιδράσεις

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στον πολιτικό κόσμο το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δείχνει τον Λευτέρη Αυγενάκη να χειροδικεί απέναντι σε εργαζόμενο του Ελ. Βενιζέλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε επικοινωνία που είχε με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ανέφερε ότι ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις - καθώς τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές - ωστόσο δεν αποσαφήνισε αν ο βουλευτής θα παραμείνει στο κόμμα ή θα διαγραφεί.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον πρώην υπουργό και φαίνεται ότι αναμένονται εξελίξεις ενώ ο ο ίδιος θα κάνει μια δήλωση που θα εξηγεί τι έγινε και πως συμπεριφέρθηκε έτσι.

Σταϊκούρας για Αυγενάκη: Καταδικάζω με απόλυτο τρόπο οποιαδήποτε εκδήλωση βίας

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών καταδίκασε με δηλώσεις του στη Βουλή το επεισόδιο με τον Λευτέρη Αυγενάκη τονίζοντας ότι:

«Με την αρμοδιότητα μου καταδικάζω με απόλυτο τρόπο οποιαδήποτε εκδήλωση βίας σωματικής και λεκτικής. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει τοποθετηθεί για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.

Νέα Αριστερά: Το βίντεο Αυγενάκη σοκάρει, να τον διαγράψει άμεσα ο Μητσοτάκης

Την άμεση διαγραφή τού Λευτέρη Αυγενάκη από την Κ.Ο. και το κόμμα της ΝΔ ζητά με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, με αφορμή το επεισόδιο που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ αντιλαμβάνονται τη χώρα και τους πολίτες. Με όρους ιδιοκτησίας και αλαζονείας», σχολιάζει η Νέα Αριστερά.

ΠΑΣΟΚ: Ντροπιαστική και βίαιη η συμπεριφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

«Η ντροπιαστική και βίαιη συμπεριφορά του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, σε βάρος υπαλλήλου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι απολύτως καταδικαστέα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει:

«Η συγγνώμη του κ. Αυγενάκη με 24 ώρες καθυστέρηση και αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν πείθει.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, είναι προϊόν αλαζονείας και έχουμε χρέος να τις απομονώσουμε γιατί ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής».

Β. Κεχαγιά: «Ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα να αποπέμψει και να διαγράψει τον κ. Αυγενάκη»

«Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, τις καταδικάζουμε σε απόλυτο βαθμό. Δεν νομίζω ότι χωρεί αμφιβολία, βλέποντας και το σχετικό βίντεο, ότι υπήρχε μία βίαιη συμπεριφορά, δεν ξέρω αν είναι χειροδικία, του κ. Αυγενάκη. Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα να αποπέμψει και να διαγράψει τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε συμπεριφορές οι οποίες υπερβαίνουν τον κόσμιο χαρακτήρα.Δεν μπορεί να μείνει στην ΚΟ της ΝΔ με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Κι αν ισχύουν οι καταγγελίες της ομοσπονδίας των εργαζομένων ότι ο κ. Αυγενάκης επικαλέστηκε την ιδιότητά του για να πει ότι έχει ασυλία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλας Κεχαγιά.​

Τζάκρη: «Αυτό το περιστατικό δεν λύνεται με συγγνώμες, πρέπει να παραιτηθεί»

«Αυτό το περιστατικό δεν λύνεται με συγγνώμες, πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη για το συμβάν.
Μιχάλης Κατρίνης: «Πρέπει κάποιος να βάλει άμεσα τον Λευτέρη Αυγενάκη στην θέση του»

«Πρέπει κάποιος να βάλει άμεσα τον Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την προεδρία, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο OPEN.

Μάλιστα, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε: «Απορώ με τα αντανακλαστικά του Μητσοτάκη για τον Αυγενάκη». Είναι σαφές ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, όπως και η κυβέρνηση, «βράζουν» για τον Λευτέρη Αυγενάκη και ζητούν την παραίτησή του, μόνο που εκείνος επιμένει: «Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου» και αρνείται τη χειροδικία, μιλώντας μόνο για λεκτική βία.

Παύλος Γερουλάνος: «Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να φύγει χθες»

«Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να φύγει χθες», δήλωσε κατηγορηματικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος πρόεδρος, Παύλος Γερουλάνος.

Μάλιστα, ο Παύλος Γερουλάνος επέμεινε ότι με αυτές του τις συμπεριφορές ο Λευτέρης Αυγενάκης νομιμοποιεί τη βία και γι' αυτό έπρεπε να παραιτηθεί.

Άλλωστε, το βίντεο τον δείχνει ξεκάθαρα να χειροδικεί σε βάρος του εργαζομένου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Η καταγγελία των εργαζομένων και το επίμαχο βίντεο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης εμφανίζεται στο βίντεο να «χαστουκίζει» υπάλληλο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και να του παίρνει το τηλέφωνο από τα χέρια.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι με επίσημο δελτίο Τύπου της ΟΣΕΥΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες των Αεροδρομίων) -και επιβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες- όλα ξεκίνησαν με τον πρώην υπουργό να μπερδεύει τις πύλες, με αποτέλεσμα να κλείσει η πτήση.

Είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το ονοματεπώνυμο του πρώην υπουργού, χωρίς ο ίδιος να εμφανιστεί, σύμφωνα με την οποία εμπλέκεται πρώην υπουργός της κυβέρνησης σε περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος υπαλλήλου εδάφους γνωστής αεροπορικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία, πρόκειται για ένα επεισόδιο που διαδραματίστηκε πριν από λίγα 24ωρα, με φερόμενο ως πρωταγωνιστή πρώην υπουργό και θύμα της καταγγελλόμενης βιαιοπραγίας μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου που βρισκόταν στην πύλη εξόδου.