Ο Πληροφοριοδότης

Το τρελό χρήμα στα Mall της Lamda, οι κορδέλες στο Ελληνικό και το ράλλυ του νερού

Το τρελό χρήμα στα Mall της Lamda, οι κορδέλες στο Ελληνικό και το ράλλυ του νερού

Κόβουν τρελό χρήμα τα Mall της Lamda

Πάρτι με σαμπάνιες στο Μαρούσι. Η Lamda Mall, το παιδί της Lamda Developlment, που εκμεταλλεύεται τα πιο γνωστά Mall και εμπορικά κέντρα της χώρας πέτυχε λειτουργία κέρδη ρεκόρ. Και επειδή δεν θέλω να σας κρατάω σε αγωνία το Retail EBITDA αυξήθηκε πέρυσι κατά 17% ξεπερνώντας τα 81 εκατ. ευρώ για τα 4 εν λειτουργία εμπορικά κέντρα που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι από που προήλθε αυτή η αύξηση. Κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τα συνολικά μισθώματα (24% έναντι του 2022 για τα 4 Εμπορικά Κέντρα) και των εσόδων στάθμευσης (16% έναντι του 2022 για τα εν λειτουργία 4 Εμπορικά Κέντρα λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας).

Όμως σας έχω και καλύτερο. Πέρυσι καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στο συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων στα 823 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμών των επισκεπτών ανήλθε σε 25,1 εκατομμύρια. Η μέση πληρότητα δε των 4 εν λειτουργία Εμπορικών Κέντρων άγγιξε το 99% του συνολικού μισθώσιμου χώρου.

Και επειδή όταν πάει κάτι καλό ο κερδισμένος είναι ο μέτοχος αυτός, που θα λάβει συνολικά 16,829 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το 2022. Τα 12 εκατ. ευρώ τα είχε πάρει μέσα στο 2023 ως προσωρινό μέρισμα.

Πότε ανοίγει το… Ελληνικό

Και επειδή είμαστε στον κλάδο της λιανικής, λέω να παραμείνουμε και να κατέβουμε μια βόλτα προς το Ελληνικό. Εκεί η έναρξη της κατασκευής του The Ellinikon Mall (Vouliagmenis Mall) αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής μέσα στο 2027.

Όσο για το Riviera Galleria η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Ιούνιο 2023 ενώ οι κατεδαφίσεις και η μεταφορά και επαναλειτουργία των δικτύων υποδομών που εξυπηρετούν τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά έχουν ολοκληρωθεί. Η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου είναι στο τελικό της στάδιο. Tα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής το καλοκαίρι 2026.

Και το ράλυ του νερού

Άσβεστη η δίψα των Ελλήνων για νερό. Και αυτό το λένε τα νούμερα. Έμαθα ότι η εταιρία εμφιάλωσης νερού Δίρφυς ΑΕ, πέτυχε το πρώτο πεντάμηνο, που δεν είχαν ξεκινήσει και οι μεγάλες ζέστες. πωλήσεις αυξημένες 27%. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει τον δανεισμό, να βελτιώσει τους δείκτες και να πετύχει σημαντική ανάπτυξη 30% το 2022 και 21% το 2023, με τη συνολική ανάπτυξη από το 2016 να ξεπερνάει το 110%.