Από το Σοβιέτ στις online πωλήσεις, ο πακτωλός κερδών Φέσσα και το ρεκόρ πωλήσεων i-phone

pexels pexels

Από το Σοβιέτ στις online πωλήσεις

Η αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση λόγω της μακροοικονομικής ύφεσης, που είναι η πρώτη σοβαρή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στην Ουκρανία και το Ισραήλ.

Μάλιστα παρά την περσινή σταθεροποίηση, η αγορά λιανικής πώλησης καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη (τόσο online όσο και offline) αναμένεται να αυξηθεί οριακά κατά 1,25% ετησίως, από 202 δισ. ευρώ σε 210 δισ. ευρώ έως το 2025. Όσο για τις online πωλήσεις, η ευρωπαϊκή διαδικτυακή αγορά που αποτιμάται σήμερα σε 90 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει τα 107 δισ. ευρώ έως το 2025. Αυτή η ανάπτυξη κατά 19%, οφείλεται κυρίως στη μεταπώληση μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών ειδών.

Ο πακτωλός κερδών του Φέσσα και η μείωση προσωπικού

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η iSquare του ομίλου Quest συμφερόντων του Φέσσα, έγινε Apple Authorised Distributor (από Value Added Distributor), λόγω του τοπικού γραφείου της Apple στην Ελλάδα. Αυτά μπορεί για τους περισσότερους να είναι … Κινέζικα, για την iSquare σημαίνει περιορισμό των περιθωρίων κέρδους γι’ αυτό τα κέρδη αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένα. Πέρυσι με πωλήσεις 401 εκατ. ευρώ και κέρδη 5,7 εκατ. ευρώ (το 2022 τα κέρδη ήταν 7,8 εκατ. ευρώ) μείωσε το προσωπικό της στα 53 άτομα από 64 το 2022.

Το ρεκόρ πωλήσεων των iPhone

Και μιας και μιλάμε για την Apple πέρυσι όπου η κρίση συνέχισε να ροκανίζει το εισόδημα, τα iPhone σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων. Όπως άκουσα οι πωλήσεις iPhone σημείωσαν αύξηση πωλήσεων 28%. Που δεν το λες και λίγο. Μάλιστα για να καλυφθεί η ζήτηση δημιουργήθηκαν νέα σημεία και χώροι Apple στα καταστήματα των μεγάλων retailers τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έτσι το 2023 προστέθηκαν ακόμα 28 νέα σημεία Apple Programs, με το σύνολο πλέον των Apple Programs σημείων να ανέρχεται σε 131 χώρους.

Στα δικαστήρια η κόντρα της Notos με τον Ανδριόπουλο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβληματικού κτηρίου του πολυκαταστήματος Notos στην Ομόνοια. Η ανακοίνωση στα μέσα της εβδομάδας από την Πειραιώς και την Dimand του Δ. Ανδριόπουλου ότι προχωρούν σε ανακατασκευή του εμβληματικού κτηρίου έπιασε στον «ύπνο» τον Μιχάλη Παπαέλληνα της Notos.

Με τον τελευταίο να ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. Όπως μου είπε φίλος ο Μ. Παπαέλληνας γνωρίζει πως αν εκδιωχθεί από το ακίνητο η Notos που βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα όπως λέει ο ίδιος τον τελευταίο χρόνο έχει επενδύσει περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ στο κτήριο για την ανακαίνισή του ενώ από την μια ημέρα στην άλλη θα βρεθούν στον δρόμο οι 500 υπάλληλοι της. Γι’ αυτό όπως μου λένε νομικές πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα η διοίκηση της Notos έχει στείλει εξώδικο.