Υγεία

5 «κακές» τροφές που πραγματικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

5 «κακές» τροφές που πραγματικά βοηθούν στην απώλεια βάρους Φωτογραφία: pexels/Megha Mangal
Ορισμένα τρόφιμα έχουν αδικαιολόγητα αρνητική φήμη.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αυτά τα τρόφιμα, χρησιμοποιούν λέξεις όπως «κακό» και «αύξηση βάρους».

Καμία τροφή δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση ή απώλεια βάρους. Οι διακυμάνσεις του βάρους συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της καθημερινής διατροφής με την πάροδο του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, οι πέντε «κακές» τροφές που προτείνουν οι διαιτολόγοι για απώλεια βάρους, μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Αν και τα τρόφιμα σε αυτή τη λίστα έχουν καταγραφεί στη συνείδησή μας ως ανθιυγιεινά, είναι γεμάτα πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, δύο θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Παρακάτω αναλύονται πέντε «κακές» τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους διαιτολόγους.

Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Συνήθως οι διαιτολόγοι λένε να συμπεριλάβετε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά στο καθημερινό σας διατροφικό μοτίβο, αλλά τι γίνεται με τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, όπως πλήρες γάλα, τυρί ή βούτυρο;

Αυτά τα τρόφιμα έχουν περισσότερες θερμίδες και λίπος από τα αντίστοιχα με χαμηλά λιπαρά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η συμπερίληψη γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών μπορεί να μην επηρεάζει το βάρος.

Ανασκόπηση του 2020 στο Advances in Nutrition εξέτασε εάν η κατανάλωση ή όχι γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά συνδέεται με αύξηση βάρους ή σωματικό λίπος στα παιδιά.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών και της αύξησης βάρους.

Η ανασκόπηση κατέληξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε παιδιά ή ενήλικες.

Μια ακόμη ανησυχία σχετικά με τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι ότι έχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών δεν επηρεάζει αρνητικά τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή τις καρδιακές παθήσεις .

Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το πλήρες γιαούρτι και το τυρί, μπορεί πραγματικά να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου.

Δημητριακά πλούσια σε υδατάνθρακες

Τα δημητριακά που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και το ρύζι, θεωρούνται συχνά ως «κακές» τροφές που οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν.

Αν και αυτοί οι κόκκοι είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, μπορούν ακόμα να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής δίαιτας για απώλεια βάρους.

Ανασκόπηση του 2022 δεν βρήκε διαφορά στα αποτελέσματα απώλειας βάρους όταν τα άτομα που ήταν υπέρβαρα ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες αντί για μια ισορροπημένη δίαιτα σε υδατάνθρακες.

Αντίθετα, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων έχει μεγαλύτερη σημασία για τις αλλαγές βάρους.

Επιπλέον, οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και η κινόα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και συμβάλλει σε ένα υγιές βάρος.

Αυγά

Τα αυγά βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο γιατί είναι τροφή που περιέχει χοληστερόλη.

Αλλά η κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης ή τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τα αυγά μπορεί να αποτελούν έναν υγιή τρόπο για απώλεια βάρους.

Ένα μεγάλο αυγό έχει μόλις 70 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το μια ισορροπημένη προσθήκη στη διατροφή.

Μια ανασκόπηση του 2023 αποκάλυψε ότι η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε σημαντικά το σωματικό βάρος.

Επιπλέον, μελέτες για περιορισμό θερμίδων σε υγιή άτομα διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη αυγών μείωσε πραγματικά τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν αυτά τα ευρήματα στην πρωτεΐνη του αυγού, η οποία βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας.

Πατάτες

Αυτό το αμυλούχο λαχανικό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Αλλά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο τύπος αμύλου στις πατάτες μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος υδατάνθρακα που αντιστέκεται στην πέψη και ελέγχει την όρεξη.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πατάτας καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση τροφής.

Επιπλέον, ο συνδυασμός πατάτας με τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες αύξησε τον κορεσμό και μείωσε την πείνα.

Ποπ κορν

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται το ποπ κορν ως ένα «κακό» σνακ, αλλά είναι ένα υγιεινό δημητριακό ολικής αλέσεως πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλές θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι ποπ κορν έχει μόλις 30 θερμίδες και 1 γραμμάριο φυτικών ινών, καθιστώντας το ένα τραγανό και ικανοποιητικό σνακ με λίγες θερμίδες.

Αν και δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για τα οφέλη του ποπ κορν για την απώλεια βάρους, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν ποπ κορν εξέφρασαν λιγότερη πείνα, περισσότερη ικανοποίηση και είπαν ότι έτρωγαν λιγότερο φαγητό συνολικά.

Προσέξτε τα άλλα πρόσθετα συστατικά.

Πρόσθετες γεύσεις, όπως το βούτυρο, η καραμέλα ή η σοκολάτα, έχουν πολλές θερμίδες και λίπος κάτι που δεν βοηθάει στον στόχο για απώλεια βάρους.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ένα τρόφιμο δεν μπορεί να δημιουργήσει ή να σπάσει τους στόχους απώλειας βάρους ή το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής σας.

Σκεφτείτε τη διατροφή στο σύνολό της και συμπεριλάβετε μια ποικιλία από τρόφιμα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες για να είστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι.