Πολιτική

Γιατί «απασφάλισε» ο Στουρνάρας

Γιατί «απασφάλισε» ο Στουρνάρας
Του Γιάννη Χρηστάκου Πριν από λίγα 24ωρα, ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα παρουσιάζοντας την νομισματική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική

Αρκετοί ξαφνιάστηκαν με τον παράξενο και γλαφυρό τρόπο με τον οποίο ο κ. Στουρνάρας σχολίασε τις εξελίξεις στην αξιολόγηση αλλά και τις συζητήσεις για δραχμή ζητώντας μάλιστα σε όσους τις αναπαράγουν να επισκεφτούν την Βόρεια Κορέα. Τι θέλει ο Στουρνάρας; Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που σκέφτηκαν ότι στην παρούσα φάση παίζει ένα πολιτικό παιχνίδι υπέρ του Μητσοτάκη. Σε άλλη ανάλυση υπήρξε ο προβληματισμός για την πιο ενεργό ανάμειξή του στο πολιτικό επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Αυτές οι σκέψεις συνδυάστηκαν , από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με τις θέσεις για πολιτική διαπραγμάτευση που δηλώνουν ανοιχτά ότι επιθυμούν ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος.

Από το περιβάλλον του κεντρικού Τραπεζίτη διαψεύδουν όλα αυτά τα σενάρια και παραπέμπουν στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας όπως ο ίδιος τα παρουσίασε στη Βουλή μαζί με τις προβλέψεις για δυσάρεστες εξελίξεις εάν περάσει ο Φεβρουάριος.

Αυτό που δεν μπορεί να πει δημόσια ο Στουρνάρας είναι το βασικό στοιχείο της ανησυχίας του. Πρόκειται για μία νέα αξιοσημείωτη εκροή καταθέσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Το στοιχείο αυτό μαζί με τις συνέπειες της καθυστέρησης που είναι να μην κλείνει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες ξανά στην αναγκαιότητα της ανακεφαλαιοποίησης. Δηλαδή θα χρειαστούν πάλι αρκετά δις ευρώ, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ΑΜΚ και φυσικά, το κορυφαίο όλων, τέτοιου είδους εξελίξεις θα έχουν τις τράπεζες εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Με απλά λόγια, ο Στουρνάρας βλέπει  ότι αυξάνεται λόγω νέας αβεβαιότητας η εκροή καταθέσεων και αν αρχίζουν να χάνονται ημερομηνίες για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι, θα ξεκινήσει νέος κύκλος αβεβαιότητας καθώς οι αγορές έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούν κακά σενάρια.

Τον Οκτώβριο του 2018 είναι προγραμματισμένα τα νέα stress test των τραπεζών και αν η Ελλάδα έχει εντός της Άνοιξης ανοιχτή την αξιολόγηση το τρένο θα έχει χαθεί. Σήμερα οι τράπεζες έχουν κεφάλαια κοντά στα 35 δις ευρώ και τα κόκκινα δάνεια φτάνουν στα 116 δις ευρώ. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες η αβεβαιότητα θα δημιουργήσει  σύμφωνα με τον Στουρνάρα μη αναστρέψιμη κατάσταση που θα οδηγήσει αναγκαστικά σε νέα ανακεφαλαιοποίηση ενώ αν η αξιολόγηση κλείσει τώρα όχι μόνο απομακρύνεται το κακό σενάριο αλλά ανοίγει ο δρόμος για την κανονικότητα.

Ο Γ. Στουρνάρας έχει συζητήσει με τον Ντράγκι για τις εξελίξεις καθώς η ΕΚΤ θα έχει πρόβλημα διότι αφενός θα περιοριστεί η τάση μείωσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA και αναγκαστικά θα πρέπει να κάνει πιο δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.
για τον ίδιο, τα σενάρια των εκλογών θα πρέπει να είναι εκτός ατζέντας αφού ανεξάρτητα από τις πολιτικές ισορροπίες εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι ότι και με αυτή την εξέλιξη θα χαθεί ο πολύτιμος χρόνος, το momentum για την οικονομία και τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα μετά, ακόμη και για μία νέα κυβέρνηση.

Οσο για τα σενάρια της δραχμής, ο κεντρικός τραπεζίτης θέλησε να κλείσει κάθε συζήτηση παρουσιάζοντας εκείνος εκ της θεσμικής του ιδιότητας τα σενάρια καταστροφής καθώς βλέπει ότι στον δημόσιο διάλογο κατατίθενται από δημόσια πρόσωπα απόψεις περί εύκολης λύτρωσης των ελλήνων και της χώρας με την έξοδο από το ευρώ.