Πολιτική

Ο Κ. Χατζηδάκης στα dikaiologitika news: Ναι στην εξεταστική για την «Υγεία» αλλά με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εντός

Ο Κ. Χατζηδάκης στα dikaiologitika news: Ναι στην εξεταστική για την «Υγεία» αλλά με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εντός
Ζητάμε πολιτική αλλαγή γιατί είμαστε ο μόνος σταθερός πυλώνας για την χώρα δηλώνει ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στην συνέντευξή του στα dikaiologitika news

Σε υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζει ανίκανη και δογματική την κυβέρνηση και τονίζει ότι τα μέτρα που συζητούνται σήμερα ήρθαν λόγω της δικής της ανικανότητας αφού δεν προβλέπονταν από το τρίτο μνημόνιο. Όσο για το πρόγραμμα της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι θα είναι ξεκάθαρα μεταρρυθμιστικό και ότι θα διαπραγματευτούν με τους δανειστές τα πλεονάσματα. Ο κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει ότι η Νέα Δημοκρατία θα πει ναι στην εξεταστική για την «Υγεία» με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί και η περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλ, ενώ σχετικά με την ΔΕΗ καταγγέλλει την κυβέρνηση για τραγικούς χειρισμούς και πολιτική υποκρισία. Ο κ. Χατζηδάκης παραθέτει την πρόταση της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και την την εξυγίανση του ομίλου της ΔΕΗ.

Η σύνεντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στον Γιάννη Χρηστάκο

1.    Η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή και η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια κάμψης. Εσείς επιθυμείτε να κλείσει το συντομότερο ή εδώ που έφτασε η κατάσταση είναι μονόδρομος οι εκλογές που ζητάτε;

Όσο ο λογαριασμός μεγαλώνει τόσο δυσκολότερη θα είναι η κατάσταση που θα κληθούμε να διαχειριστούμε. Τόσο για την  επόμενη κυβέρνηση όσο και για τη χώρα!
Βλέπουμε λ.χ. ότι πλέον η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Αυτά τα μέτρα όμως δεν υπήρχαν στο 3ο μνημόνιο! Προέκυψαν στην πορεία γιατί έπεσαν έξω οι προβλέψεις για την οικονομία. Και γιατί πληρώνουμε το κόστος της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση λοιπόν θα έπρεπε να έχει κλείσει την αξιολόγηση χθες, προχθές, πριν από μήνες! Στο κάτω-κάτω της γραφής εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να παραμείνει στην καρέκλα του ας κάνει τουλάχιστον τα βασικά.
Βεβαίως όλη αυτή η καθυστέρηση στην αξιολόγηση αποτυπώνει το αδιέξοδο της κυβέρνησης. Οι άνθρωποι δεν μπορούν! Είτε εξαιτίας του δογματισμού και των ιδεοληψιών τους, είτε λόγω της ανικανότητάς τους είτε λόγω της αδυναμίας τους να διαβάσουν την οικονομική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα έχουν βρεθεί σε τοίχο. Και μαζί με αυτούς δυστυχώς και η χώρα. Δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να φέρουν επενδύσεις, δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τελικά δεν μπορούν να μας βγάλουν από τα μνημόνια. Γι’ αυτό και είτε κλείσει η αξιολόγηση είτε όχι, το πρόβλημα της οικονομίας θα παραμείνει.
Ξέρετε, κ. Χρηστάκο, δεν ζητάμε πολιτική αλλαγή γιατί μας έλειψε η εξουσία. Γίναμε υπουργοί – εγώ τουλάχιστον - και σε καλύτερες συνθήκες. Ο λόγος είναι γιατί η ΝΔ σήμερα είναι ο μόνος πυλώνας για να στηριχθεί η Ελλάδα. Παρά τα λάθη μας, μόνο εμείς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια σοβαρή ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα.


2.    Παρουσιάσατε πρόσφατα το πρόγραμμα της ΝΔ για τα ενεργειακά. Μαζί με την ΔΕΗ, προτείνετε  και την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση σας καταγγέλει ότι τον ΑΔΜΗΕ δεν τον  ζητούν ούτε οι δανειστές. Δεν πρέπει να διασφαλιστεί και ο δημόσιος χαρακτήρας στον ευαίσθητο χώρο της ενέργειας;

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην ενέργεια είναι τραγικοί. Αφού εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, συμφώνησε το 2015 με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της ΔΕΗ από το 95%, περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3-4 χρόνια, με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση στη δομή της εταιρίας.
Το πρόβλημα αυτής της προσέγγισης δεν είναι μόνο η πολιτική υποκρισία που αποτυπώνεται στο «προστατεύουμε δήθεν το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας αλλά παραχωρούμε το 50% της αγοράς».  Είναι, επίσης, ότι πρόκειται για ένα οικονομικό τερατούργημα, για μια δωρεάν ιδιωτικοποίηση που έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ στο παρά πέντε της κατάρρευσης.
Τις προηγούμενες μέρες παρουσιάσαμε, λοιπόν, το πρόγραμμά μας για την ενέργεια και προτείναμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με όλες τις προβλέψεις για τον αναγκαίο έλεγχο του δημοσίου, έτσι ώστε να εξασφαλισθούν πόροι και για τις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ. Ρευστότητα για τη ΔΕΗ και κατασκευή των νέων δικτύων. Αυτό θέλουμε να κάνουμε με αυτά που προτείνουμε για τον ΑΔΜΗΕ. Αλλά η κυβέρνηση ούτε έχει καταλάβει!!  
Επίσης προτείναμε και άλλα μέτρα για την εξυγίανση του ομίλου της ΔΕΗ σε  4 βήματα: κατά σειράν, μέτρα για την αντιμετώπιση της ρευστότητάς, πώληση ή σύμβαση παραχώρησης για λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλαγή της διοικητικής δομής και συμμαχία με στρατηγικό επενδυτή.  
Πιστεύουμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιβιώσει η ΔΕΗ στη διεθνή αγορά, θα  σωθούν θέσεις εργασίας και θα δοθεί ξανά ελπίδα και προοπτική στις περιοχές που εξαρτώνται από την παρουσία της ΔΕΗ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα καινούριο περιβάλλον για καλύτερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και πιο ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία

3.    Είστε επικεφαλής για την σύνταξη του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που θα υλοποιηθεί αν γίνει κυβέρνηση. Οι υπολογισμοί σας έχουν  γίνει με άλλα δεδομένα, πχ. χαμηλότερα πλεονάσματα, θα το επικαιροποιήσετε ή θα ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση στόχων;

Πάντοτε χρειάζεται επικαιροποίηση στην οικονομία, ανάλογα με τις εξελίξεις. Το ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.  
Εν πάση περιπτώσει, οι υπολογισμοί μας έχουν 2 σενάρια που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ. Καταρχάς παρουσιάσαμε ένα πακέτο μείωσης φόρων και μείωσης δαπανών 1,5 δις για τον πρώτο χρόνο που μπορεί να υλοποιηθεί και με τα σημερινά πλεονάσματα γιατί είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δηλαδή έχουμε παρουσιάσει μια λίστα με συγκεκριμένες δαπάνες που θα μειωθούν προκειμένου να κάνουμε τις αντίστοιχές μειώσεις των φόρων.
Για να προχωρήσουμε, όμως, σε μεγαλύτερες μειώσεις φόρων χρειαζόμαστε περισσότερο δημοσιονομικό χώροo και άρα πρέπει να διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο: σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε αμέσως ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που βρίσκονται έξω από το μνημόνιο. Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία  κ.ο.κ. Με τις αλλαγές αυτές που θα δρομολογήσουμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής μας θα  αποδείξουμε στους εταίρους μας ότι είμαστε μια κυβέρνηση σοβαρή αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις και πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την διαπραγματευτική μας προσπάθεια.
Στο κάτω-κάτω αυτό που θέλουμε να εφαρμόσουμε εμείς είναι οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές που εφήρμοσαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος και βγήκαν μέσα σε 3 χρόνια από τα μνημόνια. Αν κινηθούμε όπως αυτές οι χώρες και οι δανειστές πιστεύω ότι θα κινηθούν ανάλογα.

4.    Τελευταία οι εξεταστικές δίνουν και παίρνουν. Δάνεια, υγεία, εξοπλιστικά, απίστευτες καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Με το χέρι στην καρδιά, δεν έχει το μεταπολιτευτικό κομματικό σύστημα την ακέραια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της χώρας;

Η ΝΔ όπως γνωρίζετε ψήφισε «ναι» στην εξεταστικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου όπως και παλαιότερα είχε ψηφίσει «ναι» στην εξεταστική για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης.
Δεχόμαστε, δηλαδή, τη διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης και είμαστε υπέρ της διαφάνειας παντού. Και για την υγεία θα πούμε «ναι», αν η κυβέρνηση δεχτεί διερεύνηση και για την περίοδο 2015-2016!
Ωστόσο πλέον είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει μια βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα νέα μέτρα που έρχονται και τα αδιέξοδα της πολιτικής της.
Όμως η χώρα δεν κυβερνάται και επικοινωνιακά τρικ. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα η πραγματικότητα θα την εκδικείται.
Δυστυχώς μαζί της τιμωρείται και η χώρα!