Πολιτική

Πουλάκης: «Λυσσαλέος πόλεμος» δημάρχων εναντίον της απλής αναλογικής

Πουλάκης: «Λυσσαλέος πόλεμος» δημάρχων εναντίον της απλής αναλογικής
«Αιρετοί και πολίτες θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» απαντά ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Τη βεβαιότητα ότι αιρετοί και πολίτες θα είναι δίπλα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζει ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, απαντώντας σε επιστολή του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βαγγέλη Λαμπάκη, στην οποία ο τελευταίος κατηγορεί την ηγεσία του ΥΠΕΣ για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Ο κ. Πουλάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΥΠΕΣ και η κυβέρνηση απέδειξαν την ουσιαστική και ειλικρινή τους προσήλωση στο δημοκρατικό διάλογο, με τη σύσταση μίας πολυμελούς επιτροπής στην οποία μετείχαν - με πλουραλιστική μάλιστα εκπροσώπηση - όλοι οι βασικοί αυτοδιοικητικοί φορείς». Χαρακτηρίζει «μοναδική παραφωνία» στην όλη διαδικασία, τη στάση της ΚΕΔΕ, «η οποία - αφού επί σχεδόν επτά μήνες - συμμετείχε στις συνεδριάσεις αρνούμενη να καταθέσει απόψεις και να συνδιαμορφώσει ουσιαστικά, ελάχιστες μόνο μέρες πριν τη λήξη των εργασιών της επιτροπής, επέλεξε να αποχωρήσει, δυναμιτίζοντας έκτοτε, ενίοτε και με χυδαίες προσωπικές επιθέσεις, οποιαδήποτε προσπάθεια διαλόγου».

Ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών επαναλαμβάνει πως «οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή και δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν είναι οριστικές, αλλά αποτελούν μία πρώτη επεξεργασία ως βάση προς περαιτέρω συζήτηση». Κάνει λόγο για «λυσσαλέο πόλεμο» της ηγεσίας της αυτοδιοίκησης εναντίον της απλής αναλογικής, «όχι γιατί νοιάζεται για την περίφημη κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά γιατί θέλει να συνεχίσει να νέμεται την τοπική εξουσία, στηριζόμενη σ' ένα ακραία πλειοψηφικό σύστημα, αντί να μπει στη βάσανο του διαλόγου και των συναινέσεων».

Σημειώνεται πως ο κ. Λαμπάκης είχε εκφράσει τις ενστάσεις του στον κ. Πουλάκη για μία σειρά προτάσεων της υπό διαμόρφωση μεταρρύθμισης, προ ημερών και στο πλαίσιο της δημόσιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη. Τις ίδιες ενστάσεις επαναλαμβάνει στην προαναφερθείσα επιστολή, επικρίνοντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών για τον αποκλεισμό της ΚΕΔΕ από τη συζήτηση, «φέρνοντας ως θέσφατο την προαποφασισμένη αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική», χαρακτηρίζοντας ως «επίθεση κατά των δημάρχων» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναζήτηση των ταμειακών αποθεμάτων των δήμων, και καταγγέλλοντας «απόπειρα ακρωτηριασμού της αυτοτέλειάς τους».