Πολιτική

Πρώην βουλευτές ζητούν αναδρομικά

Πρώην βουλευτές ζητούν αναδρομικά
Την κοινωνική αγανάκτηση και κατακραυγή προκαλεί η απόφαση για την επιστροφή των αναδρομικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε πρώην βουλευτές, που δικαιώθηκαν δικαστικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το ποσό που διεκδικούν οι πρώην βουλευτές ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές -που ξεπερνούν τις 160- των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για ποσό που είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζει η Τρόικα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Καταλυτικό ρόλο για την δικαίωση των συνταξιούχων βουλευτών αποτέλεσε «κρυφή» διάταξη που «παρεισέφρησε» στον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου και ουσιαστικά παραδέχτηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Υπάρχει ένα όριο προσωπικής ευθύνης. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να κάνει χρήση μίας δυνατότητας που έχει, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να την κάνει, ανεξαρτήτως συγκυρίας και συνθηκών» δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Στο θέμα αναφέρθηκε και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «αισχρό ψέμα, πιο αισχρό πεθαίνεις» την ερμηνεία ότι με το δικό του νόμο άνοιξε το παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το 2008, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, και αυτό που συμβαίνει τώρα, κατά την άποψή του, είναι ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί μην εφαρμόσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Η σχετική διάταξη «εισήχθη στο νόμο για να απλωθεί στο χρόνο», «για να καθυστερήσουμε την καταβολή των αποζημιώσεων», διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθούν άμεσα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι τώρα μπορεί ο υπουργός να εκδόσει υπουργική απόφαση που να λέει -αντί για άμεση καταβολή-, θα υπάρξουν τόσες μηνίαιες δόσεις και για τόσα χρόνια.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν διευκρίνισε πάντως τι ακριβώς θα προβλέπει μια τέτοια υπουργική απόφαση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές με ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν προσφύγει είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» πριν από μία εβδομάδα, φέρεται να διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Να σημειωθεί ότι οι αξιώσεις των βουλευτών δεν βασίζονται σε κάποια ρητή διάταξη νόμου αλλά στην Συνταγματική διάκριση των εξουσιών που ερμηνεύτηκε ως ισοδυναμία των τριών εξουσιών και κατ επέκταση εξομοίωση των αποδοχών τους.

Την ερμηνεία αυτή την έδωσαν αρχικά οι δικαστές όταν διεκδίκησαν αυξήσεις για τον εαυτό τους και στη συνέχεια την υιοθέτησε και το Μισθοδικείο.

Η αναδρομικότητα του αιτήματος των βουλευτών φθάνει ως το 2009, γιατί το 2008 η τότε Βουλή αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις μισθολογικές «ωριμάνσεις» των ανώτατων δικαστών.