Πολιτική

Έντονο διάβημα στην Τουρκία για τον εμβολισμό του σκάφους του Λ/Σ στα Ίμια

Έντονο διάβημα στην Τουρκία για τον εμβολισμό του σκάφους του Λ/Σ στα Ίμια
Σε διάβημα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το περιστατικό με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού τα μεσάνυχτα κοντά στα Ιμια προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σε διάβημα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το περιστατικό με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού τα μεσάνυχτα κοντά στα Ιμια προκαλώντας υλικές ζημιές.

Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Εξωτερικών «προχωρά σε έντονο διάβήμα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων»

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.»

Η ΝΔ ζητάει σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας μετά το συμβάν στα Ιμια

Με αφορμή το συμβάν στα Ιμια η ΝΔ με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση καταθέτει αίτημα σύγκλησης της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλης κεκλεισμένων των θυρών παρουσία του Υπ. Εθνικής Αμυνας, Υπ. Εξωτερικών και Α/ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα με την επιστροφή του προέδρου της ΝΔ από την Εύβοια θα πραγματοποιηθεί συσκεψη αρμοδίων τομεαρχών και συμβούλων υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κουμουτσάκος: Το περιστατικό στα Ίμια συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση

«Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση» υποστηρίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε «αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι «καλούμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"».

Η απάντηση της κυβέρνησης στον Κουμουτσάκο

«Ο κος Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα. Αντίθετα χρειάζεται να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα» τόνισε σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου σχετικά με τις δηλώσεις του τομεάρχη της ΝΔ για το συμβάν στα Ίμια.

ΠΟΤΑΜΙ: Επικίνδυνη κλιμάκωση συνιστά η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο

Η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι. «Οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου» προσθέτει.

Το Ποτάμι εξαίρει την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποίες, όπως τονίζει, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.

«Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», καταλήγει το Ποτάμι.