Πολιτική

«Ζεστό - κρύο» από τον Ζάεφ: Δεν υπάρχει πρόοδος με την ονομασία

«Ζεστό - κρύο» από τον Ζάεφ: Δεν υπάρχει πρόοδος με την ονομασία
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε χθες ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της χώρας τις επόμενες ημέρες για να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το θέμα της ονομασίας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων "MIA", απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Π/Θ της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας για την πορεία των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας, επειδή, όπως είπε, στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της πΓΔΜ στην Αχρίδα δεν σημειώθηκε κάποια ιδιαίτερη πρόοδος.

«Πιθανότατα θα έχουμε συναντήσεις, ανταλλαγή ενημέρωσης, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών και εκ μέρους μου, με τον Πρόεδρο της χώρας και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, επειδή αυτοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που να αποτελεί λόγο για συνάντηση πολιτικών αρχηγών. Το σεβόμαστε αυτό. Για μας είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλοι και να μοιραστούμε ιδέες για τα επόμενα στρατηγικά βήματα», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι, όχι μόνο ενημέρωση, αλλά και διαβουλεύσεις για την στρατηγική και τις κινήσεις της χώρας, ώστε να επιτευχθεί εθνική ενότητα και συναίνεση.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα του ονόματος, ο Π/Θ της πΓΔΜ, σύμφωνα με το "MIA", είπε ότι η διαδικασία διεξάγεται με διαφάνεια και ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.

«Είναι ακριβές ότι υπάρχουν διαφορές από την αρχή, υπήρχαν εδώ και 27 χρόνια. Όπως είναι ακριβές και ότι έχουν γίνει βήματα στην διαπραγματευτική διαδικασία. Σίγουρα τα θέματα δεν έχουν λυθεί μέχρι τέλους. Όμως, πρώτον, είναι καλό που οι πολίτες των δύο χωρών είναι αρκετά ενημερωμένοι και, δεύτερον, ποτέ δεν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες στην διαπραγματευτική διαδικασία, ούτε μεγαλύτερη πιθανότητα για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το φλέγον πρόβλημα», είπε ο Ζάεφ, όπως αναφέρει το "MIA".

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι ο ίδιος στέλνει απλώς το μήνυμα πως (η διαδικασία) πρέπει να συνεχιστεί με προσήλωση και με αμοιβαία μέριμνα για τις θέσεις της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις. «Εμείς να μεριμνούμε για την ελληνική πλευρά, αυτοί για τη δική μας, ώστε να προσπαθήσουμε στο τέλος να κάνουμε τα πάντα, με όλη τη δημιουργικότητα που διαθέτουμε, έτσι που οι δύο πλευρές να είναι στο τέλος ικανοποιημένες από την τελική λύση, ή εξίσου μη ικανοποιημένες», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει λύση, ο Ζάεφ, όπως σημειώνει το "MIA", είπε ότι ελάχιστα ή καθόλου δεν σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο. «Αν δεν επιτευχθεί λύση, πιθανότατα θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα θα συνεχιστούν. Αυτή είναι η βασική λωρίδα στην οποία κινείται η "Μακεδονία", ενώ και ορισμένες άλλες λωρίδες είναι παράλληλα ανοιχτές. Ξέρω ότι ακόμα και αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα, πρέπει να οικοδομήσουμε φιλία με την Ελλάδα. Εγώ θα συνεχίσω να οικοδομώ φιλία, θα τείνω χείρα και θα προσπαθώ σε δύο μήνες, σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο να βρεθεί λύση. Ειλικρινά επιθυμώ να βρεθεί λύση, επειδή είναι πολλά αυτά που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον ως γειτονικές χώρες. Έχουμε πολλά να βελτιώσουμε προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών, έτσι που επίκεινται πολλά άλλα καθήκοντα, πέραν αυτού του προβλήματος που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Ζάεφ, όπως μεταδίδει το "MIA"..