Πολιτική

Τα τρία σενάρια για τις εκλογές με αιφνιδιασμό Τσίπρα - Στόχος του Μαξίμου η «κόπωση» Μητσοτάκη

Τα τρία σενάρια για τις εκλογές με αιφνιδιασμό Τσίπρα - Στόχος του Μαξίμου η «κόπωση» Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στην πολιτική «κόπωση» του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από την μέρα εκλογής του επαναφέρει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ζήτημα των εκλογών. Πώς όμως θα φθαρεί πολιτικά ο πρόεδρος της ΝΔ;

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν διαψεύδουν το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο πρότεινε οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στις 13 Οκτώβρη του 2019, μαζί με τις αυτοδιοικητικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να απέκρουσε το σενάριο διπλών εκλογών το Φθινόπωρο του 2018 και τον Μάιο του 2019, ενώ στη συνέχεια με αφορμή την πολιτική των συμμαχιών στις αυτοδιοκητικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 13 Οκτωβρίου του 2019.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως περνά σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές που θα έχουν προηγηθεί ως συνήθως θα χαρακτηριστούν από τη λεγόμενη "χαλαρή ψήφο", κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει εικόνα παγιωμένης αρνητικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει και για την Νέα Δημοκρατία με πιθανό το ενδεχόμενο η συντηρητική παράταξη να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις την ίδια στιγμή που θα πρέπει να ανασυντάξει δυνάμεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα έπονται.

Την ίδια στιγμή η δημοσκοπική ψαλίδα που αποτυπώνεται στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις φαίνεται πως μειώνεται. Η πρόθεση της κυβέρνησης για στήσιμο διπλών καλπών (με τις αυτοδιοικητικές να γίνονται με απλή αναλογική) φαίνεται πως στοχεύει να βάλει πολιτική ταφόπλακα στις ελπίδες της ΝΔ και συγκεκριμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ταυτόχρονα να ξαναδώσει εντολή για μία ακόμα τετραετία.

Ως πρόσθετο επιχείρημα υπέρ της ταυτόχρονης διεξαγωγής βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε την πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής και τους ψηφοφόρους του.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει μηχανισμό που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις σε δύο ταυτόχρονες κάλπες (3 αν υπολογιστούν οι δύο των τοπικών, μία για δημοτικές και μία για περιφερειακές) και ότι αυτό δημιουργεί πρόσφορο πεδίο για αδρανοποίηση και ουδετεροποίηση των Δημάρχων της Κεντροαριστεράς, καθώς οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Κινήματος Αλλαγής θα χρειάζονται τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή τους.

Προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις να στηριχτεί ένας δήμαρχος προερχόμενοι από την κεντροαριστερά ή κοινά σχήματα με την κεντροαριστερά, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες όπου η ΝΔ θα εμφανίζεται διχασμένη.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη της κυβέρνησης που συμφωνούν ότι στόχος πρέπει να είναι η εξάντληση της τετραετίας, έτσι ώστε με το τέλος των μνημονίων και τη μερικών μηνών «ανάσα», ο ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει στην κάλπη με θετική ατζέντα.

Όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και κορυφαίοι υπουργοί, υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι για αυτό.

- Πρώτον, θεωρούν βέβαιο ότι η ουσιαστική έξοδος από τα μνημόνια θα γίνει τον Αύγουστο, αλλά αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες είναι πολύ δύσπιστοι θα θελήσουν να δουν στην πράξη και σε βάθος χρόνου αν είναι αληθινά όσα τους λένε.

- Δεύτερον, εκτιμούν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και κάθε μήνας που περνά θα έρχονται όλο και θετικότερες ειδήσεις.

- Τρίτον, πιστεύουν ότι μετά τον Αύγουστο θα μπορέσουν να φέρουν μια σειρά από θετικά μέτρα (επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού, στοχευμένες φοροελαφρύσεις και ίσως κάποια μικρή επιδοματικού χαρακτήρα αύξηση στις συντάξεις), που θα βελτιώσουν έτι περαιτέρω την εικόνα της κυβέρνησης.

- Τέταρτον, θέλουν να προχωρήσουν σε εμβληματικές πολιτικές παρεμβάσεις (συνταγματική αναθεώρηση, νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων) που έχουν εξαγγελθεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει.

- Πέμπτον, θεωρούν ότι είναι δυνατόν να επιταχυνθεί η παραγωγή κυβερνητικού έργου σε διάφορα πεδία (πχ. αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, διοικητική μεταρρύθμιση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση), λόγω του ότι θα καταναλώνεται πολύ λιγότερο χρόνος στη διαπραγμάτευση.