Πολιτική

Επιμένει ο Τόσκας: Δεν έγιναν λάθη τακτικής

photo: αρχείο Dikaiologitika News photo: αρχείο Dikaiologitika News
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε για μία ακόμα φορά ότι η οργάνωση και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση την φονικής πυρκαγιάς ήταν η πρέπουσα.

Μάλιστα απέδωσε ξανά την πολύνεκρη τραγωδία στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην παράνομη δόμηση.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ.Τόσκας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν έγιναν λάθη σε επίπεδο στρατηγικής.

Παραδέχτηκε ότι μπορεί να βρεθούν πολλά λάθη σε τακτικές επιλογές, όμως υποστήριξε πως δεν υπάρχουν σχέδια ή ενέργειες που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της παράνομης δόμησης που διαρκεί «70 χρόνια». Είπε ότι ειδικά στο Μάτι το 50% των οικοδομών χτίστηκε χωρίς άδεια.

Προσέθεσε ότι τα καιρικά φαινόμενα, με ανέμους ισχύος 11 μποφόρ, ήταν «πρωτόγνωρα», με συνέπεια η πύρινη λαίλαπα να φτάσει από το Νταού Πεντέλης έως το παραλιακό Μάτι μέσα σε μιάμιση ώρα.

Υποστήριξε μάλιστα πως η Πυροσβεστική ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την φετινή αντιπυρική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όμως «υπάρχουν και ανθρώπινα όρια».

Ο κ. Τόσκας αρνήθηκε για μια ακόμα φορά πως ήταν δυνατή η πλήρης εκκένωση του οικισμού Μάτι στο χρονικό περιθώριο που υπήρχε, λέγοντας ότι παγκοσμίως ουδέποτε έχουν απομακρυνθεί 20.000 άνθρωποι εντός 90 λεπτών.

Όσον αφορά τις πολιτικές συνέπειες, ο αναπληρωτής υπουργός άφησε να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να αφήσει την θέση του, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε την παραίτησή του την Τρίτη. Είπε πως σε όλη τη ζωή του έχει μάθει να δίνει «μάχες» και θα συνεχίσει σε αυτήν την γραμμή.