Πολιτική

Ματέο Ρέντσι στο Economist: Ο Τσίπρας έσωσε την Ελλάδα και την Ευρώπη το 2015, η Ιταλία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση

Ματέο Ρέντσι στο Economist: Ο Τσίπρας έσωσε την Ελλάδα και την Ευρώπη το 2015, η Ιταλία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στον Βασίλη Κωστούλα, για λογαριασμό του Economist. Ο κ. Ρέντσι αναφέρθηκε στην «δύσκολη» νύχτα του 2015, όπου ο Αλέξης Τσίπρας «έσωσε την Ελλάδα», στο πρόβλημα της Ιταλίας με την αστάθεια στις κυβερνήσεις και το πρόβλημα σταθερότητας που υπάρχει, αλλά και στη μάχη κατά του λαϊκισμού που είναι σε εξέλιξη στη χώρα του.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ

«Βρισκόμαστε στη μέση της μάχης κατά του λαϊκισμού στην Ιταλία, γιατί ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο (ήγετες των Λέγκα και Κινήματος 5 Αστέρων αντίστοιχα) κέρδισαν τις εκλογές και συνεχίζουν με την πολιτική των υποσχέσεων. Η ιταλική οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας, θα είναι σύντομα σαφές το μεγάλο λάθος του λαϊκισμού στη χώρα».

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

«Πρέπει να μειώσουμε τη φορολογία, όπως έκανε η κυβέρνηση μου. Είναι επίσης σημαντική η μείωση του χάσματος στις υποδομές μεταξύ Βορρά και Νότου. Πρέπει να επενδύσουμε στην αξιοπιστία του ιταλικού συστήματος. Είναι μεγάλο λάθος αυτό που κάνει η κυβέρνηση τώρα, δηλαδή να υπόσχεσαι μισθό ανεξάρτητα από τη δουλειά, γιατί είναι ανόητο μήνυμα για τους νέους. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα που είναι σωστό στους νέους. Προσπαθήστε και ας αποτύχετε. Η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή. Αλλά προσπαθήστε».

ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

«Έχασα τη δουλειά μου επειδή προσπάθησα να αλλάξω τους κανόνες της απλής αναλογικής. Στην Ιταλία το πρόβλημα είναι και θα συνεχίσει να ειναι η έλλειψη σταθερότητας στις κυβερνήσεις. Έχουμε 65 κυβερνήσεις σε 72 χρόνια. Με 3 χρόνια διακυβέρνησης μου, ήμασταν η τρίτη μακροβιότερη κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε σταθερότητα. Αλλιώς δεν είμαστε αξιόπιστοι, κυρίως στο τραπέζι της Ευρώπης. Δεν κάνω συστάσεις στους Έλληνες, αλλά για την Ιταλία ο μόνος δρόμος είναι να δώσουμε σταθερότητα στη κυβέρνηση. Δυστυχώς οι Ιταλοί το αρνήθηκαν στο δημοψήφισμα πριν τρία χρόνια».

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

«Αν το σκεφθεί κανείς τώρα, μπορείς να πεις ότι το δημοψήφισμα ήταν λάθος και ότι διέκοψε την αναπτυξιακή πορεία. Αλλά για την ίδια ώρα η ιδέα μου ήταν να δώσω στους νέους ηγέτες τη δυνατότητα να είναι ηγέτες. Χωρίς αλλαγή κανόνων, η Ιταλία θα αλλάζει κάθε χρόνο κυβέρνηση. Πρέπει να μετασχηματίσουμε την Ιταλία σε μια μοντέρνα δημοκρατία. Με κυβέρνηση που θα μπορεί να ειναι κυβέρνηση για 5 χρόνια. Συνεπώς, είναι εύκολο να πω ότι δε θα έκανα το δημοψήφισμα, αλλά πραγματικά αυτό αντιπροσώπευε την πιο σημαντική μεταρρύθμιση».

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟ 2015

«Ήμουν δίπλα στον Τσίπρα και θυμάμαι μια απίστευτη νύχτα. Η προσέγγιση Γερμάνιας, Ολλανδίας και Βόρειων Χωρών ήταν πραγματικά απαράδεκτη. Απαράδεκτη. Πρότειναν ένα ταμείο ύψους 50 δις με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και με έδρα το Λουξεμβούργο. "Αστειεύτηκα" λέγοντας ότι μπορείτε να πάρετε πίσω και το Euro 2004. Τι άλλο μπορείτε να ζητήσετε από την Ελλάδα ξανά, ξανά και ξανά; Θυμάμαι πολύ έντονα την αντίδραση Τσίπρα καθώς η στάση Μέρκελ και Ρούτε ήταν υπερβολική. Η κατάληξη της συμφωνίας ήταν καλή για την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα (όπως και η Ιταλία και η Ιαπωνία) έχει ένα υψηλό δημόσιο χρέος και η Ευρώπη έχει υψηλό χρέος στην Ελλάδα για τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό, τις αξίες, το ρόλο της στο μεταναστευτικό. Ήταν καλή η κατάληξη, το αντίθετο θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, δεν είναι Ευρώπη.»

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να κάνει το δημοψήφισμα, ήμουν έκπληκτος και αρνητικός, αλλά σεβάστηκα την απόφαση του. Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Τσίπρας έσωσε την Ελλάδα. Δεν έχω τις ίδιες απόψεις με τον Τσίπρα, έχω διαφωνήσει πολλές φορές μαζί του, αλλά εκείνη τη περίοδο η απόφαση του να διατηρήσει τη θέση στο τραπέζι εκείνη τη νύχτα με την υποστήριξη Ιταλίας και Γαλλίας, καθώς όλες οι χώρες ήταν εναντίον, έσωσε και την Ευρώπη και την Ελλάδα.»