Πολιτική

Τα δύο στρατόπεδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η κρίσιμη σημερινή ΠΓ και οι επόμενες κινήσεις

Τα δύο στρατόπεδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η κρίσιμη σημερινή ΠΓ και οι επόμενες κινήσεις
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν αναμένεται να τεθεί επι τάπητος το χρονοδιάγραμμα όπου θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριό του.

Η κολοκαιρινή ραστώνη πέρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, κατά την τοποθέτησή του, να τονίσει την επιθυμία του για ενότητα εντός και εκτός του κόμματος. Παράλληλα, θα αναφερθεί πως οι διαφορές που υπήρχαν και υπάρχουν είναι πολιτικές και όχι προσωπικές.

Από την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου εντός του κόμματος έχουν δημιουργηθεί δύο πόλοι. Ο αριστερός πόλος με πρωτεργάτη τον γραμματέα του κόμματος και «ακολούθους» τους «+53» και τους Νίκο Φίλη, Νίκο Βούτση και Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο οποίος επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει το αριστερό του πρόσημο, ενώ ο άλλος «προεδρικός» που αποτελείται από Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου και Όλγα Γεροβασίλη επιθυμεί να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό πόλο του προοδευτικού φάσματος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος παραμένει σιωπηλός εδώ και δύο μήνες, ενώ η στάση του αύτη δημιουργεί ερωτήματα και τις επόμενες κινήσεις του. 

Αν και η σκληρή αριστερή στάση του Πάνου Σκουρλέτη είχε διαφανεί από την επομένη της ήττας, το καλοκαίρι λειτούργησε ευεργετικά για το κόμμα καθώς κανείς δεν ήθελε, ιδίως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα να συρθεί στην εσωστρέφεια.

Δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” δήλωνε πως “το ζήτημα σήμερα δεν είναι να δώσουμε τη μάχη της ταυτότητας και της πίστης στην παράδοση, αλλά ούτε και να μετατρέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε μια περίοδο που η σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει ιστορικά”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζεται πιο συναινετικός. Σε συνέντευξή του στον “Real FM”, στήριξε τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη δηλώνοντας πως “όλοι μαζί - και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση και καμία διαφωνία - θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα, ώστε το κόμμα μας να το κάνουμε πιο ανοιχτό και ταυτόχρονα ένα κόμμα με σύγχρονη αριστερή προοδευτική ταυτότητα, στίγμα και στρατηγική”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά σήμερα, θα συζητηθεί και η γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα ενόψει ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει επουδενί το κόμμα να δείξει εικόνα αποδιοργάνωσης αλλά να δείξει εικόνα σοβαρής αντιπολίτευσης.